Política

El PNB vol els abertzales al Parlament per impulsar la pau

Iñigo Urkullu insta Patxi López a convocar eleccions anticipades i li planteja derogar la llei de partits i acostar els presos

El lehendakari col·laborarà amb el govern espanyol per “resocialitzar” els reclusos d'ETA

López enceta
amb Iñigo Urkullu la roda de contactes polítics

El lehendakari, el socialista Patxi López, va poder comprovar ahir en primera persona, després de reunir-se amb el president del Partit Nacionalista Basc (PNB), Iñigo Urkullu, les dificultats amb què es trobarà per poder arribar a acords consensuats amb la resta de formacions polítiques per gestionar i impulsar el nou escenari que s'obre després de l'anunci d'ETA de posar fi a la lluita armada. El cap del govern de Vitòria va encetar amb Urkullu, líder del principal partit de l'oposició, la roda de contactes que durant els propers dies mantindrà també amb els representants de totes les forces per avaluar aquesta nova situació. Entre les iniciatives que va transmetre Urkullu ahir a López durant la reunió, que es va allargar durant prop d'una hora i mitja, hi figura, per exemple, un avançament de les eleccions autonòmiques basques amb l'objectiu que Bildu –i, per tant, l'esquerra abertzale– estigui representat també al Parlament de Vitòria. El lehendakari, però, no vol sentir a parlar de cap manera de la possibilitat d'avançar els comicis, previstos pel 2013.

També hi va haver divergències sobre el full de ruta que ha de guiar el nou procés. Així, mentre Patxi López pensa que el document de referència per aconseguir la pacificació i normalització d'Euskadi és el decàleg que va presentar en el debat de política general al Parlament de Vitòria, Urkullu considera que aquest document ja ha quedat “superat”. El líder del PNB, en canvi, creu que ha arribat el moment de donar “continuïtat” als punts inclosos en la Declaració d'Aiete redactada en la conferència de Sant Sebastià. Per fer-ho possible, el dirigent jeltzale va instar tant el govern basc com l'espanyol a avançar “en l'eliminació de les mesures d'excepcionalitat” mitjançant la derogació de la llei de partits, la revisió de la legislació penal –inclosa la doctrina Parot–, i l'execució d'una política penitenciària “flexible” que permeti el final de la política de dispersió dels presos d'ETA i l'impuls a les polítiques de reinserció dels reclusos. Aquestes són, segons Urkullu, les mesures més “urgents” que cal afrontar, i que segons va destacar també pretén plantejar a José Luis Rodríguez Zapatero “en el termini més breu possible”. A més, va insistir també en la necessitat de mantenir i aprofundir en les polítiques institucionals a favor del reconeixement de les víctimes.

Al final de la trobada, el lehendakari no va voler fer declaracions, si bé la Presidència del seu govern va difondre un comunicat en què s'assegura que López va transmetre a Urkullu la seva voluntat de col·laborar amb el govern espanyol que surti de les eleccions espanyoles del 20-N en la resolució dels “problemes que el terrorisme ha generat”. Concretament, segons aquest comunicat, el cap del govern de Vitòria hauria transmès al líder del PNB la seva disposició a col·laborar amb l'executiu de l'Estat per impulsar el “tractament resocialitzador dels presos” d'ETA, sempre que aquests “manifestin la seva voluntat d'integrar-se en la democràcia i la legalitat vigent”.

Petició europea

Mentrestant a la UE, l'endemà de la declaració que va fer la UE celebrant l'anunci d'ETA, el Parlament Europeu va demanar a l'organització armada basca el seu desarmament i dissolució.

Hem d'afrontar el postterrorisme amb la màxima unitat, amb prudència i obertura
Patxi López
Lehendakari i líder del PSE-EE
La valentia i el coratge ja es van haver d'acreditar quan la democràcia es va veure amenaçada
Davant d'aquesta nova oportunitat que se'ns obre cal mantenir la iniciativa, discreció i unitat
Iñigo Urkullu
president del pnb
És possible una política penitenciària que no sigui un càstig per als familiars dels presos


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona