Política

el debat sobre el futur de catalunya

L'Ajuntament no cedirà cap espai a Barcelona Decideix

La consulta no podrà utilitzar locals municipals el 10 d'abril, després d'una altra negativa d'Hereu

Els impulsors de la votació estudien presentar una segona demanda contra l'alcalde

Una altra traveta de l'Ajuntament de Barcelona a la consulta sobiranista del 10 d'abril. L'equip de govern, amb Jordi Hereu al capdavant, ha decidit que no cedirà cap local municipal a la plataforma Barcelona Decideix per instal·lar-hi meses electorals el dia de la votació. El consistori fonamenta la seva negativa en el fet que no està permès destinar espais municipals a fer actes que puguin orientar el vot dins de la precampanya electoral.

Fa mesos que els organitzadors de la consulta tramitaven els permisos per ocupar escoles, centres cívics i d'altres espais municipals, però en les darreres hores han comprovat que totes les seves demandes troben, invariablement, el “no” per resposta. El mateix ha passat amb els directors d'escoles o amb les AMPA d'alguns centres d'ensenyament de primària que s'havien posicionat a favor de la consulta sobiranista, i en alguns casos les negatives s'han justificat amb arguments difusos.

El Consorci d'Educació de Barcelona va aclarir ahir que, mentre la Generalitat dóna autonomia als instituts per triar si volen cedir o no espais a la consulta, l'Ajuntament obliga les escoles a no fer-ho aprofitant que és propietari de l'edifici.

Fonts del consistori van confirmar ahir que no cediran cap espai municipal per al 10-A. L'argument que l'equip de Jordi Hereu ha fet valer per denegar les peticions és que la data triada per a la consulta està dins dels 90 dies previs a les eleccions municipals i en aquest període no pot promoure activitats que puguin orientar el vot, ja que la regulació depèn de la junta electoral. Els serveis jurídics de l'Ajuntament recorden, a més, que hi ha resolucions de la justícia que impedeixen als municipis donar suport a consultes que ultrapassin els seus àmbits.

A causa d'aquests fets, els advocats de Barcelona Decideix es plantegen presentar una segona demanda contra Jordi Hereu, després de la duta dilluns als tribunals per la denegació de la llicència per col·locar banderoles als fanals. “L'Ajuntament ens torna a tancar les portes. Ja estem acostumats a aquesta hostilitat del govern municipal”, va dir ahir el portaveu de la plataforma, Alfred Bosch. Els impulsors de la consulta creuen que el termini de 90 dies que marca la llei electoral està destinat a evitar que els partits polítics abusin dels actes electorals abans dels quinze dies de campanya. “Nosaltres no som un partit polític. L'Ajuntament mateix ens ha inclòs en el seu registre com a associació cívica. Són ells els que utilitzen criteris polítics i partidistes per discriminar-nos. En tot cas, en comptes de negar-s'hi, el que haurien de fer és deixar que la junta electoral decideixi”, recorda Bosch.

De la seva banda, l'Ajuntament reitera que no desitja cap polèmica amb Barcelona Decideix, mostra el seu respecte a la consulta i deixa clar que no podrà col·laborar-hi més enllà del que permet la llei.

LA FRASE

L'Ajuntament ens torna a tancar les portes. Ja estem acostumats a aquesta hostilitat
Alfred Bosch
portaveu de barcelona decideix


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
xina

Xi Jinping viatja a Europa per estrènyer relacions bilaterals

barcelona
argentina

Milei acusa Sánchez de posar en risc les dones i la unitat d’Espanya

barcelona
estats units

Les universitats es preparen per afrontar actes propalestins en les cerimònies de graduació

barcelona
política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona

La llavor de la dignitat

Banyoles
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel