Política

El deute i els serveis socials marquen un debat tranquil

Els candidats de CiU i del PSC coincideixen en les principals propostes mentre que els representats del PAU i ERC lamenten que en aquesta legislatura se'ls ha escoltat poc i s'ha perdut el temps

Davant la probable perspectiva que l'aritmètica electoral porti a una nova edició de l'actual pacte de govern, els candidats de CiU, Albert Serra, i del PSC, Josep Santané, van fer gala d'un tranquil fair play durant el debat celebrat ahir en la sala Paladium d'Anglès, i d'una coincidència més que remarcable en l'enumeració de les respectives propostes. Les aproximadament tres-centes persones que van assistir a l'acte organitzat pel diari El Punt i la Cadena SER, van poder constatar que la divergència venia sobretot de part dels altres dos alcaldables, Jordi Fornés, d'ERC, i Pere Espinet, de PAU (Per Anglès Unit), amb un to moderat i constructiu el primer i força més bel·ligerant el segon, el qual va detallar amb insistència les moltes al·legacions que la seva formació ha presentat en l'actual legislatura i va pretendre entrar en un cos a cos amb el cap de llista del PSC respecte al sou que cobra.

Entrant en matèria urbanística, el polígon industrial de Riera Seca va ser presentat com una important fita per revitalitzar el teixit econòmic de la població i combatre la taxa d'atur. Serra va prometre que si surt escollit alcalde el polígon es farà i es donarà facilitat a les empreses perquè s'hi instal·lin. Santané va recordar que la finalitat d'aquest equipament és proporcionar sòl a les petites i mitjanes empreses mentre que Fornés i Espinet van lamentat la tardança en posar fil a l'agulla a aquesta obra tot acusant l'equip de govern de mala gestió. També es va fer al·lusió a la millora del nucli antic gràcies als recursos del pla de barris, a l'eterna assignatura pendent de la “carretera de la vergonya” entre Anglès i Salt, i al nou projecte per convertir el carrer de la Indústria en un vial d'un sol sentit, amb voreres més amples que facilitin l'accés als comerços. Pel que fa a l'habitatge, tots quatre van coincidir en la necessitat de trobar una sortida als pisos buits facilitant la possibilitat de lloguers assequibles, i de reformar els sectors més degradats.

En el terreny dels serveis d'atenció a les persones, tots els candidats, excepte el representant de CiU van expressar el temor a les retallades previstes pel nou govern de la Generalitat. Per Santané després de les eleccions es coneixerà l'autèntic abast de les mesures; per Fornés, el govern dels millors habitualment no és el govern de tots, i Espinet va recordar que per l'àrea de benestar social, de sanitat i d'ensenyament, tothom hi passa en algun moment de la vida. Els alcaldables van enumerar propostes com l'ampliació de l'institut i la reforma del Pompeu Fabra i la construcció del geriàtric, entre d'altres, i van coincidir en la seva aposta per mantenir el CAP obert a les nits. Serra va posar l'accent en què els serveis socials arribin “també” a la gent “que és del poble de tota la vida” en al·lusió més o menys directa a un dels llocs comuns que circulen respecte a la immigració, un tema que fou remarcat també per Espinet en parlar de les més de 1.000 persones de diferent nacionalitat que resideixen a Anglès. Fornés va proposar la creació de juntes veïnals de cooperació i seguretat ciutadana per tenir coneixement de les diferents realitats socials i culturals i Santané es va referir als programes d'acollida i a l'esforç desplegat en la millora de la cohesió social.

El capítol final del debat es va centrar en el pla de sanejament per eixugar l'important endeutament –al voltant del 202%– del municipi, com a conseqüència de l'adquisició, el 2007, de tres naus de la fàbrica Burés. En aquest sentit Serra va anunciar que s'està negociant amb la Generalitat per instal·lar en un dels recintes el magatzem del Museu de la Ciència i la Tecnologia de Catalunya, la qual cosa hauria de portar molts visitants a la vila d'Anglès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna assegura haver frustrat un atac terrorista a Kíiv planejat per Moscou

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel ordena evacuar més barris de Rafah

Barcelona

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana