Política

ÀNGEL CORTADELLES

CAP DE LLISTA D'ERC A L'AJUNTAMENT DE REUS

“Si el ciutadà té dubtes, és que no ho estem fent bé”

ERC està en plena renovació interna i Cortadelles es presenta com un candidat de transició

El cap de llista dels republicans advoca perquè l'Ajuntament faciliti la creació d'ocupació

En defensa la gestió però li preocupa que puguin arribar a fer “determinats papers” que li pertocarien al sector privat

PERFIL
Àngel Cortadelles (Reus, 1960) substitueix Empar Pont al capdamunt de la llista d'ERC. Biòleg de formació, ja va ser regidor entre els anys 2004 i 2007. Després va dirigir els serveis de Governació a Tarragona i les Relacions Internacionals de la Generalitat. De caràcter tranquil, no té inconvenient a qualificar-se com un “candidat de transició”. ERC va patir a Reus una forta patacada a les municipals de 2007, a conseqüència de la qual va encetar un procés de renovació interna del qual hauran de sortir noves generacions de dirigents.
No tan sols ens sentim responsables de l'acció de govern municipal, sinó també líders

Vostès volen recuperar la presència que, diuen, li pertoca tenir a ERC a l'Ajuntament. Però quan ha tingut més regidors, han estat tres.

Reus és una ciutat progressista i republicana. I és clar que ERC no té el lloc a l'Ajuntament que li tocaria per aquest tarannà de la ciutat. Per tant, hi hem de tenir més presència perquè som el pal de paller del republicanisme i l'independentisme.

Però ERC ha tingut a Reus una important fuita de militants cap a altres formacions que competeixen pel mateix espai polític.

Sí. Ha estat traumàtic i afeblidor pel que fa a la presència de la nostra ideologia a les institucions. Però dels propis errors, se n'aprèn. Ens hem equivocat i ara optem per un canvi d'estratègia i de persones amb l'esperança que els que s'han allunyat del partit puguin creure que podem tornar fer junts política. Ha de passar el temps.

Vostès han governat. Això és un handicap en una campanya electoral?

Al contrari. Volem lluir l'acció de govern. La gent afirma que Reus ha canviat i que s'ha situat la ciutat al segle XXI. I no tan sols ens en sentim responsables, sinó també líders.

Quants aturats hi ha a Reus?

Vora 10.000.

I l'Ajuntament té competències en la lluita contra l'atur?

No, però sí que té l'obligació de facilitar la vida als ciutadans. Qualsevol acció política municipal ha de tenir sempre la pretensió de generar ocupació.

Hi ha d'haver un bloc de 14 pisos a l'antic hospital?

Pel meu gust, m'agradaria una ciutat extensa, però entenc que a la Mediterrània les ciutats així no són sostenibles. Per tant, el model que políticament hem defensat és el model de la ciutat compacta. I a la ciutat compacta, hi ha blocs de pisos.

S'ha de prohibir a una dona musulmana que vagi amb burca pel carrer?

Als edificis públics no podem permetre que no es pugui veure la cara de les persones. Si no entres a una botiga amb el casc de la moto posat, tampoc ho has de fer amb el burca. Però amb el tema dels mocadors, vivim una hipocresia increïble. Jo he vist gent de la meva família que hi ha anat molts anys. I no parlo pas de tant de temps. El que hem d'intentar, doncs, és que aquestes comunitats facin l'evolució que les nostres comunitats van fer anys enrere.

Les societats municipals controlen bona part de la gestió municipal. Una gestió, per tant, que els ciutadans perceben poc transparent.

Quan veus que la ciutadania té dubtes, és que hi ha alguna cosa que no estem fent bé. Les empreses municipals són una bona eina per gestionar serveis públics. I perquè transfereixin la innovació que generin al sector privat. Però em preocupen que puguin fer determinats papers de tipus comercial que competeixin amb l'empresa privada. S'ha d'evitar la intromissió del sector públic en àmbits que li poden tocar a l'empresa privada. I compte, que això és absolutament el contrari del que diuen altres partits, que volen que la privada entri d'una manera descarada en l'àmbit del servei públic.

Una cosa que s'hagi fet bé en aquests últims anys?

La xarxa d'escoles bressol municipal. Com a director de l'àrea d'Educació, el 2003, vaig participar en el disseny. I estic molt satisfet.

I una que s'hagi fet malament?

L'Ajuntament està generant la sensació que no facilita als ciutadans diversos tràmits i gestions, que no els posa les coses fàcils. I precisament el que ha de fer és ajudar la gent i les empreses a fer coses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona
Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

barcelona