Política

I el guanyador és...

El periodista i escriptor de Besalú Martí Gironell i el director adjunt del Museu de Joguets de Verdú, Jordi Mayoral, són els que més han encertat el resultat del 28-N en la porra electoral d'aquest diari

Cap de les 156 personalitats d'arreu del país que han participat en l'aposta electoral ha encertat de ple el resultat de les eleccions

Van encertar més que les enquestes electorals que es van anar publicant durant els dies previs

No era una porra fàcil. 135 diputats a repartir entre més d'una trentena de candidatures, set o vuit de les quals amb possibilitats d'obtenir-ne. I, com el 5-0 de dilluns al Camp Nou, la golejada no estava prevista a cap de les enquestes prèvies. Potser per això cap dels 156 participants de la porra d'aquest diari ha aconseguit fer un ple. Però sí que n'hi ha hagut dos que s'hi han acostat molt més que els equips de sociòlegs i politòlegs dels estudis d'opinió que es van publicar. Per a les pròximes eleccions, els partits farien bé de tenir en compte les seves prediccions.

Són Martí Gironell i Jordi Mayoral. Gironell és periodista i escriptor i forma part de l'equip d'Els Matins de TV3 que dirigeix Josep Cuní. Va debutar com a novel·lista amb El pont dels jueus (Columna, 2007), ambientada a Besalú, on va néixer, i va continuar amb La venjança del bandoler (Columna, 2008), amb la qual va guanyar el premi Néstor Luján de novel·la històrica. També ha publicat Històries de supervivència a Bombai (2005). Tot i haver demostrat un gran olfacte electoral, Gironell no es considera pas un expert en política: “Simplement, estava al cas de les enquestes i em semblava que la cosa podria anar per aquí”, diu amb modèstia. Va encertar de ple els 62 diputats de CiU, la baixada d'ERC a 10 diputats, la irrupció de Solidaritat amb 4 escons i el manteniment de Ciutadans amb els seus 3 diputats. També va predir la baixada del PSC, però no tant com la que ha estat, i preveia un diputat de Reagrupament que finalment la formació de Joan Carretero no ha aconseguit. “Per la meva feina he d'estar al cas de l'actualitat, i també de la política, i veia que les tendències eren aquestes”, explica.

L'altre encertant és Jordi Mayoral, llicenciat en història, emprenedor, autor de quatre llibres Futbol és futbol (Mina), Independència (Mina), Ja m'he llicenciat (publicat a internet) i Adéu crisi (publicat a internet). Actualment és director adjunt del Museu del Joguet de Verdú (Urgell) i és un dels pioners de la web 2.0 a les terres de Lleida: creador de l'agregador Lleidasfera de blocs de Ponent i titular d'un popular bloc personal (http://blocs.mesvilaweb.cat/JordiMayoral) des d'on comenta la realitat política, cultural i esportiva del país. També col·labora com a articulista a El Punt i altres mitjans. “M'interessa la política i la vaig seguint –explica Mayoral–, però a més quan em van proposar participar en la porra vaig mirar d'informar-me amb detall per veure si podia apropar-me als resultats”. I s'hi va acostar bastant. Molt. Quatre encerts. Mayoral va preveure els 62 escons de CiU, els 10 d'ERC, els 10 d'ICV, els 3 de Ciutadans i gairebé els 4 de Solidaritat. Els en va posar un més. També va encertar que Reagrupament quedava fora, però li van faltar tres diputats al PP que va donar al PSC. “Em va semblar que era la situació que es podia donar, una mica per sentit comú, totes les enquestes apunten d'una manera o altra cap aquí”. Mayoral ja creia que CiU pujaria perquè durant la campanya donava un missatge positiu que podia engrescar els electors. En general, però, creu que ha estat una campanya de missatges previsibles, i troba a faltar que els partits facin un veritable ús de les eines de participació a través d'internet. “No es tracta de difondre propaganda i prou, sinó d'aprofitar les eines 2.0 per estar en contacte amb els ciutadans i escoltar-los”.

156 PORRES
Aquest diari va recollir cada diàriament durant 26 dies l'opinió de sis personalitats del món de la cultura, la universitat, l'empresa i l'esport del país.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
memòria històrica

Identifiquen mig miler més de brigadistes desapareguts durant la Guerra Civil

barcelona
estat espanyol

La Fiscalia Europea investiga la denúncia a Begoña Gómez

barcelona
Guerra a Gaza

L’ambaixador palestí diu que el reconeixement arriba en “el moment propici”

Barcelona
política

Bolaños dona la cara pels jutges en l’aplicació de l’amnistia

madrid
guerra a europa

Putin avisa Europa de conseqüències si s'usen armes de l'OTAN contra Rússia

barcelona
estat espanyol

Díaz acusa el PSOE de deslleial per no haver informat Sumar de l’ajuda militar a Kíiv

barcelona
Guerra a Gaza

Noruega celebra el reconeixement de Palestina com un “dia especial”

Barcelona
Guerra a Gaza

Irlanda afirma que Europa pot fer “molt més” per aconseguir un alto el foc

Barcelona
Política

Quatre mesos per renovar la senyera esparracada del castell de Montjuïc

Barcelona