Política

XAVIER SAFONT-TRIA

CANDIDAT DE LA CUP A L'ALCALDIA DE MATARÓ

“No volem ni dretes ni tripartit”

can fàbregas El candidat considera que no és cap derrota no haver aconseguit aturar el trasllat de la fàbrica relleu Safont-Tria anuncia que aquesta serà l'última vegada que es presenti com a cap de llista de la CUP

Pagès compromès
Amb ell, la CUP va aconseguir entrar a l'Ajuntament. Aquest pagès de les Cinc Sènies creu que durant aquests quatre anys han arribat a molta gent. Tanta, que està convençut que molts mataronins “que se senten espanyols” també els votaran.

Un dels objectius era aturar el trasllat de Can Fàbregas, però no s'ha aconseguit.

Ens vam presentar amb una idea molt clara: una ciutat moderna, viva, que pensa en el futur però que no esborra el passat, ha de ser capaç de mantenir el patrimoni i adaptar-lo a les necessitats del segle XXI. No ho plantegem com una derrota de la CUP, ja que qui hi ha perdut és el conjunt de la ciutat.

Són culpables que El Corte Inglés no hagi arribat ja a la ciutat?

No, el govern municipal ho ha fet tan malament que li ha interessat trobar un culpable extern origen de tots els mals. Si fos així, seria escandalós que un sol regidor tingués tant de poder. El govern tenia previst situar El Corte Inglés a la ronda Barceló i si no s'ha situat en aquest espai ha estat perquè hi havia altres interessos urbanístics que han enredat tot el procés.

Quin paper ha fet la CUP?

Ha tingut un paper enèrgic, amb capacitat de portar idees noves, visions alternatives de la ciutat i una veu que feia molt que no se sentia i que és aquella que defensa els interessos dels col·lectius veïnals, la dels treballadors i la que explícitament ha parlat d'independència sense embuts i que l'ha reclamada com una necessitat per sortir de la crisi política i econòmica.

Quina valoració fa del mandat?

Han estat quatre anys en què no hi ha hagut cintura política. Veníem d'un model de creixement especulatiu molt agressiu que ens ha portat a situacions dramàtiques, i aquest govern, tot i sabent que aquest model era perjudicial, en cap moment n'ha volgut dissenyar un altre basat més en les persones. L'especulació ha estat el motor de la ciutat els últims anys.

No s'ha fet res bé?

El Tecnocampus era una aposta important, però creiem que hem desaprofitat unes inèrcies per fer un espai que no és singular i que trobem a diferents llocs del país.

Va dir que no tornaria a ser cap de llista, però hi ha tornat, per què?

Hi ha hagut molta insistència perquè em tornés a presentar perquè estan satisfets del paper que hem fet. Tot i això, aquesta serà l'última vegada que seré cap de llista. Entenc que és saludable que hi hagi relleu perquè el que no pot ser és el que passa a la majoria dels partits, que la gent s'apoltrona en una cadira i després no en volen sortir a cap preu.

Per què la CUP no s'ha afegit a la coalició independentista d'ERC, Reagrupament i Junts Decidim?

La CUP per si mateixa ja té un discurs clar. Creiem que l'altra estratègia és únicament electoralista, i aquestes no acostumen a arribar mai a bon port. No es fonamenta en la unitat real amb un treball de base i un projecte definit.

Però es parla d'un acord entre la CUP i Solidaritat.

Se'ls va oferir treballar el programa i començar a fer coses conjuntament. A partir d'aquesta feina parlarem més endavant d'altres processos. Ens agrada fer les coses a poc a poc perquè siguin sòlides.

Farà alcalde Mora o Baron?

No volem ni dretes ni tripartit. Ara bé, saben que podem tenir la clau per decidir-ho. Si és així, ho farem en funció d'un programa polític, plantejarem un seguit de condicions i optarem per aquell amb qui ens entenguem millor. El que no farem és el que han fet ERC o ICV, que van entrar al govern i que han acceptat tot el que imposava el PSC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.