Política

Camps guanya, però perd vot, i el PSPV-PSOE s'enfonsa

El nacionalisme valencià entra per primera vegada a les Corts sense el suport d'Esquerra Unida

Els socialistes tenen els pitjors resultats de la seua història de la mà de Jorge Alarte

La corrupció no va passar factura al PP valencià finalment. Francisco Camps, imputat pel cas Gürtel, tornarà a ser president de la Generalitat per una àmplia majoria, encara que va perdre percentatge de vot lleugerament respecte al 2007. Amb el 91,91% de l'escrutini, el PP va reeditar la seua majoria absoluta a les Corts Valencianes amb el 48,57% dels vots, quatre punts menys que en el 2007. Amb tot, la formació conservadora va guanyar dos diputats i va passar dels 54 actuals a 56.

L'abstenció en aquests comicis (29,01%) va ser vuit dècimes inferior a la registrada fa quatre anys.

En el revers de la incontestable victòria del PP es va situar el PSPV-PSOE del candidat Jorge Alarte (27,52%, 32escons), que va ser incapaç ni tan sols de superar els discrets resultats del seu antecessor en el lideratge del socialisme valencià, Joan Ignasi Pla, que en el 2007 va obtenir un 35% (38 diputats).

Alarte, secretari general del PSPV-PSOE des del 2008, va prometre en un comitè nacional del partit que si no era capaç de superar els resultats de Pla presentaria la dimissió. Però ahir, durant la nit electoral, va descartar la possibilitat d'abandonar. “Un polític no ha de pensar en ell mateix sinó en el projecte que representa; si llançara la tovalla estaria donant un mal exemple”, va declarar.

Amb Alarte, el PSPV-PSOE ha aconseguit els seus pitjors resultats al País Valencià de la història. Alarte no va ser capaç ni tan sols de fer que el PSPV-PSOE fóra el partit més votat en el seu poble, Alaquàs, on havia exercit com a alcalde fins a la seua designació com a secretari general del partit.

La gran sorpresa de la nit va ser el resultat de la Coalició Compromís, liderada pels nacionalistes del Bloc i que es presentaven en aquesta ocasió segregats d'Esquerra Unida (EU). La formació va aconseguir a bastament superar la barrera electoral del 5% (6,99%, 6 diputats), gràcies, entre d'altres, a l'impuls de la seua candidatura a l'Ajuntament de València, liderada per Joan Ribó.

Amb Compromís, el nacionalisme d'arrel fusteriana aconsegueix per primera vegada accedir a les Corts sense el suport d'Esquerra Unida. Compromís està format, a més de pel Bloc, per Iniciativa del Poble Valencià, de l'activa diputada Mònica Oltra, i per Els Verds-EE.

EU també va aconseguir representació al Parlament valencià (5,85%, 5 diputats). A València vivíem temps en blanc i negre amb el bipartidisme. El 2007, EU i Bloc, dins del primer Compromís, van aconseguir 7 diputats (8,1% dels vots).

“Dos anys terribles de patiment”

L'alcaldessa de València, Rita Barberá, va acompanyar en tot moment el guanyador de les eleccions a les Corts Valencianes, Francisco Camps, en la celebració de la victòria. A diferència del president de la Generalitat, la primera edil va fer una referència implícita al cas Gürtel: “Malgrat els terribles dos anys de patiment, els valencians han donat suport al president”. Per la seua banda, Camps va aventurar que li queda molt de futur polític per davant: “Aquest és un compromís renovat amb més ganes si hi cap amb la comunitat valenciana com a president”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona