Política

El debat precongressual

El PSC mira cap al 2014

Demà es fa la tradicional trobada de Vilopriu, on es debatrà el nou model del partit socialista

Es reviu el debat per un nou marc de relació amb l'Estat i el PSOE

El nou model del PSCs'ha de basar en la suma de totes les famílies
que integren el partit

El problema del socialisme català, previ al congrés del partit del desembre, és saber com afrontar un canvi de model, un canvi de paradigma que els obliga a la reflexió. Dit amb altres paraules: com reestructurar-se com a partit per connectar amb les bases, valorar quina ha de ser la seva relació amb l'Estat i amb el mateix PSOE, i, en aquest procés, fer evolucionar unes estructures enquistades en el segle XX. I tot això, a més, amb els últims resultats electorals i les enquestes de les generals sobre la taula. Aquesta reflexió serà un dels temes que es posaran a debat, demà, a Vilopriu (Baix Empordà), on tindrà lloc una edició del Nou Cicle, una xarxa d'opinió promoguda pel PSC. Aquesta trobada, que aplega mig miler de persones, es fa a la masia que té Lluís Maria de Puig a Vilopriu, i representa des de fa uns 11 anys, per a socialistes i simpatitzants, el tret de sortida del nou curs polític.

El parlamentari socialista Daniel Font ho va sintetitzar ahir a Girona durant la presentació de la trobada de Nou Cicle: “Molts dels problemes, els partits tradicionals ja no els acaben de resoldre.” Segurament per això, Font advoca per un “canvi profund en el PSC”. Un nou model que s'ha de basar en la suma: “ El pròxim congrés del PSC ha de provocar un canvi profund en el partit, que s'ha de basar en un gran acord i en la integració i implicació del PSC amb totes les seves famílies”, va dir.

Un criteri que també defensa la portaveu del PSC a l'Ajuntament de Girona, Pia Bosch, a l'oposició: “Ens calen propostes noves i una altra manera d'organitzar-nos”. Aquesta reflexió, però, no amaga en el fons una autocrítica que fan Bosch i Font i que els porta a un cul-de-sac: “Ens cal una reorganització profunda per abordar les eleccions del 2014”. Bosch sosté que la gent necessita en aquests moments de crisi respostes diferents a les que estan aplicant els governs conservadors.

De fet, Nou Cicle ja pretén fer aquesta feina, la de la reflexió. Tot això també ho va voler deixar clar Lluís Maria de Puig, militant històric amb molts càrrecs a les espatlles i amfitrió de la trobada: “Abans, Catalunya era un país de centreesquerra i ara això està canviant i caldrà analitzar-ho”. Pel veterà polític també s'ha de tenir molt clar que és necessari interrogar-se sobre què fer per abordar el pròxim congrés del PSC i les eleccions generals. Molts interrogants i molta feina de reflexió prèvia al congrés del desembre, doncs.

Nou Cicle sempre vol deixar clar que no és ni un corrent del PSC ni tampoc el seu sector sobiranista. Però, tot i això, a ningú se li escapa que aquesta xarxa d'opinió tindrà –i segurament ara més– molt de pes en el pròxim congrés del PSC. Tampoc s'ha de deixar de banda que molts dels seus, militants o no, estan defensant un model clarament catalanista i federalista. En el cas de Girona, aquest últim punt encara pot tenir una més que notable influència. Precisament, el congrés que se celebrarà a Girona, a principis del 2012, pot anar en aquesta línia. I tot això passa quan la gran maquinària del PSC es posarà a treballar després de l'estiu, amb la vista fixada a les eleccions catalanes del 2014.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona