Política

SERGI DE LOS RÍOS

CANDIDAT D'ERC A L'ALCALDIA DE TARRAGONA

“Tinc por que a Tarragona hi hagi un alcalde del PP”

Alerta que si Esquerra no esdevé decisiva, el panorama és “o una majoria absoluta del PSC o un alcalde del PP amb els vots nacionalistes de CiU”. I diu, exclamant, que no sap “quin dels dos escenaris és pitjor”.

Pel candidat d'ERC, cal fer una reforma de l'estructura organitzativa de l'Ajuntament de Tarragona, que és “antiga i ineficient”

Nascut a Tarragona el 1969 està casat i té tres fills. És llicenciat en ciències econòmiques i empresarials. Tot i la seva joventut, és un veterà de la política. Va entrar a militar a les JERC i a Esquerra Republicana el 1989, quan tenia 20 anys. És diputat al Parlament de Catalunya des del 2003. I va entrar com a regidor a l'Ajuntament de Tarragona el febrer del 2005.
L'electorat nacionalista de CiU no es mereix que amb els seus vots facin alcalde l'Alejandro Fernández [PP

Fa quatre anys va signar un pacte de govern amb el PSC. Veu possible, i amb bons ulls, la seva reedició?

Estem oberts a negociar amb tots els partits excepte amb el PP, amb qui descartem d'entrada formar cap tipus de govern. A partir d'aquí nosaltres tenim un programa electoral i unes prioritats per a la propera legislatura, i un estil de governar. Això és una cosa; i l'altra l'han de dir les urnes, perquè si ERC treu 2 regidors i un altre partit en treu 7, 7 més 2 en fan 9, i amb 9 no es pot governar. L'aritmètica és fonamental.

Es veuen com un partit decisiu, dins d'aquesta aritmètica?

Tenim clar que volem tornar a ser decisius i presents per continuar aportant una sèrie de polítiques, i algunes de noves, que gràcies al fet que aquests quatre anys hem estat al govern, hem pogut aplicar.

Per exemple?

Sobretot una reforma de l'estructura organitzativa de l'Ajuntament, que és antiga i ineficient. En primer lloc, perquè no s'està donant un servei al ciutadà des de l'Ajuntament. I, en segon lloc, perquè aquesta estructura moltes vegades és l'obstacle a que determinades accions de govern siguin lentes. S'hi han posat pedaços però és una assignatura pendent.

Què ha estat el millor i el pitjor del pacte amb el PSC?

La millor cosa és que gràcies que nosaltres hem estat al govern s'ha impulsat l'anella verda; CiU i el PP no l'haguessin impulsat, perquè en el pla general que van fer ells posaven 4.500 habitatges al Pont del Diable, i amb això ja està tot dit sobre la seva sensibilitat. Però si els socialistes haguessin governat en solitari l'anella verda no seria una realitat. Un altre aspecte és que si ERC no hagués estat al govern, l'Ajuntament continuaria sense tenir un servei de política lingüística. També aspectes de recuperació de la memòria històrica, perquè aquí ningú no havia tingut la valentia de dignificar les fosses comunes.

Al final no hi ha hagut acord amb Solidaritat, Reagrupament i la CUP, i Esquerra va sola...

Ho diré d'una manera molt clara: amb la CUP teníem models de ciutat totalment diferents; Solidaritat no té un model i l'únic que els uneix és una hostilitat obsessiva contra ERC, i Reagrupament ha pres la decisió de quedar-se al marge. Més enllà d'això, ara ja hi ha tots els cotxes a la graella de sortida i la situació que podem tenir és que si ERC no és determinant, ens n'anem a una majoria absoluta del PSC, amb la qual cosa hi hauria projectes que passarien a millor vida, com l'anella verda; o anem cap a un pacte CiU i PP, que no tindrà res a veure amb el pacte anterior. Perquè l'Alejandro Fernández [cap de llista del PP], amb la força que va, no es conformarà amb la primera tinença d'alcaldia, i per tant, podríem tenir per primera vegada un alcalde del PP durant la meitat del mandat. Faig una reflexió: l'electorat nacionalista de CiU no es mereix això; no es mereix que amb els seus vots facin per primera vegada alcalde, ni que sigui per dos anys, a l'Alejandro Fernández. Si ERC no esdevé decisiva, el panorama és: o majoria absoluta del Partit Socialista o un alcalde del PP amb els vots nacionalistes de CiU. I no sé quin és el pitjor dels dos escenaris!

ERC ha quedat molt tocada pel resultat de les eleccions al Parlament. Us fa témer perdre els dos regidors que té el partit actualment a Tarragona?

Només vull que la gent ens jutgi pel que hem fet a Tarragona, perquè aquestes són unes eleccions municipals. No volem que se'ns jutgi pel tripartit, perquè aquest judici ja es va fer el 28 de novembre i, a més, ja tenim sentència i l'acatem. Però ara se'ns jutja només pel que hem fet i pel que podem fer a la ciutat. Del desembre cap aquí, a mesura que ens hem anat apropant a parlar de Tarragona, les complicitats i els suports al voltant del projecte d'ERC s'han anat ampliant. Del que tinc por és que a Tarragona hi hagi un alcalde del PP. I que hi hagi una majoria absoluta del PSC. Vull que se'ns jutgi pel que hem fet.

Per primer cop han hagut de fer unes primàries per triar el cap de llista d'ERC. Se sent qüestionat per una part de la militància?

No. Tenim una candidatura amb 10 independents, i els independents no vénen amb un projecte que està trontollant. Hem fet un procés de renovació que s'havia de fer.

Quins són els puntals del seu programa electoral?

Un: una reforma del model organitzatiu de l'Ajuntament. És fonamental i hem d'agafar el toro per les banyes. Dos: tots els projectes que ens plantegem han de ser realistes i executables. Per exemple, jo proposo fer un carril de seguretat al costat de l'N-340 a Llevant. Això pot ser un projecte faraònic o pot ser ajustat al que vols, barat i realitzable. També proposo entrar a la fase 2 de l'anella verda i guanyar 40.000 metres quadrats d'espai verd. Un altre aspecte és continuar apostant pel turisme. I aquí no partim de zero, perquè hem fet feina, sobretot des del punt de vista patrimonial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona