Política

Oriol Lladó

Número 2 de la coalició badalonina ERC-Accent

“Fa falta un canvi de color a l'alcaldia”

“El nostre partit ideal tindria coses d'ERC, coses d'Iniciativa i coses d'una part del PSC”

“Després de 28 anys al govern de Badalona, toca una alternança a l'alcaldia. Si el nostre pes ens ho permet, ho intentarem”

Entusiasta
Oriol Lladó (Badalona, 1971) és un periodista especialitzat en les noves tecnologies que ara vol traslladar a la política l'entusiasme que ha marcat la seva trajectòria en la societat civil organitzada. Destaca el seu pas per la delegació badalonina d'Òmnium Cultural, on s'han impulsat les tasques de cohesió.

P

er què és ara el moment de fer el salt a la política?

Jo fa molts anys que intento desenvolupar un treball cívic a Badalona i en els darrers quatre anys he provat d'incidir en tot allò que té relació amb la llengua del país i amb la cohesió social. Crec que ha arribat el moment que la societat civil avanci i traslladem els mateixos temes al camp de la política.

Amb l'arribada a la política de persones com vostè, la societat civil no perd capacitat de reacció?
A la política li convé la mirada i la forma de fer de gent que prové de la societat civil. Per això a Accent ens alegra que persones com l'Anna Pruneda (CiU) o el Toni de la Rosa (ICV) facin el salt a la política, perquè l'enriqueix. A Badalona vénen quatre anys molt difícils, amb una crisi que no té data de finalització, amb molts problemes socioeconòmics i amb molts reptes de cohesió social i de participació i d'implicació de la ciutadania que requeriran alguna cosa més que les velles fórmules dels partits. Ens agradaria contribuir a canviar algunes dinàmiques. Estem esperançats perquè en aquestes eleccions es veu a les llistes una mica d'aquest canvi, es veu un mapa de forces molt diferent al de quatre o vuit anys enrere.

A Accent aposten per una gran suma dels partits que representen l'esquerra nacional. Creuen de debò que és factible?

Pel que fa a la societat civil, Accent és un projecte que està completament obert a tothom. Hi ha persones que s'implicaran de forma explícita i altres que aportaran idees i opinions. Pel que fa als partits, si el nostre partit fos Esquerra, nosaltres en seríem militants.Quan Accent comença, diem que el nostre partit ideal no existeix. Seria un partit que tindria coses d'ERC, coses d'ICV i coses d'una part del PSC. Per això volem treballar per la construcció d'aquest espai, però és una voluntat que va més enllà del 2011.Això no vol dir que ho liderem però ens incorporem a la política amb aquesta perspectiva. Això és el que ens agradaria i en aquesta línia treballarem.

Aspiren a fragmentar el PSC?

Ens agradaria atreure la part que se senti còmoda en els qualificatius d'esquerra i nacional, que no és tota. És la gent que se sent còmoda amb un grup parlamentari propi a Madrid, la gent que se sent còmoda amb les decisions presses al país i no al carrer Ferraz... Ens agradaria que de cara al 2015 aquestes diferents peces que conformen aquest espai s'apropessin.

En forma d'un únic partit?

Això és una cosa que no direm nosaltres. Però des d'ara fins al dia de les eleccions ens podem posar d'acord en una sèrie de temes, com els que afecten la cohesió.

Es veuen capaços de reconciliar ERC i Solidaritat Catalana per la Independència (SI)?
Hem tingut reunions amb SI i la cosa és difícil. No està tancada però no hi ha una perspectiva optimista en el tema. Però el nostre treball és l'enfortiment del vessant independentista però també del vessant ideològic de l'esquerra. Per això és tan important el contacte amb SI com el contacte amb Iniciativa.

Què creu que passarà el 22 de maig a Badalona?

S'evidenciarà un ple municipal que passarà factura a unes forces que han compartit un espai i unes solucions per a la ciutat i que no s'han posat d'acord estratègicament. Hi haurà una majoria ancorada a la dreta. Tenim una força que ha trencat tots els consensos de convivència i s'ha situat en un terreny pantanós que l'aproxima a l'extrema dreta i després tenim una força potent, que està en un bon estat de salut de la centredreta, que és CiU. A l'altra banda veuré una oportunitat perduda de les esquerres de posar-se d'acord, un espai ideològic molt debilitat, per una baixada molt potent dels socialistes, segurament una baixada d'ICV, mentre que Esquerra amb Accent haurà de fer molta feina per mantenir l'actual regidor i una feina importantíssima que ens requerirà molta capacitat d'explicar-nos per obtenir un segon regidor.

A quin pacte és favorable Accent? Entenc que desitjarien un tripartit d'esquerres?

Accent votarà en contra d'un alcalde del PP. Accent creu que després de 28 anys de govern del PSC a Badalona, toca una alternança. Si els números ho permeten l'haurem de fer possible, fent que el pacte que sorgeixi tingui un enfocament social i progressista. Si és possible creiem que a la ciutat li fa falta un canvi de color a l'alcaldia.

No em surten els números. Entenc que aposten per un pacte d'esquerres però no volen un alcalde que socialista i creuen que ICV baixarà. Quina és la seva aposta?

Hem de veure el resultat del dia 22 i el que tenim clar és que no participarem de cap votació que faci alcalde Xavier García Albiol. Si el nostre pes ens ho permet intentarem que hi hagi un canvi en el color del candidat a alcalde. Per on passa? Ens agradaria que l'alcalde no sortís ni del PP ni del PSC. Però el nostre vot no serà gratuït. Tenim coses per aportar i per exigir.

On volen el PSC?
Nosaltres votarem sempre en contra del PP i intentarem promoure altres vies d'acord entre les formacions restants que passin perquè el PSC no tingui l'alcaldia. Però no és un pacte antisocialista. Només parlo de l'alcaldia.
El preocupa més que les enquestes donin la victòria al PP o que no garanteixin l'entrada d'ERC a l'Ajuntament?
Són enquestes i són unes pistes. Un indicador. Em preocupa que donin veracitat que hi ha un partit que obtindrà un rèdit d'unes formes de fer que trenquen la convivència a la ciutat. És la conseqüència d'un clima que ens fa veure que aquestes eleccions són especials. Pot ser que una força que ha trencat tots els consensos socials sigui la més votada. També crec que ERC tindrà representació en el proper ple municipal. És una força necessària, ha de ser-hi. Ha treballat bé, s'ha sabut reinventar, ha sabut flexibilitzar els seus posicionaments. M'aventuro només a dir que ERC tindrà representació.
On el veurem a partir del 23 de maig si ERC només treu un regidor?
No ho sé. El projecte polític d'Accent ha arribat per quedar-s'hi, no per desaparèixer el dia 23. Amb representació a l'Ajuntament o sense.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona