Política

El PP intenta desbancar els socialistes dels Ports

Ximo Puig, Oscar Tena, Santiago Pérez i Antoni Ripollés, revalidaran amb tranquil·litat les alcaldies

Els nuclis menuts ja disposen de nou alcalde o alcaldessa

La comarca dels Ports, per la seua idiosincràsia, conté unes particularitats que la fan diferent pel que fa a la possible expectativa de vot el proper 22 de maig. Amb una extensió de vora 1.300 km2. la seua població supera en prou pena els 8.400 habitants que triaran 93 regidors repartits entre els seus 17 pobles.

La gent dels Ports és conscient de que són menys habitants que qualsevol xicotet barri dels grans nuclis urbans del país, per això estan convençuts de que les inversions que eviten el despoblament no arribaran. El seu pensament és: “com han d'invertir ací si amb els nostres vots no tenim possibilitats de determinar un govern”.

Morella, amb més de 2.900 habitants, i Vilafranca, amb 2.500, són els municipis més poblats de la comarca, seguit de Forcall i Cinctorres. Aquestes quatre poblacions, d'arrelat vot socialista, arrosseguen tot el conjunt dels Ports a aconseguir l'únic representant comarcal a la Diputació de Castelló.

Tret de sorpreses, res fa pensar que els respectius candidats del PSPV, Ximo Puig, Oscar Tena, Santiago Pérez i Antoni Ripollés, revaliden eixes alcaldies. Tan sols Vilafranca comptarà amb més de dos candidatures als comicis municipals. A més a més de PP i PSPV, Xavier Prats encapçalarà la llista anomenada Plataforma per Vilafranca-Compromís, una nova força que pretén obrir-se pas a l'escenari polític comarcal començant pel municipi vilafranquí, l'únic dels Ports que ja no és la primera vegada que compta amb representació d'altres formacions d'esquerra com ja foren en el seu moment Esquerra Unida i el Bloc.

Especial significat per a la comarca dels Ports té la candidatura autonòmica socialista a les Corts ja que, respecte a l'anterior legislatura, desapareix Ximo Puig, alcalde i candidat a Morella, essent substituït per Oscar Tena, president del PSPV anomenat per Jorge Alarte i aspirant a renovar com alcalde de Vilafranca. Cal recordar que Ximo Puig va ser el rival d'Alarte per aconseguir la Secretaria General al darrer Congrés del PSPV i que el vilafranquí es va desmarcar de tots els companys socialistes de la comarca per recolzar en aquell moment a l'alcalde d'Alaquàs.

Tres municipis dels Ports —Olocau, La Mata i Castellfort— trien el seu ajuntament per la modalitat de primàries, és a dir, ja fa unes setmanes que els inscrits al seu cens van elegir als veïns que conformaran els cinc regidors d'eixos consistoris. Així ja podem saber que Rosa Adela Segura (PP) serà l'alcaldessa de Castellfort i Pere Calvo Castel (PSPV-PSOE) serà el primer edil de La Mata, desbancant al PP que governava des del 1995. A la localitat d'Olocau queden en l'aire les converses i encara no està clar per quina formació es decantaran els seus candidats. També cal fer menció a Palanques (PP) i Castell de Cabres (PSPV-PSOE), dels més despoblats de tot el País Valencià als quals, amb una vintena d'habitants, més que una ideologia una família pot determinar una alcaldia. Per altra banda, menció especial mereix Manuel Milián, alcalde popular de Sorita des del 1979 qui es torna a presentar de nou i res fa pensar que no vaja a continuar al càrrec. Un alcalde amb solera, qui sap si no és el més antic del país.

Amb tot, el Partit Popular aposta fort en aquestes eleccions per tal d'intentar desbancar els socialistes de la supremacia comarcal, decantant-se per la joventut i el dinamisme dels seus candidats. A Morella encapçala la llista el jove advocat Guillermo Sangüesa Teruel, sàvia nova per enfrontar-se a Ximo Puig, mentre que a Vilafranca un il·lusionat Vicent Marín Monfort, empresari local del sector serveis, vol aturar les expectatives del president del PSPV. La solució el 22 de maig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona