Política

Mas designa els delegats i prioritza CDC al ‘sottogoverno'

Seran Eudald Casadesús, Joaquim Nin, Xavier Pallarès, Albert Alins, Jordi Moltó i Ramon Farré

Queda pendent de decidir el de Barcelona

La majoria són els presidents locals de Convergència

El president Artur Mas ha designat els delegats de la Generalitat al conjunt del país, que representaran l'administració catalana al territori.

Els triats són en la seva majoria els màxims dirigents de CDC a les seves comarques. Mas ha compensat d'aquesta manera la presència d'independents i polítics provinents d'altres partits a la cúpula del govern fent un reconeixement cap als càrrecs locals de CDC en el denominat sottogoverno.

La incorporació d'independents i polítics d'altres formacions sempre provoca recel en els partits, perquè la seva estructura és la que ha hagut de picar pedra durant el pas per l'oposició. Però, en canvi, la incorporació de noves sensibilitats cotitza en l'electorat. Mas ja va anunciar que afegiria al seu govern diverses sensibilitats del catalanisme i, en aquest sentit, ha nomenat consellers els independents Boi Ruiz, Francesc Xavier Mena, Pilar Fernández Bozal i l'exdirigent del PSC Ferran Mascarell. A més, s'hauria d'incloure en la llista Andreu Mas-Colell, que ja militava a CDC però sense cap mena d'activitat, i la republicana Roser Clavell, ara secretària d'Exteriors.

El president ha començat a equilibrar la balança ara amb els delegats del govern. El de les comarques de Girona serà Eudald Casadesús, com ja va transcendir a principi de setmana. Casadesús, que rellevarà el republicà Jordi Martinoy, és president de CDC a les comarques gironines des del 2004, un càrrec que compaginarà amb el governamental. És diputat al Parlament.

L'alcalde d'Albinyana (Baix Penedès), Joaquim Nin, serà el delegat de la Generalitat a les comarques de Tarragona. Nin era vicepresident de la Diputació de Tarragona, l'única de les quatre de Catalunya que és a les mans de CiU. Igual com en el cas de Casadesús, Nin és també el president de CDC a l'àrea tarragonina. Rellevarà en el càrrec el socialista Xavier Sabaté.

Les Terres de l'Ebre continuaran tenint un delegat propi, i en aquest cas serà l'alcalde d'Arnes (Terra Alta), Xavier Pallarès, que també presideix CDC a les comarques del sud de Catalunya. Substituirà el republicà Lluís Salvadó.

Una situació semblant és la de l'alcalde del Pont de Suert (Alta Ribagorça), Albert Alins, que serà el delegat de la Generalitat al Pirineu i la Vall d'Aran. Alins és el president de la federació de Convergència a l'Alt Pirineu. Substituirà en el càrrec l'alcalde de Tremp (Pallars Jussà), el socialista Víctor Òrrit.

Per la seva banda, l'alcalde de Sallent (Bages), Jordi Moltó serà el delegat a la Catalunya Central. Moltó rellevarà en el càrrec l'alcalde de Sant Pere de Torelló (Osona), Jordi Fàbrega, que era pròxim a ICV i que recentment s'ha acostat a ERC. Finalment, el delegat del govern a les comarques de Lleida serà Ramon Farré, que també presideix CDC a la seva zona. Ferré substituirà el republicà Miquel Pueyo.

El criteri seguit per Mas al conjunt del país respecte als delegats és més complicat a Barcelona, perquè Jordi Martí i Jordi Turull ja tenen molta activitat a l'Ajuntament al costat de Xavier Trias i com a portaveu de CiU al Parlament, respectivament.

El càrrec pot correspondre a Unió i el president avaluava ahir les possibilitats de Gerard Ardanuy, entre altres opcions. Abans del Consell Executiu de dimarts prendrà la decisió definitiva.

4
alcaldes
hi ha entre els nous delegats de la Generalitat, que coordinaran l'administració catalana al territori.
7
són els delegats
de la Generalitat: a Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Pirineu, Catalunya Central i Ebre.
11.01.10
Dimarts vinent
tindrà lloc la reunió del Consell Executiu que aprovarà els nous delegats del govern.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona
escòcia

John Swinney serà el nou primer ministre escocès

barcelona
política

Veray afirma que votar al PP serveix per dir “no al procés i no a Sánchez”

girona
OLOT

La CUP defensa una “reforma integral” del sector agroalimentari

OLOT
BESALÚ

Junts es compromet a posar al dia i climatitzar els centres educatius

BESALÚ
Política

Tortosa municipalitzarà el pàrquing de la plaça Alfons XII

Tortosa

La CUP defensa “lleis que treguin l’habitatge de les urpes dels fons voltor”

salt