Política

Montilla adverteix del perill que el TC retalli el model lingüístic català

Debat lingüístic

El president de la Generalitat, José Montilla, ha advertit avui del perill que el Tribunal Constitucional (TC) retalli a la seva sentència sobre l'Estatut el model lingüístic de Catalunya, ja que aquesta possibilitat "seria també una desqualificació del model de convivència que la societat catalana s'ha donat a si mateixa". Així ho ha manifestat Montilla en la conferència inaugural del cicle 25 anys de la llei de normalització lingüística, organitzat per l'Institut d'Estudis Catalans, en què s'ha referit a la "preocupació" que suscita en el govern la possibilitat que el TC, en la seva sentència sobre el nou Estatut, retalli el model lingüístic català "atenent parcialment o totalment" els recursos del PP i del Defensor del Poble

Montilla ha recordat que el primer deure de les institucions és preservar la convivència, de manera que cal fugir de "jocs perillosos" i de la possibilitat de "cedir davant d'interessos partidaris" que impliquin un "risc cert de fractura social". "Amb la convivència civil, amb la llengua, no es pot jugar", ha postil·lat, alhora que ha instat el TC a no cedir davant els "interessos partidistes" que persegueixen desautoritzar el model lingüístic que funciona des de fa 25 anys, per la qual cosa no acceptarà imposicions des de fora.

"Crec que tinc el deure com a president de la Generalitat de recordar que una hipotètica desautorització constitucional del model lingüístic que ha funcionat durant 25 anys seria també una desqualificació del model de convivència que la societat catalana s'ha donat a si mateixa, de manera pràcticament unànime", ha subratllat Montilla.

El PP i el Defensor del Poble van plantejar davant el TC diversos recursos en contra del nou Estatut català, concretament qüestions com que els ciutadans de Catalunya tenen el dret i el deure de conèixer el català i que aquesta llengua ha de ser la vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a europa

Zelenski afirma al Bundestag que no pot haver-hi pau amb una Ucraïna dividida

barcelona
eleccions europees

Orbán vol unir els grups d’extrema dreta per ser la segona força a l’Eurocambra

barcelona

En perill l’acord de govern per les al·legacions de Junts al projecte del Passeig

PALAMÓS
política

El govern amnistiarà d’ofici els represaliats pel procés arran de la llei mordassa

barcelona
Tailàndia

Almenys un miler d’animals moren en l’incendi en un popular mercat de Bangkok

Barcelona
Àfrica oriental

Confirmen la mort en un accident aeri del vicepresident de Malawi

Barcelona
Política

El Tribunal de Comptes obre la porta a enviar la llei d’amnistia al TJUE

barcelona
política

Vox reclama a Felip VI que surti a fer un discurs com el del 3-O

madrid
política

Llarena manté l’ordre de detenció a Puigdemont, Rovira, Comín i Puig

barcelona