Política

L'exvot del capità Mas

El nou president va fer tantes metàfores marineres, comparant Catalunya amb un vaixell que ha d'arribar a port, que va semblar que pintava un quadre votiu com els que hi ha en algunes ermites per conjurar les tempestes

El conseller de Cultura discutit pels seus excompanys socialistes diu que ve a disfrutar

Un mes i un dia desprésde les eleccions es reuneix el nou govern, i això que tothom diu que corre pressa

El campanar del Palau de la Generalitat va fer sonar la una del migdia, el seu so va arribar al Pati dels Tarongers i els consellers que acabaven de prometre el càrrec i que eren allí fent un pica-pica amb familiars i altra gent van saber que havia arribat l'hora d'anar per feina. Un mes i un dia després de les eleccions que van fer cantar victòria a Artur Mas el govern acabava de ser constituït. És clar que hi ha hagut Nadal pel mig i també el dia dels Innocents, data inadequada per prendre qualsevol decisió, però la veritat és que l'arribada fins aquí s'ha fet llarga. El protocol i el ritme que marca el Diari Oficial de la Generalitat, afegit a les preceptives sessions d'investidura, són molt dilatoris. I això que tothom està convençut que cal governar com més aviat millor perquè la crisi no admet esperes.

Els primers a entrar a la sala Tàpies, lloc on es reuneix el govern, van ser dos dels més nous: Boi Ruiz, conseller de Salut, i Francesc Xavier Mena, d'Empresa i Ocupació. Ho van fer amb el posat de mitja vergonya i vacil·lació de qui no sap com posar-s'hi, en aquestes ocasions. Després van entrar Irene Rigau, d'Ensenyament, i Felip Puig, d'Interior, amb el pas segur de qui ja ha estat conseller. Encara no hi eren tots, però com si hi fossin. Aquests senyors i aquesta senyora representen més del cinquanta per cent del pressupost de la Generalitat: metges, mestres, policies i recursos per pal·liar l'atur. Mas-Colell, que ho té molt ben entès, va córrer a fer-los companyia. La taula de les gran decisions es va completar aviat amb els que faltaven: Lluís Recoder, de Política Territorial i Sostenibilitat; Josep Lluís Cleries, de Benestar i Família; Josep M. Pelegrí, d'Agricultura i Medi Natural; Pilar Fernández Bozal, de Justícia; Joana Ortega, vicepresidenta i consellera de Governació, i Ferran Mascarell, de Cultura. Va entrar Artur Mas i les portes de la sala es van tancar. A governar.

A l'hora de prometre el càrrec, Ortega i Fernández Bozal han afegit a la fórmula protocol·lària l'expressió “amb l'ajuda de Déu”. Algú, havent escoltat la invocació divina d'Ortega, diu: “És que és d'Unió”. Escoltin, però, el que Ortega ha dit a un senyor que abans de la cerimònia la felicitava pel càrrec: “Ja ho veurem d'aquí a dos mesos”. Aquest govern necessitarà Déu i ajuda i Joana Ortega ho sap. També ho sap Artur Mas. No invoca Déu, però en el seu discurs davant els nous consellers ha enfilat tants símils mariners, ha parlat tant de la barca que és Catalunya i del bon port on ha de ser conduïda que semblava que pintés un exvot d'aquells que hi ha en certes ermites de la costa i que sempre són un prec a la Mare de Déu o a Déu en persona perquè alliberi els navegants de tot mal i els condueixi a casa havent superat les onades i el foc de Sant Telm. Amb una guitarra a la mà, Artur Mas hauria pogut cantar aquella havanera tan del Maresme i de Vilassar de Mar que diu “no et fiïs mai de la calma, que és mare dels temporals”. Només que aquí el temporal ja hi és i ha sortit de mare.

Ferran Mascarell va ser de nou centre d'atenció. Els socialistes, antics companys seus, l'han rebregat tant com han pogut per haver-se passat a l'adversari. Aquests socialistes són molt d'esquerres però no han llegit Brecht o no l'han entès: si et deixen tirar endavant i amb llibertat els projectes que tens al cap, aprofita l'ocasió que se't presenti o que t'ofereixen. Si a més els teus et menystenen i si ja tens cinquanta-nou anys, què has de fer? L'edat i el temps, que es compta de quatre anys en quatre anys, són importants en política. “Aquí disfrutaré com un loco”, em diu en Mascarell. Volent dir que mirarà també de fer-nos disfrutar, una de les missions de la cultura.

“Sisplau, desconnectin els mòbils”, ha avisat una veu abans de la cerimònia. Un senyor de la concurrència ha dit: “I si em truquen?”. Un altre dia aquesta observació seria una obvietat. Ahir i en aquell lloc volia dir: “I si em truquen per oferir-me un càrrec?” L'home parlava naturalment en broma, però com deien els clàssics i Sigmund Freud, tota broma conté un fons de veritat.

Els millors
Un cop feta la promesa del càrrec, Mas va dir als consellers que si són el govern dels millors és perquè sumen“ molta experiència i alta qualitat”. Com que hi ha quatre independents –un, Mascarell, provinent del PSC–, va poder afegir que són “la mostra de l'obertura i l'amplitud de mires” de l'executiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Adeu al centrisme alemany

Berlín
estats units

Trump finalment no testificarà en el seu judici penal per falsificar documents

barcelona

ERC+EUiA alerta de l’impacte a Sanfeliu de les obres de Montesa

L’Hospitalet de Llobregat
política

Nova concentració a Via Laietana després de la denúncia policial

barcelona
guerra a europa

Rússia inicia maniobres amb armes nuclears tàctiques

barcelona

El PSC reclama el Pla d’Actuació Municipal i de comunicació del govern

FIGUERES
regne unit

Un tribunal britànic declara il·legals els nous poders de la policia

barcelona
guerra a gaza

Israel impedeix a Associated Press transmetre imatges de Gaza

barcelona
Iran

Milers d’iranians s’acomiaden del president Ebrahim Raisi, que serà enterrat dijous

Barcelona