Política

BERNAT VILLARROYA

CAP DE LLISTA D'ICV-EUIA A VILAFRANCA DEL PENEDÈS

“Cada euro que entra al territori s'hi ha de quedar”

ICV-EUiA vol promoure el sector del vi i el cava com a fórmula per generar una economia local de quilòmetre zero al seu voltant

Villarroya considera que Vilafranca ha de negociar amb Foment per aconseguir el cobriment de la via, però ho ha de fer amb consens i amb una sola veu, que sigui la de l'alcalde

El Perfil
Té 33 anys. És advocat. Fa quatre anys va impulsar l'opció de l'ecosocialisme en solitari a Vilafranca,i va aconseguir representació al consistori. Ara, amb quatre anys d'oposició “constructiva”, creu que el seu partit ja està preparat per assumir més responsabilitats. Confia que el context els afavorirà.
El pacte que ens uneix el 2010 per fer front a la crisi és el més important d'aquest mandat

Els últims quatre anys de vida municipal a Vilafranca han suposat una paràlisi en molts aspectes. Després de dos anys de govern del PSC, CiU va accedir a l'alcaldia amb una moció de censura. ICV-EUiA sempre s'ha mantingut a l'oposició i ha defensat el paper d'oposició constructiva.

Quin model de ciutat volen impulsar des d'ICV-EUiA?

Creiem en una vila amb relacions de proximitat més fortes. El canvi de model productiu internacional també s'ha de concretar en l'àmbit local. La modernització ecològica, l'economia social, el reforç de la formació, la qualitat dels serveis socials i educatius i una economia més localitzada en el territori són les principals necessitats que denuncien ara els ciutadans a la comarca.

Què es pot fer des de l'àmbit estrictament municipal per fer front a la crisi?

És important emprendre una reconversió del sector immobiliari cap a la rehabilitació d'habitatges antics amb criteris d'ecoeficiència. I això s'ha de fomentar tant en l'àmbit particular com en el públic.

Parla de subvencions?

Assessorant la gent perquè pugui accedir a programes de subvencions que ja hi ha, o fent programes de rehabilitació en què l'Ajuntament assumeix les obres i després amortitza la feina posant el pis a lloguer durant el temps necessari per recuperar la inversió feta. També s'hauria de fer un pla d'acció per l'energia sostenible, i una residència d'avis donaria un servei necessari i activaria el sector creant llocs de treball.

Han defensat la construcció de la residència a l'antiga seu de l'Incavi.

La idea dels cursos universitaris és bona per a Vilafranca, però creiem que hipotecar un espai tan gran per fer tres o quatre cursos d'una vintena de persones no té sentit. Hem demanat una alternativa i, de moment, no n'hi ha. Si és tan urgent com diu l'alcalde, ens ha de donar una alternativa.

Parlen de territoris serens.

Hi ha sectors en què és difícil incidir (com ara la indústria de l'automòbil). En canvi, el sector del vi i el cava obre la porta de l'enoturisme, l'activitat agrària, el cartonatge, el disseny d'etiquetes, l'hostaleria... Nosaltres proposem una visió d'aquest turisme de qualitat, i que es treballi perquè cada euro que entra al territori es quedi al territori.

Què en pensen, de la proposta que la mancomunitat sigui el punt de partida de la vegueria?

És interessant que es faci el discurs provegueria mentre s'estan desmancomunant serveis, com ara Joventut. Hem de reclamar la vegueria però, mentrestant, cal dur-la a la pràctica.

Quins serveis es poden afegir als que ja estan mancomunats?

S'hi han d'afegir alguns serveis com els que fa el consell comarcal [transport escolar] i buscar la manera per crear zones industrials comunes mitjançant compensacions per als que hi renunciïn. És imprescindible asseure's i parlar-ho.

Des d'ICV-EUiA s'ha insistit molt a reclamar millores en el transport públic.

No és una competència municipal, però l'Ajuntament hauria d'exercir un lideratge que no ha existit per forçar inversions a rodalies, en busos cap a Tarragona i cap a Bellaterra. El segon ambulatori tampoc no és competència municipal, però sí que hi ha acord municipal per reclamar-lo.

Com considera que ha d'evolucionar la relació amb l'Estat sobre el cobriment de la via?

S'ha de negociar amb Madrid per aconseguir més implicació del ministeri. S'ha de buscar el màxim consens i negociar amb una sola veu perquè l'Estat aporti més diners i que el tema no s'encalli. La via judicial no pot ser l'única via.

Què ha aportat a Vilafranca la moció de censura?

Les diferències que hi havia encara hi són. Nosaltres, a l'oposició, hem tingut una actitud constructiva. El pacte que ens uneix el 2010 per fer front a la crisi és el més important d'aquest mandat. Però la valoració l'han de fer els ciutadans.

Es presenten amb voluntat de govern?

Sempre. Tenim expectatives de creixement, però depèn dels resultats.

Hi podria haver pacte?

Només si ens posem d'acord amb el programa a la mà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
eslovàquia

El primer ministre eslovac continua a l’UCI en estat greu

barcelona
Pròxim Orient

Els Estats Units rebutgen el reconeixement “unilateral” de Palestina

Barcelona
Pròxim Orient

Israel autoritza el retorn dels colons a tres assentaments de Cisjordània

Barcelona
política

Aragonès no veu perillar els acords assolits per a la investidura de Sánchez

barcelona
Regne Unit

Rishi Sunak convoca eleccions anticipades per al proper 4 de juliol

Barcelona
política

La CUP recorda Puigdemont que necessita el PSC per a ser investit: “No vengui fum”

barcelona
guerra a europa

Rússia assegura haver recuperat el control sobre el bastió ucraïnès en el Donbass

barcelona
guerra a gaza

El nombre de palestins morts pels atacs israelians supera ja els 35.700

barcelona
Política

El TSJC reactiva el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per l’1-O

barcelona