Política

El tripartit presenta 73 llistes menys

Els socialistes baixen al nivell del 2003 i fan 136 candidatures, 35 menys que el 2007

Esquerra presenta llistes en 129 ajuntaments gironins

Els tres partits de la coalició del govern catalanista i d'esquerres que van ser al capdavant de la Generalitat fins a final del 2010 han tingut problemes per fer llistes. Han catxat. En conjunt, han fet 73 llistes menys que el 2007. El PSC n'ha perdut 35; ERC, 30 i ICV-EUiA-Entesa, 8.

En una informació publicada el 17 de març, al començament de l'accelerada final per fer llistes, la majoria de grans partits van invocar la crisi econòmica com a excusa dels seus problemes per trobar candidats. El PSC, Esquerra i Iniciativa teoritzaven que els ciutadans prefereixen dedicar l'esforç a la seva vida domèstica que no pas a la del conjunt de la societat. I també ressaltaven que la situació econòmica dels ajuntaments feia fer enrere molta gent, perquè el moment actual no és pas l'òptim per desenvolupar projectes.

L'excusa pot ser bona per al tripartit, però no pas per al conjunt de la societat mobilitzada. Els números són evidents: s'ha baixat de les 720 fins a les 700, la qual cosa significa que la gent no s'ha pas quedat a casa. En total són vint llistes menys, és a dir, que la mobilització de partits nous, petits i dels no habituals en aquestes conteses electorals, més les llistes independents, han amortit el daltabaix del tripartit. El PSC fa llistes en 136 municipis, dues menys que el 2003; Esquerra presenta llistes a 129 ajuntaments gironins, i ICV-EUiA-E, a 44. Mentrestant, CiU ha pujat i només no ha fet llistes en 12 municipis dels 221 de les comarques gironines. Alguns partits asseguren que alguns candidats seus han rebut pressions que els han fet tirar enrere; però, fins ahir, no havia transcendit que ningú hagués fet cap denúncia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona