Política

La independència motiva més que la Diagonal

Van a les urnes 75.000 barcelonins més que a la consulta de l'Ajuntament

La possibilitat que Catalunya vagi a les urnes a decidir si vol ser un país independent també interessa als barcelonins. Contra els auguris de fracàs que es feien al voltant d'una consulta organitzada per voluntaris de la societat civil en una ciutat de més d'un milió i mig d'habitants, Barcelona Decideix pot exhibir una participació en la seva consulta de 257.645 barcelonins. Són 75.000 votants més que els que van participar en la consulta organitzada per l'Ajuntament de Barcelona per decidir la reforma de la Diagonal. Respecte del padró que usa l'organització arreu, a Barcelona la participació s'ha situat en un 18,14%, molt per sobre de la mobilització de capitals com ara Tarragona (5,7%) i Lleida (8,23%), però també de la majoria de ciutats grans del país que han organitzat consultes (17,12% a Granollers; 14,94% a Reus; 13,87% a Sabadell i 11,43% a Terrassa). Només Girona (21,4%), Mataró (23,69%), Sant Cugat del Vallès (25%) i Vic (42,2%) van registrar una participació més elevada que la de la capital de Catalunya pel que fa a ciutats.

Respecte del cens de votants que s'utilitza en tots els comicis oficials, Barcelona Decideix aconsegueix una participació del 21,37%, molt per sobre de l'exigu 12,17% que va obtenir la consulta de la Diagonal. Tot plegat demostra que l'entitat barcelonina se n'ha sortit: 7.000 voluntaris des del començament i 3.600 ahir han aconseguit mobilitzar un quart de milió de votants, més d'un terç de tots els que s'hauran pronunciat a Catalunya en tot aquest llarg procés. Evidentment la majoria de barcelonins no hi han votat. Això ja se sabia per les experiències prèvies. Però s'ha de ser cínic o cec per considerar que ahir no va passar res de cívicament important a la capital del país.

Els candidats dels partits a l'alcaldia, d'altra banda, van intercanviar crítiques per haver votat ahir però no voler-ho fer dimecres al Parlament; per no haver votat, o per haver previst fer-ho tots dos dies. Pilot automàtic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona