Política

FRANCESC GARCIA

ALCALDABLE DE CIU I GUANYADOR DE LES ELECCIONS MUNICIPALS A MONTGAT

“La gent ha votat un canvi i farem un govern de canvi”

Admet que assolir la majoria absoluta era “gairebé impossible”, però està “molt satisfet” del creixement obtingut

“El batlle l'escull el poble i es donen les condicions perquè jo ho sigui, en un pacte estable, encara que sigui en minoria”

Descarta, “en principi”, una aliança amb el PSC i té bones referències d'Esquerra i del PRE

Va arribar a la política sent un novell en la matèria. Primer va ser escollit per unanimitat per CiU. Després va aconseguir rejovenir la llista per als comicis del 22-M. En aquesta cita ha retornat a la federació l'honor de ser la força més votada. Amb tot, li han faltat tres regidors per a la majoria absoluta. El PSC (5), ERC (2), el PP (2), ICV-EUiA (1) i el PRE (1) l'esperen.
Qui era al govern ha perdut i els que érem a l'oposició hem crescut. És clar, el missatge de la gent

Quina impressió li ha deixat el 22-M?

Hem culminat un camí llarg, de molta feina i molta participació. Veure que el missatge que hem enviat arriba, i que la gent respon, satisfà molt.

Però aspirava a la majoria absoluta…

Sabia que aquest objectiu era pràcticament impossible, però sóc una persona optimista i contemplo sempre el millor escenari. De fet, si l'hagués assolit, hauria buscat el consens amb altres persones i partits que han treballat bé. El resultat no és immillorable, però és òptim.

Què explica la seva victòria?

El poble ha enviat un missatge de canvi i ho demostra el fet que els partits que han crescut són els que no han estat al govern: CiU, el PP i el PRE. La gent vol l'aire fresc que hem venut.

No el sorprèn el creixement de PP i del PRE…

Sorprèn, i és magnífic, el resultat del PRE. Ha recollit vots de gent que busca noves vies de defensa des de l'esquerra, més propera, i que ha confiat en una persona [Gabriel Salguero] que sap estar amb els veïns i que ha sabut atreure aquells que han fugit del PSC. L'augment del PP respon a una onada general a tot el país, accentuada aquí per la proximitat amb Badalona. El discurs del PP montgatí és positiu, a diferència del crispant de Badalona, però tot té la seva influència. D'altra banda, és evident el descontentament amb el tripartit actual.

Però, com recorda Jordi Ràmia (PSC), el seu triomf ha estat tan ajustat que, sumant els vots del tripartit, el superen…

És cert, però el PRE ha recollit molts vots que abans haurien acabat en mans socialistes. La llista més votada i la que ha obtingut més regidors ha estat CiU, i la resta són càbales. Els partits que governen han de veure que no han crescut com volien i la realitat que arriba.

Li caldran pactes per ser alcalde i governar. A qui ha trucat ja i quin pacte prefereix?

Som dipositaris de la voluntat de canvi que ha expressat la gent de Montgat. I, per tant, tenim l'obligació de crear un govern de canvi. Hem iniciat contactes informals amb el PRE i amb Esquerra, i ho farem amb el PP i la resta de partits. No tanquem cap opció, ni tan sols governar en minoria, ja sigui sols o, si és millor, en companyia. De la mateixa manera que hem donat més solidesa i unió a CiU, també vull un equip de govern sòlid. I si en aquest equip hi ha persones vàlides d'altres partits que hi volen participar, els deixarem entrar. Representem un consistori, no un partit.

Si vol canvi, interpreto que no pactarà amb el PSC…

En principi, la sociovergència no és una opció que contemplem…, però no la descartem. Evidentment, l'escenari que ens agradaria seria un altre.

Quin?

Encara és aviat per entrar-hi, perquè hi ha diferents opcions. Seria descortès tancar les portes a formacions que també han estat dipositàries de la confiança de gent del poble.

ERC seria un bon soci? Més d'una vegada ha aplaudit la tasca de la seva candidata…

Sí... Deixem-ho per a la setmana que ve.

El PRE podria ser clau, però el seu regidor diu que té vocació d'oposició. Se'l creu?

En Gabriel és una persona de principis, propera. Això m'agrada. Entenc la seva posició i, amb l'experiència política que té, crec que està mirant cap al futur, cap a quina serà la seva posició d'aquí a quatre anys, en què podrà haver crescut i molt. Ell decidirà què fa, però és una persona amb la qual es pot treballar perfectament.

No té por que un quadripartit l'enviï a l'oposició?

No és que no tingui por, sinó que crec que cada partit sabrà interpretar l'escenari actual. Sabran que si l'oposició ha crescut és per alguna cosa. No descarto cap acord entre altres formacions, però jo també sé arribar a pactes, i, a diferència d'altres persones, sé treballar en equip. Crec que es donen les condicions perquè jo sigui alcalde en un pacte estable, encara que sigui en minoria.

Tant al govern com a l'oposició, la composició del nou ajuntament fa preveure un mandat complicat…

Serà duríssim. Si no sóc alcalde, faré una oposició seriosa i contundent, però, sobretot, constructiva i educada. No sé com actuaran la resta de partits, però històricament he vist com ha reaccionat el PSC a l'oposició i també en un equip de govern.

Què ha de passar a Badalona?
L'alcalde no l'han d'escollir els regidors, sinó que l'ha escollit el poble. I a Badalona també, per molt que m'agradi que en Ferran Falcó (CiU) pugui arribar a ser alcalde. En aquest sentit, crec que Falcó ha fet una molt bona feina, però li ha passat factura el corrent popular arreu del país. Falcó encara no està fora de joc, però potser ha arribat el moment de deixar governar García Albiol per veure què fa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-lo

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona