Política

Territori i Agricultura, on més es nota la tisorada del govern

A les conselleries d'Interior, Salut, Ensenyament, Justícia i Benestar Social i Família, és on es pateixen menys retallades

No es començaran noves grans obres i les que es mantenen tenen sistema de pagament diferit

El projecte dels primers pressupostos d'Artur Mas com a president de la Generalitat inclouen una retallada de la despesa del 10% i preveuen un dèficit del 2,66% del PIB, el doble del que exigeix el govern espanyol.

La retallada és més petita en les conselleries vinculades als serveis socials: Interior (6,4%), Salut (6,5%), Ensenyament (7,4%), Justícia (8,9%) i Benestar Social i Família (10%). En canvi (i sempre en termes globals a Catalunya), en les àrees on més es nota la tisorada és en Territori i Sostenibilitat (24%), Agricultura i Medi Natural (23,4%), Empresa i Ocupació (23%), Presidència (20,9%), Vicepresidència (19,9%), Economia i Coneixement (17,8%) i Cultura (15,6%). Per conselleries, la que gastarà més serà Salut, 9.100 milions, el 38,6% del total, seguit d'Educació, que mourà gairebé 4.900 milions, el 20,7% del total; en canvi, Cultura és l'àrea amb menys pressupost, 203 milions, l'1,3% del total.

Tot i que aquestes són les dades generals de tot el territori català, les comarques gironines en són un reflex. Així, es pot comprovar com Ensenyament és un dels capítols on sembla haver-hi més inversions, centrades la majoria en ampliacions d'escoles i instituts. Només a la comarca de l'Alt Empordà, per posar un exemple, aquest capítol sumaria una inversió de més de 3 milions d'euros en diferents centres de primària i instituts d'ensenyament.

En infraestructures, la retallada també és notable a gairebé arreu. Tal com s'havia anunciat, no es començarà cap obra nova d'envergadura, i un dels projectes més importants serà el pagament del desdoblament de la carretera C-31 entre Castell d'Aro i Palamós, amb 15 milions d'euros de pressupost. També s'hi inclouen 153 milions per a l'ampliació de tot l'eix transversal, i 37 milions per la C-17 entre Centelles i Ripoll. De fet, moltes d'aquestes obres tenen un caràcter plurianual, o es paguen amb mètodes diferits. També hi ha moltes partides destinades a obres petites, bàsicament de millora del ferm de les vies, de la senyalització o de les condicions de seguretat. Per exemple, es destinaran 600.000 euros al tram entre Camprodon i Molló i 733.000 més entre Campdevànol i Gombrèn.

En Medi Ambient, es destinaran 1,6 milions a la compra de terrenys al paratge de Castell a Palamós, i uns 5 milions per a l'endegament dels trams finals del Ridaura a Platja d'Aro i la riera de Calonge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Desenes de morts en un nou atac israelià a Rafah, al sud de la franja de Gaza

BARCELONA
política

Illa promet “col·laboració i lleialtat mútua” entre Estat i Generalitat

barcelona
política

Puigdemont avisa que Catalunya no pot ser el “flotador” del PSOE

barcelona
FIGUERES

Concentració antimonàrquica davant la Fundació Gala-Dalí

FIGUERES
COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA
ORIENT MITJÀ

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro