Política

SALVI GÜELL

ALCALDABLE D'ERC A CASTELLÓ D'EMPÚRIES

“El pacte no es repetirà, el context ha canviat”

El candidat d'ERC atribueix al POUM l'acord de govern d'ara i diu que un cop aprovat s'ha de deixar a banda del debat electoral

Güell diu que l'alcaldia suma vots però que la crisi en resta, i avança que basarà la campanya en la reivindicació de la feina feta

EL PERFIL
Salvi Güell, de 48 anys, és l'actual alcalde de Castelló, amb una excedència de l'entitat bancària on treballava. És casat i té tres fills. És militant d'ERC des del 1994 i va entrar de regidor el 2003, el primer cop que es va presentar de cap de llista. S'havia presentat el 1999 de número tres.

Quin equip prepara per formar llista?

Bàsicament entre la continuïtat dels que ja hi som i gent que entra nova. Apostem per joves preparats al voltant de trenta anys i amb recorregut polític. És l'última vegada que em presento i s'ha de preparar el relleu.

En què basa el seu programa?

Hem de ser capaços de promocionar el municipi perquè és una font d'ingressos i d'aquí n'han de venir els diners per a les polítiques socials que volem tirar endavant. Per tant, la promoció de les activitats amb valor afegit i la protecció de les activitats establertes, i, com a esquerra social que som, invertir en educació, serveis socials, cultura, sanitat, habitatge i suport a entitats.

Sobretot en temps de crisi?

Sí, el que toca els propers quatre anys és això, fugir de grans inversions perquè no tindrem capacitat per fer-ho. Per tant, serà un tema de planificació d'inversions futures, manteniment del que tenim i apostar per qüestions socials.

Com s'hauran d'encarar els problemes econòmics de l'Ajuntament i què es podrà fer?
Estem en pla de sanejament des del 2008 i els efectes de la crisi ja els tenim i hem hagut d'adaptar els pressupostos; per tant, anirem en la mateixa línia. Esperem que no hi hagi més restriccions de les entitats bancàries i que no disminueixin les aportacions de l'Estat i la Generalitat, i que ja s'hagi tocat fons.

Quines inversions caldran?

Ara, si tot va bé, aprovarem el POUM i sortiran una sèrie de zones d'equipament que han de permetre que l'activitat privada que s'hi vulgui desenvolupar es pugui tirar endavant. Esperem que quan comencem a remuntar es puguin desenvolupar els polígons i les zones d'equipaments. Hem d'acabar el centre de serveis d'Empuriabrava, tindrem el Trabuc com a zona municipal per a activitats culturals i socials, i hem de continuar reformant el centre cívic d'Empuriabrava, tenim el Centro per rehabilitar i per acabar de refer el convent de Santa Clara. S'està planificant amb el pla d'equipaments culturals, però els pròxims quatre anys veurem què ens permet fer l'economia i què haurem de deixar per a l'altre mandat.

Quin seria un bon resultat?

Tot el que sigui millorar els resultats de fa quatre anys ho trobarem positiu. S'estan preparant més llistes i el vot serà més repartit i, per tant, serà més difícil. Hi pot ajudar el fet d'haver tingut l'alcaldia, que sol sumar, però hem de tenir en compte que la crisi penalitza els equips de govern. Del programa d'ERC n'hem acomplert el 62%, que dins un govern de coalició i en els temps que hem viscut és prou positiu.

Tornaria a repetir el pacte?

El pacte no es tornarà a repetir perquè les circumstàncies han canviat. Va ser fruit d'un moment i d'unes necessitats. Vista l'experiència, ens fa dir que una coalició d'aquest tipus serà inviable. S'hauran de buscar coalicions amb partits que potser hi eren i potser amb d'altres que no hi eren.

Parla del POUM?

Bàsicament. La campanya passada va ser en clau de POUM i va marcar molt. Si Déu vol estarà aprovat i, per tant, això ja no serà objecte de debat electoral, almenys per part nostra. Ho hem de deixar de banda políticament.

Exclou algú per a un pacte?

[Riu] Hi haurà molts canvis de persones i depèn molt del perfil de les persones. No tinc animadversió per cap partit, depèn de qui hi hagi davant ens podem entendre perfectament. També cal veure resultats i si tenim bons resultats o no, i la capacitat de decisió que tinguem a l'hora de negociar.

Ha estat un mandat mogut, espera una campanya dura?

Espero que no, però em temo que serà que sí. Intentarem fer una campanya positiva i remarcar el que hem fet al govern i les propostes de futur.

S'ha d'acabar la polèmica constant a Castelló?
Tant de bo. De fet, fa molts anys que estem així. Esperem que la política a Castelló es pacifiqui i el govern que surti pugui treballar amb tranquil·litat per tirar el seu projecte endavant, sobretot pels temps que estem passant.
És el moment de grans consensos, doncs?
Seria bo, el que passa és que depèn de posicions de cada partit i voler fer entrar el clau per la cabota a vegades pot ser contraproduent. Ha de ser natural i si els pactes són de programa, de bona entesa i són justos, ha de ser suficient per tirar endavant. No necessàriament ha de ser de molt consens, en tot cas els que governen han d'estar cohesionats. A partir d'aquí si són molts o pocs no és tan important.

L'obra de govern serà la base de la seva campanya?

La nostra campanya reivindicarà que amb nosaltres al govern s'han fet una sèrie de coses i també inclourem coses noves que han sortit.

Què diria als seus votants?

Que tenim un equip capacitat per governar i que ho hem demostrat des dels departaments on ha estat ERC. Com a alcalde, que valorin la capacitat de consens, sobretot en ser part d'un govern de coalició que de vegades ha requerit negociacions però que s'ha sabut portar a bon port. Em puc atribuir el mèrit que el govern de coalició hagi fet una bona feina en circumstàncies difícils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

La defensa de Wagensberg relliga el cas Tsunami amb l’espionatge amb Pegasus

barcelona
GUERRA A EUROPA

Ja són prop de 10.000 els evacuats al nord-est d’Ucraïna per l’avenç rus

BARCELONA
Xavier Vinyoles
Alcalde de Bescanó (ERC)

“Treballem en una xarxa de calor per a edificis públics i privats”

Bescanó

Del cel a l’infern de  Ciutadans

Banyoles
política

Sánchez tanca la porta a Puigdemont tot equiparant-lo a Feijóo i albira un tripartit

madrid
Afganistan

Maten tres turistes catalans en un atac a Bamian

Barcelona
Guerra a Gaza

En marxa el moll artificial per desembarcar ajuda humanitària

Barcelona
Religió

El Vaticà canvia el procediment per reconèixer aparicions i revelacions

Barcelona
Política

ERC deixa en mans de la militància el seu posicionament en la investidura

barcelona