Política

PIA BOSCH

CANDIDATA DEL PSC A L'ALCALDIA DE GIRONA

“La tria és la retallada o fer sortir Girona de la crisi”

“Anem a les urnes amb humilitat, però amb confiança. Defugim de personalismes perquè en aquests moments difícils qui s'hi juga molt és la ciutat”

“Qualsevol transacció amb altres partits s'ha de fer pensant en el projecte de Girona i no es pot entrar en transaccions que posin al davant la voluntat de seure en una cadira”

S'estrena com a cap de llista
Diumenge viurà les seves primeres eleccions com a cap de llista, però ho farà amb una llarga experiència política. De fet, retornaria a l'Ajuntament, ja que en va ser regidora des de l'any 1995 fins al 2004, de la mà de Joaquim Nadal, i en l'últim tram, amb Anna Pagans. El govern de Pasqual Maragall va escollir-la com a delegada del govern a Girona, càrrec que va ocupar des del 2004 fins al setembre del 2006. A més, va ser diputada al Parlament fins a les últimes eleccions a la Generalitat. Es mostra confiada del treball fet i del renovat equip que l'acompanya.

El dia clau s'acosta. Com afronta
aquestes últimes
jornades?

La campanya ens
ha durat poc; la veritat és que ens hauria agradat poder tenir encara més dies per poder arribar a més persones. Crec molt en el contacte personal i en les eleccions municipals hi ha la possibilitat d'arribar, sinó a tots, a molts ciutadans.

Tinc la sensació que han fet en aquests mesos una feina molt de formiga. I això no surt a
les enquestes...

Ens hem reunit amb grups de set en set i d'un en un. Ens hem trobat amb les grans entitats i els agents econòmics i socials o les entitats veïnals, però és veritat que ens hem trobat amb petits grups de veïns per algun tema concret. Aquests últims dies ho estem fent d'un en un amb
el porta a porta a les cases perquè cal que demostrem que la ciutadania és important. Hem intentat fer una campanya en què es demostri que, per nosaltres, tots i cadascun dels ciutadans són importants.

Es creu les enquestes?

Els experts diuen que en moments de molt de canvi i incertesa les enquestes tenen menys fiabilitat. Em crec que marquen tendències i a nosaltres ens són favorables, però tothom em diu que la projecció de vot amb les mostres no és gaire fiable. Sabem que, des que vam crear la candidatura, la tendència és bona perquè hem incrementat de manera notable les nostres expectatives i el nostre adversari les ha anat reduint.

És una pressió afegida tenir la responsabilitat de mantenir l'hegemonia del PSC a la ciutat dels últims 32 anys?

No m'ho miro en absolut d'aquesta manera. Crec que el que em van demanar els companys és que fes la millor candidatura possible i que palesés la nostra manera de mirar la ciutat. M'he sentit molt acompanyada sense cap fissura, amb el suport del partit, dels que ara hi són i amb un equip extraordinari capacitat per donar un impuls a la ciutat de Girona. Tenim l'energia i la força, i ho posem al servei dels ciutadans. Si ens donen aquest crèdit, governarem posant al davant de tot Girona i els gironins.Anem a les urnes amb humilitat i confiança, sabent que no ens juguem res personal,
sinó que en moments difícils com l'actual, qui s'hi juga molt és la ciutat de Girona.

Té la sensació que la resta de partits l'han volgut fer passar com la dolenta de la pel·lícula?
En els diversos debats s'ha anat veient molta pressió cap a mi, així m'ho diuen els que ho veuen des de fora; jo he intentat explicar el nostre projecte i què cal fer per rellançar la ciutat.

Entén que ICV i ERC reneguin en part del projecte en comú?

Ells sabran perquè ho fan, no vull entrar a jutjar-los.

Vostè o Puigdemont: tot apunta que lideraran el govern. Expliqui als votants les diferències per votar l'un o l'altre.

Són les eleccions en què hi haurà un canvi segur, perquè no es presenta per primera vegada l'alcaldessa que ara governa.Els que han d'escollir ho poden fer entre una alternativa que s'està manifestant com de la retallada dels serveis públics i de les retallades dels projectes estratègics que ens haurien d'ajudar a sortir de la crisi o apostar pel canvi tranquil i segur del PSC, que permetrà a la ciutat de Girona sortir de la crisi.Defensar Girona per damunt d'interessos de partit o de les decisions que es prenen des de Barcelona o des de Madrid.

Ha avançat que només governarà si té un vot més que la resta de candidatures. No és arriscat?

No volem el poder pel poder. Hem de ser capaços de defensar la ciutat, ser fidels al que volen els gironins, i ho hem de fer manifestant que som capaços de generar la confiança suficient per tirar endavant un projecte de ciutat. Si no, acabaríem entrant en un tipus de transaccions que posarien per davant la voluntat de seure's en una cadira i ocupar un despatx.

Fa uns dies va comentar que volia governar sola per no
tenir hipoteques. En temps de crisi, un govern de minoria seria una bona opció?

En funció del resultat, tot això es podrà veure millor. Quan
deia hipoteques volia dir que
les transaccions que es facin siguin pensant en el projecte de ciutat. Si per asseure's en una cadira hem de resignar-nos a retallades que ens posen en risc elements vitals que són necessaris per a la recuperació econòmica de la ciutat... això és una hipoteca massa gran.

Si fos la llista més votada, aniria a parlar amb CiU per tenir un govern més fort?

Si sóc la llista més votada haurem de veure amb quin marge i la primera opció és parlar amb tothom, perquè ja he dit que la primera opció és parlar amb tots per garantir els eixos bàsics del nostre projecte.

Si l'11 de juny l'alcaldessa Pagans li passés la vara d'alcaldessa, quina seria la primera mesura que prendria?

Convocar el pacte per Girona.

El primer dia?

Sí, som conscients que estem passant moments difícils i
només els superarem si som
capaços d'exercir un potent lideratge estratègic convocant tothom i sumant esforços.Aquest nou pla estratègic amb l'àrea urbana i tots els sectors és una manera simbòlica per estendre la mà a tothom des del primer dia. L'Ajuntament no ha de ser només una empresa de serveis eficient, que ho ha de ser, però ha de ser també una institució que governi per a tots els gironins i gironines i que lideri tota l'àrea urbana. Si tinc aquest honor i així ho decideixen els ciutadans, serà estendre la mà perquè sortirem d'aquesta si ho fem entre tots.

Girona sempre s'havia instal·lat en el “Girona rai”... ara, què cal fer per revertir la situació?
Cal recordar que a Girona hem patit altres crisis. Quan jo era regidora de serveis socials l'any 1995, teníem uns nivells d'atur semblants als actuals, per això vam crear el servei d'ocupació. Eren nivells preocupants... ara, sí que és veritat que els menors de 40 anys no han viscut cap crisi, però la ciutat sí que ha viscut crisis molt dures i les hem superat. No vull negar la gravetat de la crisi, però cal recordar d'on venim. En els últims 32 anys hem anat transformant la ciutat entre tots, però hi ha jugat un paper importantíssim els governs progressistes, basats en les capacitats de la ciutat per tirar endavant. Ho tenim tot: la posició estratègica perquè estem en el corredor de la mediterrània, dins de l'Euroregió estem en un punt estratègic, la Costa Brava, ciutats mitjanes a la demarcació que donen potència a la capital... elements patrimonials increïbles que voldria tenir tothom... És un tresor el que tenim i hem de fer màrqueting per millorar la capacitat d'atracció. El turisme, la potència cultural i un comerç innovador són elements bàsics que cal potenciar per sortir de la crisi i rellançar la ciutat, així com tot allò vinculat a la nova economia.
Es veu 23 anys d'alcalde com va passar amb Joaquim Nadal?
Pensant a curt termini, puc dir que m'agradaria ser alcaldessa durant 4 anys si els ciutadans em fan confiança. Ho repeteixo molt perquè tinc un respecte reverencial per la democràcia.
De fet ha recordat als rivals, quan li critiquen els 32 anys del PSC, que són els ciutadans que ho han volgut així.
Em sembla tan evident això... Vaig participar en la militància política dels partits que van lluitar per la democràcia. Per això, quan algú parla de com els ciutadans han decidit com ha de ser el seu govern en els últims 32 anys se'm posa la pell de gallina. Sé què vol dir que decideixin per tu i sé el que ens ha costat tenir un sistema polític que posa per damunt de tot la voluntat de la ciutadania, per això també dic que només vull governar si tinc un gran suport de la ciutadania de Girona.

CiU no ha dit el mateix. Es veu
a l'oposició per un pacte
entre les altres forces?

Els que veuen els debats diuen que es veu així. De fet, fa quatre anys va estar a punt de materialitzar-se. De totes maneres,
un cop s'hagi votat i els ciutadans ens hagin dit què volen que fem, potser ens mirarem amb uns ulls nous, almenys a mi em farà molt respecte el que hagin decidit els ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona

Paneque insisteix que cal invertir en els parcs naturals gironins

girona

Torrentà diu que ERC ha estat el primer en apostar per polítiques feministes

girona
guerra a gaza

Biden reitera Netanyahu “la clara posició” dels EUA contra una invasió de Rafah

barcelona
política

La JEC obliga RTVE a “compensar” la resta de partits per l’entrevista de Sánchez de dilluns passat

barcelona
estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona
escòcia

John Swinney serà el nou primer ministre escocès

barcelona