Política

El Baix Llobregat, la comarca que més castiga el PSC

Els socialistes perden prop d'un 12% dels vots i n'aconsegueixen 77.187, mentre que 105.142 votants opten per CiU

Els xenòfobs Plataforma per Catalunya superen el partit de Laporta

El Baix Llobregat és la comarca metropolitana on la davallada del PSC s'ha fet més evident, ja que és la zona on ha perdut més vots: ha caigut un 11,54% respecte al 2006. Dit d'una altra manera: CiU ha aconseguit 27.955 vots més que el PSC i ha arrencat 105.142 vots en el que ha estat, durant dècades, el graner que ha dotat de vots el PSC. I la comarca d'on han sortit alguns dels líders del socialisme català, com ara José Montilla, Carme Chacón, José Zaragoza i Celestino Corbacho –tot i que l'Hospitalet, on va governar Corbacho, és al Barcelonès–. CiU ha estat forta únicament a Martorell, on ha governat des del 1979 amb una breu interrupció socialista durant el mandat 2003-2007. Però diumenge, el roig històric del Baix Llobregat es va mudar en el mateix blau convergent que ha arrasat a tot Catalunya.

CiU s'imposa com a primera força a gairebé tots els municipis d'una comarca que l'any 2006 va apostar clarament pels socialistes amb un 34,97% dels vots. Diumenge, amb la pèrdua de 30.451 votants va quedar-se en un 23,43% dels vots, vuit punts per sota de CiU, que va obtenir un 31,92% dels sufragis. CiU supera ara el PSC a municipis com ara Sant Boi de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Vicenç dels Horts, Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat, Castelldefels i Gavà, tots amb alcaldies socialistes. A les ciutats on resisteix, el PSC viu una davallada important de vots. És el cas de l'Hospitalet, Cornellà i Viladecans. A l'Hospitalet, el PSC ha aconseguit 27.705 vots, 4.545 més que CiU.

ERC també cau i perd 14.000 votants, el que es tradueix en un 4,94% de baixada respecte al 2006, quan van aconseguir 31.553 vots. A municipis com Sant Andreu de la Barca, Abrera i Esparreguera baixa a la meitat. Es manté, però, com la cinquena força política al Baix Llobregat darrere del PP i ICV. Els ecosocialistes baixen en conjunt molt lleugerament, tot i que a una plaça històrica com el Prat han aconseguit un centenar de vots més que al 2006. Ciutadans es consolida al sisè lloc mentre apareix a la comarca el partit xenòfob Plataforma per Catalunya, amb 9.221 vots, al davant de Solidaritat per la Independència de Laporta, que se situa amb 5.558 vots com la vuitena força política.

LES DADES

27.955
vots
és la diferència que CiU ha aconseguit respecte del PSC en una comarca històricament socialista.
11,54
per cent
dels vots és el que ha perdut el PSC al Baix Llobregat i l'Hospitalet respecte de les eleccions del 2006.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona