375 milions d'europeus poden decidir avui el futur de la UE

Els catalans voten per sisena vegada en unes europees

El Parlament Europeu que sortirà de les votacions d'avui representarà per primera vegada els 27 estats membres de la UE, ja que el 2004 hi havia 25 estats membres i després es van incorporar Romania i Bulgària. A tot Europa hi ha en aquests comicis 36 milions de votants nous en relació amb les eleccions de fa cinc anys. En total es trien els 736 diputats que integraran el Parlament Europeu durant els pròxims cinc anys, a diferència d'ara, en què l'Eurocambra té 786 membres, ja que als 732 triats fa cinc anys s'hi van afegir 54 diputats més després de la incorporació de Bulgària i Romania a la UE.

El fet que hi hagi tants diputats procedents de 27 estats significa que avui es parlen 23 llengües oficials en les institucions europees, idiomes que corresponen als estats membres. No està previst que s'incorporin a la UE com a oficials altres llengües comunitàries, ja que per fer-ho cal el vistiplau del tots els estats membres. Un cop elegit el Parlament, els diputats es reuniran en grups polítics, en els quals no s'agrupen per nacionalitats o estats, sinó en funció de les afinitats polítiques. Actualment hi ha set grups polítics.

En les eleccions els ciutadans de cada estat voten un nombre de diputats diferent. Aquest nombre de diputats que correspon a cada estat es fixa en els tractats comunitaris en funció del nombre d'estats que en cada moment formen part de la Unió i del màxim de diputats possibles. A l'Estat espanyol, i en funció del Tractat de Niça, li corresponen en aquestes eleccions 50 escons, tot i que quan entri en vigor el Tractat de Lisboa –si finalment s'aprova– el nombre d'escons s'incrementarà fins a 54. Per votar aquests 50 diputats, segons les dades de l'INE, poden concórrer en les eleccions d'avui 35.510.837 electors a tot l'Estat espanyol, 788.530 més que en les últimes eleccions europees del 2004 i 437.658 més que en les generals del 9 de març passat. D'aquest total d'electors, 281.755 són ciutadans europeus que resideixen a l'Estat espanyol i que tenen la possibilitat d'exercir el seu dret a vot, la qual cosa suposa un augment de més de 160.000 electors en relació amb les darreres eleccions. I des de l'estranger podran votar 1.254.724 persones, 159.648 més que en els últims comicis, celebrats el 2004.

L'hora de votar

Les votacions comencen aquest matí a les 9, quan obrin les portes els 23.123 col·legis electorals, amb un total de 59.589 taules electorals que disposaran de 68.000 urnes per dipositar-hi un vot que podrà introduir-se en el sobre en les 60.000 cabines habilitades. Una hora abans, a les 8 del matí, els 178.767 membres de les meses electorals designats haurien de ser als col·legis, o seran substituïts pels 357.534 suplents.

L'administració de l'Estat ha confeccionat 46.402.075 sobres electorals i 1.254.906.000 paperetes i 901.543 manuals d'instruccions per als membres de les taules. Els votants podran optar per qualsevol de les 35 candidatures proclamades per la Junta Electoral Central, i les eleccions seran controlades per 301 juntes electorals de zona, 52 de provincials i la central, amb un total de 2.184 membres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat espanyol

La Fiscalia Europea investiga si la denúncia contra Begoña Gómez afecta a fons europeus

barcelona
Guerra a Gaza

L’ambaixador palestí diu que el reconeixement arriba en “el moment propici”

Barcelona
política

Bolaños dona la cara pels jutges en l’aplicació de l’amnistia

madrid
guerra a europa

Putin avisa Europa de conseqüències si s'usen armes de l'OTAN contra Rússia

barcelona
estat espanyol

Díaz acusa el PSOE de deslleial per no haver informat Sumar de l’ajuda militar a Kíiv

barcelona
Guerra a Gaza

Noruega celebra el reconeixement de Palestina com un “dia especial”

Barcelona
Guerra a Gaza

Irlanda afirma que Europa pot fer “molt més” per aconseguir un alto el foc

Barcelona
Política

Quatre mesos per renovar la senyera esparracada del castell de Montjuïc

Barcelona

Bagué denuncia de nou el retard del desdoblament de la N-260

besalú / figueres