Política

Tretze governs gironins inicien el mandat en minoria Ple a la mitjanit i deu minuts, a Vilallonga de Ter

Quatre caps de llista que han guanyat les eleccions aniran a l'oposició forçats per pactes d'altres forces del consistori

L'Ajuntament de Girona no es constituirà avui com els altres, pendent d'un recurs sobre resultats

CiU és la força més beneficiada pels pactes en diferents pobles

Tretze governs municipals de la circumscripció de Girona iniciaran avui els seus mandats en minoria, després que no han aconseguit, almenys de moment, acords amb altres forces presents en el consistori. Aquests seran els governs de Salt (CiU), Blanes (PSC), Lloret (CiU), Olot (CiU), Cassà de la Selva (CiU), Santa Cristina d'Aro (CiU), les Planes d'Hostoles (CiU), Bordils (CiU), la Bisbal (ERC), Caldes de Malavella (CiU), Sant Julià de Ramis (el PSC ha pactat amb UDM, però no tenen majoria), Maçanet de la Selva (CiU) i Campdevànol (CiU). Més endavant se'ls afegirà Girona (CiU), on el consistori no es podrà constituir avui, perquè els resultats electorals estan pendents encara d'un recurs judicial interposat per ERC. A excepció de Girona, la resta de municipis de les comarques gironines veuran constituïts avui els seus ajuntaments, amb un total de majories absolutes en 175 pobles i ciutats de la demarcació, entre les quals hi ha les de Figueres (CiU), Banyoles (CiU) i Ripoll. Del total de majories absolutes, 102 corresponen a CiU, mentre que ERC se n'emporta 32; el PSC, 25, i la resta estan repartides entre ICV, la CUP i altres forces independents. CiU ha obtingut en aquestes eleccions 926 regidors; ERC, 364; el PSC, 351; ICV-EUiA, 59; el PP, 38; les llistes associades a la Federació d'Independents de Catalunya (FIC), 37; la CUP, 20; Endavant Cerdanya, 15, i SI, 12. La resta, fins a 1.937, corresponen a candidatures independents.

Guanyadors a l'oposició

Hi ha quatre municipis on els caps de llista més votats se n'aniran a l'oposició, a causa de pactes entre altres forces amb representació. A Tossa, el PSC i Tossa Unida han pactat govern i CiU, la llista més votada, no hi manarà; a Riells i Viabrea, ERC es quedarà sense govern per un acord de CiU amb el PSC i RV-E; a Quart, Alternativa per Quart-ERC pacta amb CiU i barra el pas del PSC al govern, i a Regencós, MR-E tampoc hi manarà, ja que CiU i ERC han arribat a un acord.

Dels municipis on cal un pacte per governar, CiU surt beneficiada en divuit (com a força més votada o com a part d'un pacte), mentre que el PSC i ERC han tingut menys sort.

CiU governarà en 121 dels 221 pobles gironins

CiU governarà en 121 dels 221 municipis de la demarcació, en 102 dels quals amb majoria absoluta. ERC estarà en 41 governs (32 majories), mentre que el PSC governarà en 34 llocs (35 majories).

Una onzena de governs per als independents

Les llistes independents no associades a partits tenen govern amb majoria absoluta a Darnius, Palau de Santa Eulàlia, Vilanant, Bellcaire, Jafre, la Pera, Rupià, Viladrau, Llanars, Planoles i Arbúcies.

‘Sociovergència' en cinc municipis de la demarcació

CiU i el PSC han arribat a acords per governar en cinc municipis de la demarcació: Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols, Riells i Viabrea, Santa Coloma de Farners i Saus, Camallera i Llampaies.

El PP entra en els governs de Roses i Torroella

Els pactes han permès que el PP hagi aconseguit regidors de govern en dos municipis: a Roses, on el grup dóna suport a CiU per sumar majoria, i a Torroella de Montgrí, on s'afegeix a CiU i L'EST.

Una vintena d'alcaldes, sense competència

Els candidats d'una vintena de municipis gironins ja sabien que serien alcaldes abans de les eleccions del 22 de maig, perquè als seus pobles només s'hi presentava la llista que encapçalaven.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Cañigueral (ERC): “Ni un vot al PSC més espanyolista ni al Junts de les retallades”

SALT
política

Aragonès demana el vot per no posar “en risc” tots els avenços del seu govern

tarragona
política

Una última crida als indecisos tanca una campanya esvalotada

barcelona
Alemanya

Creix la tensió en la protesta contra l’ampliació de la ‘gigafactoria’ de Tesla

Barcelona
Política

Mor Pili Hernández, exregidora de Torredembarra

Paneque (PSC) demana el vot per iniciar una nova etapa a Catalunya

LLORET DE MAR
SOCIETAT

La JE avisa que els acampats de la UB no poden fer propaganda el 12-M

BARCELONA
índia

L’oposició índia celebra com un triomf la llibertat sota fiança d’un líder detingut

barcelona
Guerra a Gaza

Tanquen la seu de l’Unrwa a Jerusalem Est després de dos atacs seguits

Barcelona