Política

MIQUEL NOGUER

CAP DE LLISTA DE CIU A BANYOLES

“El ciutadà ha de participar en el govern de Banyoles”

La voluntat de la seva candidatura és que el procés d'elaboració del nou POUM sigui molt participatiu

Per eixugar el dèficit de 753.000 euros del consistori no recorreria a la pujada d'impostos desmesurada, assegura

Considera important continuar fent, malgrat les restriccions, petites millores a carrers i places

Miquel Noguer i Planas milita a CDC i és administrador d'una empresa. Va ser alcalde de Mieres –on va néixer fa 47 anys– i president del Consell Comarcal de la Garrotxa. El 2007 ja va encapçalar CiU a Banyoles, que va ser la força més votada. En aquest mandat ha estat alcalde amb el suport del PSC. Sobre la possibilitat que aquest cop arribin a la majoria absoluta, Noguer evita fer cap comentari. Respecte dels rumors que l'apunten com a president de la Diputació, afirma que avui el seu únic compromís és amb la ciutat. Tot i que ha renovat un terç de la llista en relació amb el 2007, en els primers vuit llocs només hi ha un canvi.
El canvi de gestió de l'aigua que defensem no afecta en absolut el bé comunal

Per vostès, quines característiques hauria de tenir el pla general, que s'ha d'acabar d'elaborar en aquest mandat?

En aquests quatre anys ja s'hi ha estat treballant. Hem posat les bases per fer una planificació ordenada. Em refereixo al pla espacial del nucli antic i el seu pla d'usos, entre altres coses. Tot plegat farà que ara es pugui treballar amb molta tranquil·litat. La intenció és que sigui un pla extraordinàriament participatiu, en què tothom hi pugui dir la seva.

Ara Banyoles té prop de 20.000 habitants. Quin ha de ser el límit del seu creixement?
De fet, Banyoles no té massa espai per a créixer. Li queda bàsicament l'eix de sota Monestir fins a la Farga. En qualsevol cas, no volem que hi hagi un creixement desmesurat.
En aquesta zona hi ha les hortes. Se'n garantirà la protecció?
Sí, sens dubte. De manera ordenada, és clar, però cal que tinguin protecció atès que són un patrimoni molt important de la ciutat.

Si vostès governen, l'Ajuntament entrarà a la societat d'Aigües de Banyoles?

Nosaltres vam proposar un nou model de gestió que estem convençuts que és un bon model. En contra del que diuen alguns, es garantirà la banyolitat de la companyia, i no es tocarà per res el bé comunal (l'aigua de l'estany), ja que estem parlant només de distribució i no pas de captació. Vam començar els tràmits, es van presentar al·legacions i a partir d'aquest punt penso que vam fer el que calia fer, que és deixar la resolució de les al·legacions pel pròxim ajuntament. Si s'ha retardat el procés ha estat per una qüestió de dates i no perquè no creiem en el model; a l'inrevés, hi creiem i pensem que les coses s'han de fer ben fetes. El que ha de quedar clar és que no es fa per salvar les finances municipals, com han dit alguns. Com tampoc no és cert que els banyolins ho hagin d'acabar pagant a través del rebut. El canvi és bo perquè l'Ajuntament participarà directament en la distribució, es garantiran la banyolitat de la companyia i les inversions per millorar la distribució i podrem decidir l'ordre, d'aquestes inversions. A més, l'Ajuntament posarà el preu de l'aigua.

L'Ajuntament té un dèficit de 753.000 euros. Com s'eixugarà?

Abans de respondre, deixi'm aclarir unes coses. L'Ajuntament té avui menys endeutament que en l'anterior mandat. El 2007, quan vam entrar nosaltres, l'endeutament previst era del 107,2 % dels ingressos ordinaris, quan el límit permès estava en el 110 %. Des del primer moment vam prendre mesures per rebaixar-ho, fins al punt que aquest any 2011 acabarem amb un endeutament per sota del 90 % sobre un límit establert ara en el 125 %. El 2010 vam posar en marxa el pla de sanejament i ja hem aconseguit tenir un estalvi net (el corresponent a l'exercici i prou) positiu, però efectivament el romanent de tresoreria, l'acumulat, és de 753.000 euros. Però atenció, més de la meitat d'aquesta quantitat són de pagaments de sentències judicials per temes urbanístics generats per ajuntaments anteriors, i uns 140.000 euros són la devolució d'un impost d'una llicència de construcció del 2007 que de moment no s'executa. Per tant, estaríem parlant d'uns 100.000 euros de dèficit, que són conseqüència de la davallada d'ingressos del 2009 i del fet de no disposar de guardiola. Ep, i malgrat tot, en aquest mandat haurem fet inversions per 26 milions d'euros. Mai no s'havia invertit tant. Per tant, crec que hem fet els deures bé. Com s'arreglarà el dèficit? No serà apujant els impostos de manera desmesurada, això ja ho puc assegurar. Es podrà fer a base d'ingressos indirectes, o sigui, concessions, cànons, subvencions d'administracions superiors, etc., i fins i tot amb una operació de crèdit a retornar durant la propera legislatura tal com preveu la llei.

No sembla probable que els pròxims anys es puguin afrontar grans obres. Amb què es podrà il·lusionar els banyolins?

D'inversions en continuarem fent! S'ha de fer el centre obert, la reforma del museu arqueològic, la continuació de la millora del barri vell i del programa de barris, l'escola nova i carrils bici i, per descomptat, mantindrem les petites millores de la via pública, que és importantíssim. La gent vol tenir la ciutat neta i arreglada. Com il·lusionar la gent? Amb la participació, amb el diàleg. Els banyolins han de participar del govern de la ciutat, com s'ha fet fins ara. Durant aquests anys hem rebut gent que acudia a nosaltres amb mil problemes diferents. Tenim la sort que el nostre atur és molt inferior a la mitjana catalana, però en tenim, d'atur. L'objectiu ha de ser que no es destrueixin llocs de treball i fomentar que la gent recuperi la feina.

Tenim plans d'ocupació, una escola taller i ara, una casa d'oficis, els alumnes de la qual fan les pràctiques a l´Ajuntament i molts en acabar troben una feina i això es que continuarem fent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona

Quinze opcions i sense mascareta

Girona

El periple del vot exterior

Barcelona

El sufragi no és universal

BARCELONA
Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona