Política

mataró

CiU fa valer la victòria i vol el lideratge del Consell Comarcal

CiU supera en prop d'11.400 vots el PSC, que perd 24 regidors i alcaldies emblema com Mataró, elMasnou i Calella

L'administració incorporarà dos nous partits: la CUP i PxC, amb un conseller cadascun

CiU no descarta aliances amb cap força, excepte amb Plataforma

L'efecte Mas, que es va imposar arreu del Maresme en les passades eleccions al Parlament del novembre, s'ha mantingut amb prou força i ha tornat el protagonisme a CiU en aquests comicis municipals. La federació nacionalista se situa en el primer lloc d'uns resultats que li han atorgat prop d'11.400 vots més que al PSC, que ha tornat a rebre de valent i ha perdut en conjunt 10.000 vots i 24 regidors al territori.

El president de CDC, Xavier Badia, presumeix d'aquests 160 regidors a la comarca i d'haver tornat a guanyar places tan difícils com el Masnou, Canet de Mar, Calella i Cabrils. “Estem molt satisfets que la ciutadania hagi revalidat la confiança en el nostre projecte malgrat els missatges catastrofistes sobre la gestió del país que han escampat altres partits”, exposa. Per Badia, les candidatures de la federació –que ha estat la llista més votada a vint dels trenta municipis– “han sabut donar resposta a les demandes de l'electorat que reclamava un canvi”. En aquest sentit, el president comarcal avança que a l'hora de buscar aliances per formar govern, en cas de necessitar-les, només hi ha una premissa que cal tenir en compte: no pactar amb Plataforma per Catalunya. “La resta d'acords dependran de les particularitats de cada municipi”, considera Xavier Badia. A l'hora, però, de buscar una nova composició del Consell Comarcal del Maresme, Badia no garanteix que es repeteixi el govern ampli del PSC, ERC i CiU. “Vam entrar perquè ICV-EUiA va trencar el tripartit i durant aquests quatre anys no ens hem sentit còmodes”, descobreix el líder convergent.

Problemes amb els socis

Segons Badia, el PSC i ERC “ens han donat les coses fetes i ens han fet sentir en ocasions més comparses que no pas protagonistes d'un mateix projecte”. Per aquest motiu, en vista del marge obtingut per la federació nacionalista, avança: “És obvi que reclamem el lideratge del Consell Comarcal abans d'entrar en negociacions amb la resta de forces que han obtingut representació”.

El primer secretari del PSC, Santi Fontbona, qualifica de “molt dura” la davallada de prop de 10.000 vots amb què els maresmencs han castigat la seva formació. “Ha estat un revés important perquè estàvem convençuts que la marca de municipalisme que ens ha caracteritzat sempre també funcionaria ara”, comenta. Pel representant socialista, les causes de la davallada cal buscar-les en la vinculació que els votants han fet entre la força socialista i les polítiques d'ajustos socials realitzades pel govern de l'Estat. “Hem d'estudiar a fons els resultats i presentar les nostres conclusions al congrés de la tardor, on s'hauran de plantejar un munt de propostes”, anuncia Fontbona. “Fa mal perdre alcaldes i més quan saps que han fet bé la seva feina”, destaca el cap socialista a la comarca.

Sensació agredolça

ERC també ha tingut una davallada significativa en aquests comicis i ha perdut 10 dels 59 regidors que havia aconseguit el 2007. En un comunicat de la formació es parla de “sensació agredolça” perquè hi ha resultats contraposats. “D'una banda s'ha revalidat l'alcaldia d'Andreu Francisco a Alella per tercer cop i s'han millorat resultats a Pineda, Llavaneres, Canet i Tordera, i de l'altra s'ha perdut la representació a Mataró, Premià de Mar i Sant Iscle”, es recull en l'escrit. També s'ha baixat representació en municipis com Arenys de Mar, Cabrera, Calella, Malgrat, Premià de Dalt, Sant Vicenç de Montalt, Teià i Vilassar de Mar. Amb 15.715 vots obtinguts –3.739 menys que fa quatre anys–, ERC passa a ser la quarta força comarcal, després del PP.

El PP es converteix en la tercera força

Els votants del Maresme han augmentat el suport a les diferents candidatures amb la sigla del PP i el partit ha aconseguit 4.000 vots més que en les passades eleccions municipals. Els resultats finals li atorguen 50 regidors, fet que situa els populars com a tercera força dins el Consell Comarcal. Diego Sánchez, president del PP al Maresme, es confessa “eufòric i exultant” i no descarta arribar a un pacte amb CiU per entrar en el govern comarcal. ICV-EUiA també ha tingut una davallada en el nombre de vots, prop de 2.000, que li resten set regidors arreu del territori. La propera distribució de les forces polítiques en el Consell comportarà l'arribada de dos nous partits. CiU ha passat a ser la primera força política amb 12 consellers –ara en tenia 11–; el PSC ha obtingut 9 escons, fet que comporta que en perdi dos respecte al 2007; el PP i Esquerra empaten a 4 consellers –ERC en perd un i els populars en sumen un– i ICV-EUiA en perd un i tindrà 2 representants. La gran novetat arriba amb la CUP, que ha aconseguit 11 regidors al Maresme i tindrà un representant al Consell, i Plataforma per Catalunya, que amb més de 5.600 vots també obté un conseller.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona