ROMANIA

Els romanesos no volen tornar a casa

Romania va entrar a la Unió Europea, juntament amb Bulgària, l'1 de gener del 2007, enmig d'un intens debat sobre la capacitat de la UE per continuar augmentant de mida i la urgència de fer les reformes necessàries per gestionar un club cada vegada més nombrós. L'adhesió es va produir sota estrictes mesures de vigilància i control sense precedents en ampliacions anteriors. L'aspecte més controvertit va ser el de la lliure circulació de treballadors romanesos en el mercat laboral europeu, i alguns països van establir restriccions de dos anys a l'entrada de la mà d'obra d'aquest país.

El col·lectiu de romanesos representa el grup més nombrós entre les 4.169.086 persones estrangeres que resideixen en situació regular a l'Estat espanyol. Actualment hi viuen uns 700.000 romanesos i sobreviuen a la crisi, per la qual cosa es resisteixen a tornar al seu país, on les coses són encara pitjors. A més, els romanesos que viuen a l'Estat espanyol s'han adaptat molt bé, potser per la sort de tenir una llengua pròpia d'arrel llatina, que fa que els costi menys aprendre el castellà.

Romania ara necessita mà d'obra i reclama els seus ciutadans, ja que en els últims anys ha hagut de recórrer als treballadors xinesos. A més, el govern de Bucarest calcula que a mitjà i curt termini necessitarà un milió de treballadors per compensar la pèrdua de població activa derivada de l'emigració. La majoria dels romanesos, però, prefereixen esperar que s'equiparin els sous al nivell europeu, ja que al seu país estan quasi a la meitat. En el primer trimestre de l'any, el nombre de desocupats romanesos a l'Estat era de 16.000.

El Ministeri de Treball i Immigració espanyol va encarregar un informe jurídic per comprovar si té competències per establir ajudes d'acompanyament en el viatge de tornada dels romanesos que vulguin tornar al seu país perquè han perdut el lloc de treball. El titular del departament, Celestino Corbacho, que va viatjar fa unes setmanes a Romania, va anunciar que l'objectiu d'aquests acords és oferir als romanesos residents a l'Estat la possibilitat de tornar voluntàriament amb unes condicions molt millors, com ara pagar el bitllet de tornada als romanesos que no tinguin feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona