Política

VALENTÍ JUNYENT

Candidat de CiU a Manresa

“Hem de recuperar el prestigi de Manresa”

L'alcaldable de CiU es proposa rellançar la ciutat i aposta per un govern “de les petites coses” i per dinamitzar l'economia

És conscient que caldran pactes, però aspira a vorejar la majoria absoluta per poder governar

Nascut a Castellbell i el Vilar fa 51 anys, s'estrena com a candidat de CiU després d'haver estat director d'arbitratge de l'ACB durant cinc anys.

Inicialment, no entrava a les travesses per encapçalar la llista...
Sí, es veritat que sóc la tercera opció, però per mi no és cap problema. Tot el contrari, sóc plenament conscient que hi havia altres plantejaments. L'Alexis Serra [president del grup municipal de CiU] em va venir a buscar per col·laborar a la seva llista i després les circumstàncies van fer que ell no l'encapçalés. Hi havia la possibilitat de la continuïtat de Josep Vives, que va ser candidat el 2003 i el 2007, i finalment jo vaig tenir el consens. Però vaig veure el procés des d'una perspectiva molt serena perquè jo no m'estava postulant per ser alternativa de ningú.
I com afronta el repte?
M'ho prenc com un encàrrec d'una sèrie de gent que creu en mi per liderar aquest canvi. Amb un equip de persones de CiU intentarem i segur que podrem aconseguir que la ciutat recuperi el tremp i la vitalitat que havia tingut en altres moments.

El tripartit és imbatible?

El cicle del tripartit és un cicle esgotat i, després de 16 anys, la ciutat necessita un canvi. Crec que ells també són conscients que ara ja no toca tripartit i que cal veure quina força té cada opció política per intentar sumar un canvi en positiu.

Quins resultats esperen, doncs?

Confiem que la marca CiU, el nostre equip i el cicle esgotat del tripartit ens donin possibilitats de governar. Sabem que és ambiciosa, però, per poder governar amb una majoria suficient i conscients que necessitarem pactes, l'aposta és aconseguir 11 o 12 regidors.

El 2007 van ser la llista més votada i van anar a l'oposició...

Si som la llista més votada, aquesta vegada governarem. Estic convençut que ho serem, i amb prou marge per poder triar el company de viatge.

S'ha insinuat que aquest company podria ser ERC...

Estem oberts a parlar amb qualsevol força que vulgui confrontar programes. ERC seria una bona opció, però no és l'única. Cal esperar el resultat definitiu per pensar en pactes.

El tripartit ha fet bona feina?
No, la veritat és que no. Crec que el tripartit s'ha anat deteriorant i hi ha una gran diferència entre la feina que es va fer els vuit primers anys i la feina que s'ha fet els vuit darrers. Especialment en aquesta última legislatura, on s'han fet evidents les desavinences entre els tres partits i on tothom ha tirat cap al seu cantó sense massa concert. S'ha deteriorat la situació, no només l'economia municipal, sinó que el ciutadà també té una sensació de desgavell.

Quines creu que han estat les febleses de l'actual govern?

Els reptes urbanístics s'han resolt malament i han generat rebuig ciutadà. No agrada com s'ha resolt la plaça Catalunya i no agrada com s'ha resolt la plaça de la Reforma, que encara no està acabada. D'altra banda, s'ha de reconèixer que la neteja de la façana sud s'ha resolt amb nota, realment s'ha dignificat molt l'entrada de Manresa per la rotonda de Sant Marc. No es tracta de criticar per criticar i quan una cosa està bé s'ha de felicitar a qui l'ha fet. L'altre tema és la gestió econòmica. Som la quarta ciutat més endeutada del país. Estem pagant tard als proveïdors des de l'ajuntament i els funcionaris estan descontents. No s'han aprofitat els anys de bonança econòmica per poder mantenir-se en un nivell.

Què canviarà, si surt elegit?
Canviaran el tarannà i l'equip. Farem un equip de persones especialitzades en les seves àrees i que es dedicaran a gestionar-les amb plens poders i amb un treball intens i de responsabilitat. Volem recuperar la motivació i la capacitat dels funcionaris, que ara mateix estan poc satisfets de la gestió municipal i tenen la sensació que el model actual està esgotat. Partirem de l'eliminació dels càrrecs de confiança. Nosaltres només parlem d'un càrrec de confiança que seria un gerent amb perfil de gestor, no amb perfil polític.

Parla de recuperar l'autoestima de Manresa, a què es refereix?

Hem de recuperar la identitat, els valors i el prestigi de Manresa. Té unes potencialitats que no sabem lluir, i volem rellançar la ciutat i que sigui capital i referent de la Catalunya central. Primer hem de ser nosaltres els que ens creiem la ciutat per després exigir que Catalunya ens tingui en consideració.

Què prioritzen en el programa?

Plantegem un govern de les petites coses, que el ciutadà el noti a prop, tenint en compte les circumstàncies econòmiques generals i específiques d'endeutament de la ciutat. També volem que l'Ajuntament faciliti i dinamitzi l'activitat econòmica, tant de les empreses petites i mitjanes com dels autònoms. El ciutadà vol saber la veritat i hem de conèixer el deute i quan finalitzaran algunes obres, com ara la de la plaça de la Reforma. L'urbanisme ha de ser més amable i tenir el màxim de consens.

Com és la llista de CiU?
Hem incorporat gent nova, fresca, però no hem deixat de tenir en compte alguns dels membres que han estat presents en aquesta legislatura. Hi ha renovació i també hi ha gent independent. Diguem que en els dotze primers llocs de la llista hi ha una porció de continuïtat, una porció de gent de CiU fresca i que té ganes d'aportar el seu treball al projecte i gent independent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a ucraïna

Rússia ataca un hipermercat a Khàrkiv quan era ple de gent

barcelona
política

L’ANC no se’n surt de triar nou president

barcelona

Les seus del PSC i Junts a Girona, vandalitzades

GIRONA
guerra a gaza

Israel ignora el Tribunal de l’ONU i intensifica l’ofensiva sobre Rafah

barcelona
guerra a europa

El cap de l’OTAN defensa els atacs d'Ucraïna contra territori rus

barcelona
política

Els socialistes avisen el poder judicial que haurà d’aplicar la llei d’amnistia

barcelona
política

El govern dels jutges difon una guia per aturar l’aplicació de la llei d’amnistia

barcelona
armènia

L’helicòpter del primer ministre armeni fa un aterratge d’emergència

barcelona
LLEURE

El PSC demana que es mantinguin els descomptes als casals d’estiu

GIRONA