Política

Els menors de 4 anys hauran d'anar acompanyats per un adult a la Ludoteca

El govern aprova un decret per regular aquests centres educatius amb l'objectiu de cobrir el buit legal i evitar situacions "dramàtiques"

El consell de govern ha aprovat aquest dimarts un decret pel qual es regula el règim jurídic de les ludoteques.  Entre les novetats hi ha que els menors de 4 anys hauran d'estar acompanyats dels seus responsables o d'una persona autoritzada per aquests mentre estiguin en aquests centres.

Així, s'establiran els condicions i requisits que han de complir i el seu procediment d'acreditació. L'objectiu és cobrir el buit legal que fins ara hi ha en aquest àmbit i garantir un servei de qualitat als usuaris. El conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha recordat que s'havien produït "algunes situacions dramàtiques" amb centres que "sota el nom de ludoteca actuaven sense cap tipus de garantia jurídica". El conseller ha reconegut que hi ha centres d'aquest tipus de fan de "substitutius de llars d'infants" per "donar resposta a la realitat laboral" que tenen molts pares.

El decret estableix que les ludoteques tenen finalitat cívica, cultural i que han de tenir un projecte educatiu i social, en una normativa pionera a l'Estat espanyol. Segons el conseller, el decret neix fonamentalment per garantir un servei de qualitat a les persones que siguin usuàries de les ludoteques.

El govern dóna 18 mesos perquè les ludoteques catalanes adeqüin les seves instal·lacions i perquè els seus professionals aconsegueixin la titulació oficial d'acord amb la nova normativa.

A partir d'ara, totes les ludoteques hauran de disposar necessàriament, i com a mínim, d'espais i instal·lacions diferenciats per a zona d'acollida, espais de jocs, àrea d'administració i gestió, magatzem i sanitaris. La superfície mínim d'espai útil pel joc de la ludoteca ha de ser de 50 metres quadrats i l'aforament màxim del centre s'establirà aplicant la proporció de 2,5 metres quadrats d'espai útil pel joc per usuari.

Pel que fa als usuaris, s'estableix que aquests centres estan dirigits a persones amb l'edat compresa entre els 0 anys i la majoria d'edat. Els usuaris menors de quatre anys hauran d'estar acompanyats de la persona legalment responsable del menor o de qualsevol altra persona adulta autoritzada per aquella durant tota l'estada a la ludoteca. En cap cas podran ser autoritzats els professionals del centre.

Per la seva banda, la persona legalment responsable de menors d'entre 4 i 16 anys haurà de signar un document autoritzant al menor l'estada a la ludoteca i acceptant les condicions del funcionament intern i el règim de responsabilitats del centre. L'autorització s'haurà d'actualitzar cada any.

El decret també regula les característiques que hauran de tenir els professionals. La direcció de les ludoteques hauran de tenir un equip dirigit per un coordinador. Aquest haurà de disposar d'una titulació mínima d'educació superior de l'àmbit socioeducatiu en els àmbits de la pedagogia, la psicopedagogia, el magisteri o l'educació social. A més, els altres membres de l'equip hauran de tenir, com a mínim, un títol de grau mitjà de la família professional dels serveis socioculturals a la comunitat. També en podran formar part persones que tinguin el diploma de monitor d'activitats de lleure infantil i juvenil, que s'hauran de trobar sota la direcció d'un altre membre de l'equip.

L'equip de professionals haurà d'estar format per un mínim de dues persones i el decret també estableix la proporció d'infants per professional per cada grup de joc. Caldrà un professional per grups de 12 infants de 0 a 3 anys o de 4 a 6 anys, mentre que la proporció puja a 15 infants per professional si són majors de 6 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona