Política

L'èxit de la comarca

“ Si ets d'esquerreshas de ser independentista, perquè defensant la gent defenses el país”

Només van faltar cent vots perquè ERC fos, les passades eleccions municipals, la primera força al Solsonès. A la capital, el partit va millorar espectacularment els resultats, i va fer un salt endavant tot aconseguint gairebé la meitat dels vots. Amb Montblanc i la Bisbal d'Empordà, la victòria a Solsona va ser l'única bona notícia a destacar d'un mapa republicà en hores molt baixes. Amb Oriol Junqueras al capdavant, el congrés d'ERC es va rendir a l'evidència i el pes es redistribuïa, tot donant la veu als municipis vencedors. I Xavier Castellana va ser el quart conseller nacional més votat.

L'actual cap de llista d'ERC-Reagrupament per Lleida és també secretari d'organització del Solsonès, conseller comarcal i regidor de Riner. Des que va començar a militar el 1994, aquest informàtic de 34 anys acredita no només anys de feina al partit des de diversos càrrecs de responsabilitat nacional i local a les JERC, sinó també la construcció amb pas ferm de l'edifici d'Esquerra a la comarca. “Em sento molt orgullós del treball d'equip que hem fet al Solsonès”, confessa. I no n'hi ha per a menys: el 2007, Esquerra tenia 16 regidors solsonencs i 4 consellers comarcals. Des del juny passat ha duplicat els consellers i suma 29 del 100 regidors comarcals. Esquerra confia en les seves credencials per aconseguir un repte complicat: recuperar el diputat per Lleida perdut fa vuit anys. Al Senat, Castellana fa tàndem amb l'expresident de la Diputació, Jaume Gilabert, que aspira a revalidar el senador actual fruit, però, del pacte de l'Entesa.

Tot i que no són unes eleccions en clau local, en tots els sentits Solsona queda lluny de Lleida. De fet, pertany a la Catalunya central en l'estructura del partit i Castellana és un desconegut a la capital del Segrià. El repte no l'espanta: “No hi veig cap problema. El Solsonès és una comarca frontissa i tenim amics arreu... Crec que els republicans de la plana i els del Pirineu valoraran les propostes”. De fet, la candidatura al Congrés per Lleida és una suma d'equilibris territorials i incorpora membres de la federació republicana de la plana i de l'Alt Pirineu.

Còmode amb l'actual rumb del partit, rebat els qui pregonen que un possible acostament a CiU és un gir a la dreta: “Jo mai no m'he mogut de lloc. Si ets d'esquerres has de ser independentista, perquè defensant la gent, defenses el país. I a l'inrevés”. Provinent de la Catalunya rural “que no vol ser només un pessebre per als boletaires, sinó un lloc perquè el jovent arreli i no marxi a treballar fora”, Castellana vol anar al Congrés a “desconnectar Catalunya de l'Estat. I fins que no ho aconseguim cal gestionar-hi els nostres interessos”. Les prioritats per a les comarques lleidatanes són “mantenir la construcció d'infraestructures imprescindibles, que no hem de demanar a Madrid, sinó aconseguir els nostres diners per fer-les nosaltres”. Decidit, assegura que “cal replantejar-nos la relació amb Espanya. Ara ens queixem de no tenir veu a Europa per influir en la nova política agrària, i sabem que a Madrid tenen altres prioritats, com ara la de defensar els terratinents i no la nostra pagesia”.

El perfil Xavier Castellana i Gamissans Candidat d'ERC per Lleida. Militant des del 1994, és el secretari d'organització al Solsonès, regidor i conseller comarcal


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
xina

Xi Jinping viatja a Europa per estrènyer relacions bilaterals

barcelona
argentina

Milei acusa Sánchez de posar en risc les dones i la unitat d’Espanya

barcelona
estats units

Les universitats es preparen per afrontar actes propalestins en les cerimònies de graduació

barcelona
política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona

La llavor de la dignitat

Banyoles
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel