Política

JOSEP MARIA CERVERA

ALCALDE DEL PORT DE LA SELVA (CIU)

“Cal un centre de dia per a gent gran”

L'alcalde diu que al final del mandat s'hauria d'engegar aquest servei per als avis

Cervera considera inviable el projecte que va presentar el govern espanyol per acabar el passeig fins al camí de ronda

Una feina canviant
Josep Maria Cervera s'estrena com a alcalde, tot i que fa anys que és regidor de l'Ajuntament a l'equip de l'anterior alcalde, Genís Pinart. Diu que ha hagut de canviar el xip perquè la feina d'alcalde la troba força diferent, sobretot pel que fa al contacte amb la gent i les reunions que no tenia abans.

Com se sent en el càrrec d'alcalde?

Em sento còmode. Era una opció volguda, la d'encapçalar el projecte, i ho faig amb moltes ganes. He hagut de fer una adaptació perquè vaig entrar amb el xip de regidor, que tenia la feina molt estructurada, i si fas d'alcalde també tens la feina d'atendre la gent, d'anar amunt i avall. I els primers dies em passava que veia que no havia fet el que havia previst per al dia. També venim d'un període en què només tenia certa dedicació i havia assumit força la coordinació, i ara hi ha un equip potent que està sempre al peu del canó i permet delegar bé les feines.
Com preveu aquest mandat, tenint en compte la situació econòmica?

Suposo que aniríem més bé si hi haguessin recursos, però també és veritat que valorarem més el que necessitem i que ens mirarem més amb les coses. Serà fonamental prioritzar. Hem d'intentar veure la crisi com a una oportunitat. Per tant, si valores que necessites una cosa, hi destines més esforços.

Quines seran les prioritats?

Serà prioritari mantenir els serveis, i que no costin més a la gent, que prou dificultats està passant. També ho serà mirar què podem fer per millorar els serveis, i també com a poble i destí turístic, per poder-nos sobreposar a la crisi.

Per tant, bàsicament serveis.

Mirem d'estar en contacte amb el poble i resoldre amb celeritat els petits problemes que preocupen la gent. És clar que, en aquests moments, el primer són les persones, i hem de mirar com podem ajudar-les. Tenim una població envellida i la nostra intenció és que al final del mandat disposin d'un espai, d'un centre de dia per a la gent gran. També volem fer partícip el jovent del projecte de poble i no volem descuidar el turisme. Hem d'intentar no perdre el ritme i continuar sent un referent turístic i estar pendent de la gent que viu aquí.

Hi ha projectes que caldrà aturar?

N'hi ha que ens espanten. Tenim el projecte Viure al Poble, que està a punt de començar i serà l'obra més important del mandat. I ens espanta perquè els diners han d'arribar d'Europa i el PUOSC. Hem de fer que l'arribada dels diners no s'endarrereixi gaire perquè després no ens trobéssim en una situació complicada que ara no tenim. Tal com deia abans, les crisis són oportunitats: aquest projecte es va posar a licitació per 1,2 milions d'euros, i l'hem adjudicat per 700.000. Amb aquest 40% de rebaixa podem fer l'obra sense que l'Ajuntament hi hagi d'aportar pràcticament res.

Com és la situació econòmica de l'Ajuntament?

Al Port de la Selva ja vam fer un pla de sanejament econòmic i és veritat, tal com ens recorda l'oposició, que tenim un deute a llarg termini. És d'1,5 milions d'euros, però l'hem pogut negociar amb molt bones condicions. L'interès del deute suposa un 6% del pressupost ordinari, i no ens ofega. No tenim problemes de tresoreria. Vam dir que pagaríem els proveïdors a 30 dies, i no ho hem aconseguit, però paguem a 45 dies. Les administracions hem de fer que el país no s'aturi. Si tinguéssim un deute però no haguéssim engegat res, seria preocupant, però tothom que fa coses s'endeuta. Sí que notem més morositat, però no és alarmant. El que fem és revisar serveis i optimitzar recursos per ser més eficients. Per exemple, fer repartir el butlletí resultava molt car, i ara el vigilant de nits el reparteix.

Quines inversions preveuen?
Amb recursos propis, dues coses aquest any. Soterrem dues àrees de contenidors, la qual cosa volíem fer durant el mes de juny, però vam veure que començaríem el juliol amb obres i vam quedar que ho aturàvem. Comencem les obres dilluns. També hem previst actuar a la plaça del doctor Oriol, però segurament no s'engegaran fins al 2012. L'any que ve, quan tinguem el pressupost, ja ho veurem. No m'atreveixo a avançar res. Però hem fet números i hem vist que Déu ni do si vam ser curosos amb el pressupost, molt ajustat i molt realista.

Com està el projecte per acabar el passeig fins al camí de ronda?

Al seu dia, l'Estat va presentar un projecte que contenia algun punt que no ens acabava de convèncer i ara veig pràcticament inviable el que proposaven. Volien convertir l'entrada actual en un accés per a vianants, i fer passar la carretera per darrere dels horts, fins a la carretera de Cadaqués. No era tan fàcil com ho pintaven, i el pressupost era molt elevat. El que volem és restablir les converses i mirar de fer una cosa assumible per a tots, d'una manera o una altra, de cara a la temporada que ve.

Què pensa de la polèmica de la Vall de Santa Creu?

Que la Vall s'inclogués en el parc va ser fruit d'un error. Sempre hem dit que no representa cap agressió al medi natural el fet que al nucli s'hi pugui edificar. Estem parlant de dues hectàrees amb 40 cases (un espai ben delimitat) on queden sis solars per desenvolupar i s'hi poden fer vuit cases. I en queda un altre més per completar la trama urbana. En el pitjor dels casos s'hi podrien fer deu cases. La Vall és un nucli urbà consolidat, amb algunes mancances. Ens va semblar que la llei òmnibus era una bona manera de solucionar-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Israel intensifica els seus atacs al sud i el nord de la Franja

barcelona
Estats Units

Els EUA neguen que s'estigui produint un “genocidi” a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Un treballador de l’ONU mor a Gaza per l’impacte d’un projectil atribuït a Israel

barcelona
TEDH

L’eslovè Marko Bosnjak, elegit nou president del TEDH

barcelona
tribunals

Citen a declarar Rovira i els investigats per Tsunami per videoconferència

barcelona
guerra a europa

Ucraïna relleva el cap militar de la regió de Khàrkiv

barcelona
estats units

A Trump el preocupava un escàndol sexual, segons el seu exadvocat

barcelona
guerra a europa

Rússia pressiona Khàrkiv i avança al nord de la regió ucraïnesa

barcelona
política

Ponsatí deixa la primera línia política

barcelona