Política

CiU anuncia que hi haurà proposta catalana de finançament en els propers dies

Política

En els propers dies, a tot allargar en les properes setmanes, el govern català i CiU faran públic el tancament de l’acord de mínims amb què Catalunya negociarà a Madrid el nou model de finançament, que s’havia d’haver concretat abans del 9 d’agost passat en compliment de l’Estatut. Així ho ha anunciat el diputat de CiU Francesc Homs des de la Universitat Catalana d’Estiu, que ha assegurat que té la confirmació del conseller d’Economia, Antoni Castells, i d’ERC que aquest anunci serà possible. El representat de la federació nacionalista ha comentat que “queden alguns serrells per tancar que són importants per a CiU”, però s’ha mostrat convençut que no seran un impediment per a l’acord perquè totes les forces tenen clar que “cal canviar el model de finançament de dalt a baix”.

Amb tot, Francesc Homs, que duu el pes de les negociacions per CiU, no ha volgut donar detalls dels punts que ja estan tancats argumentant que “existeix el perill que per les raons polítiques que siguin l’acord es pugui esberlar”. A parer d’Homs, el risc de rebentar la unitat catalana procedeix de l’Estat espanyol, però també “d’algú de Catalunya que va una mica despistat”, en una referència implícita al ministre de Treball, Celestino Corbacho, i al sector que ell representa dins del PSC. El diputat de CiU ha demanat als administradors de l’acord que siguin molt cautes per “no donar cap pista”.

El representant convergent ha insistit que el document de mínims, el qual va començar a negociar-se el passat 27 de maig quan les forces catalanes van anunciar un pacte unitari en matèria de finançament, “està molt més madur del que algú pot arribar a pensar”. Tant, que govern i CiU ja han pactat que el dia que es produeixi l’anunci no es faran públics els termes exactes d’aquest acord per blindar-se de cara a la negociació a Madrid i evitar que l’executiu espanyol comenci a negociar directament a la baixa.
 

Advertiment al PSC
Francesc Homs també ha explicat que en les darreres setmanes CiU ha mantingut reunions amb ERC i el Govern per separat. Respecte a ERC, Homs ha destacat que “té un paper singular i rellevant” perquè es va comprometre a no donar suport a cap acord de finançament, i per altra banda, “perquè com se sap ERC i CiU al Parlament configuren una majoria alternativa suficient. Cal tenir en compte tot això”, ha advertit. Preguntat sobre si en aquesta reunió CiU-ERC s’havia plantejat aquesta possibilitat de majoria alternativa, Homs ha reconegut que “no n’hem parlat formalment, però el comentari apareix perquè és inevitable davant de les contundents declaracions del senyor Corbacho –en què advertia que el PSC votarà els pressupostos del PSOE tant si com no-, que a part de ser ministre és un líder notable del PSC”. Sobre els dubtes de la postura del PSC, Homs ha assegurat que “tinc la confirmació per part del govern que no es mouen del guió que vam definir”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
CARLES RUIZ
Alcalde de Viladecans

“Viladecans té el repte de ser neutra en emissions el 2030”

Viladecans
BÀRBARA LLIGADAS
Cap de l'oposició de Viladecans

“Volem una ciutat equitativa, republicana i sostenible”

Viladecans

La guerra de les mares d’Israel

Beirut

Encavalcant eleccions

Barcelona
GUERRA A EUROPA

Onze morts i desenes de ferits en nous atacs russos al nord-est d’Ucraïna

BARCELONA
ESTAT ESPANYOL

Albares exigeix a Milei que retiri l’acusació de “corrupta” a la dona de Sánchez

BARCELONA
política

El vot exterior del 12-M no aixeca el cap

barcelona
política

Els comuns demanen “flexibilitat” per a un acord però no afluixen en el Hard-Rock

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Dirigents ultres d’Europa i Amèrica segellen la seva “germandat” a Madrid

BARCELONA