Política

El dia després de les eleccions

Cal un centredreta i un centreesquerra que s'alternin i no es desviïn dels objectius de la majoria de la seva societat

Les raons de la derrota del PSC són nombroses, però la crisi, la manca d'un projecte de govern existent però no explícit, la sentència del Tribunal Constitucional, el plantejament d'una campanya electoral en clau dreta esquerra quan els votants la veien majoritàriament en clau nacionalista i en defensa de Catalunya, són algunes de les raons que expliquen per què perden les eleccions. Es pot cometre un error, però la suma d'errors multiplica i no suma el seu efecte.

CiU, contràriament, ha sabut plantejar dues idees clares, que l'electorat ha reconegut i acceptat: farem un govern fort i cohesionat, i defensarem sense dubtes i com a prioritat absoluta Catalunya; no tenim altres lleialtats.

Artur Mas és qui, personalment, ha aconseguit la victòria electoral perquè ha sabut posar distància respecte de l'estructura del seu partit, distància que li dóna llibertat per dur a terme la política que vulgui i escollir un govern obert, més en clau de país que de partit.

La victòria de CiU a totes les circumscripcions i la no menor participació, significa que l'han votat ciutadans d'un ampli ventall d'ideologies i li imposa el deure d'incorporar a l'acció de govern propostes d'altres partits i objectius generals de la societat civil, que demanda reformes i canvis en el marc regulatori per la crisi.

Les opinions que plantegen que el vot és ara menys nacionalista a Catalunya, que l'independentisme ha perdut força i que l'Estatut és un assumpte oblidat, s'han vist desautoritzades pels vots. El vot nacionalista i filonacionalista ha passat del 58 % el 2006 al 61 % el 2010, i el vot específicament independentista no només se situa a l'entorn d'ERC sinó que també és compartit per votats de CiU.

La millora del 2% en vots del Partit Popular s'ha d'interpretar en clau de política espanyola i com a refugi de la dreta més explícita. La campanya electoral que ha fet contra la immigració i les polítiques de llengua han arribat a un cert electorat. La nit electoral, la senyora Camacho va ressaltar les conseqüències i el simbolisme que tenien els seus resultats per a les eleccions del 2012, sembla que era això el més important.

El PSC ha de clarificar la seva voluntat de ser un partit catalanista d'esquerra o de ser un apèndix del PSOE a Catalunya. Si fa això segon, CiU podrà des del centredreta governar amb comoditat Catalunya per molts anys.

Catalunya necessita un centredreta i un centreesquerra que s'alternin al govern i que no es desviïn del que són els objectius de la majoria de la seva societat.

Cal aprendre dels errors i derivar conseqüències dels missatges de la ciutadania, sobretot si aquests són tan clars com ho han estat en aquestes eleccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona