Política

àsia

Putin i Xi estrenyen la seva “associació estratègica”

El president rus visita Pequín en el seu primer viatge a l’exterior del seu cinquè mandat

Els líders xinès i rus, Xi Jinping i Vladímir Putin, han exhibit una clara bona sintonia durant la reunió bilateral celebrada aquest dijous a Pequín, durant la qual tots dos s’han compromès a aprofundir la seva associació estratègica. El cara a cara entre Xi i Putin allunya les esperances occidentals que Pequín pressioni a Moscou perquè posi el fre a Ucraïna.

En una declaració a la premsa posterior a la reunió amb Putin, el dirigent xinès ha dit que totes dues parts estan d’acord que una “solució política” a la guerra a Ucraïna és “el camí correcte”. Aquesta solució passaria, segons ha demanat la Xina en les últimes setmanes, per celebrar una conferència “reconeguda per totes les parts” per reprendre el diàleg, en un moment en el qual les tropes russes avancen ràpidament sobre la regió de Khàrkiv.

Durant la trobada bilateral, segons informa l’agència Efe, Xi ha assegurat que els vincles de la Xina amb Rússia són “un exemple“ per altres potències, perquè estan basats en “el respecte i la franquesa”, i ha defensat que el seu desenvolupament “afavoreix a la pau, l’estabilitat i la prosperitat en el món”.

Fins ara, Occident ha acollit amb escepticisme les propostes xineses per a un alto el foc a Ucraïna mentre que, des de Kíiv, el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, tornava dimecres a denunciar que Pequín està “ajudant” a Moscou a produir més tancs, blindats i míssils mitjançant el subministrament de peces i components electrònics clau per a la guerra.

Pequín, que ha evitat condemnar la invasió russa i s’oposa a les “sancions unilaterals” contra Moscou, nega que hagi venut armament i assegura que manté una relació comercial “normal” amb Rússia, amb qui continua aprofundint la seva aliança sense que els seus vincles amb Europa hagin descarrilat.

Per la seva banda, Putin ha dit que les propostes xineses mostren el seu “sincer desig d’estabilitzar la situació” i que suggereixen un enfocament que evita “la mentalitat de la guerra freda”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

àsia

Els sondejos a peu d’urna a l’Índia pronostiquen un triomf de Modi

barcelona
política

Puigdemont exalça la feina feta per l’exili per poder aprovar l’amnistia

barcelona
àfrica

Sud-àfrica posa fi a tres dècades de domini del partit de Mandela

Barcelona
política

Illa es confessa “molt tranquil” sobre les negociacions postelectorals

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu insisteix que no hi haurà un alto el foc permanent fins que Hamàs hagi estat destruït

barcelona
política

ERC diu que ja negocia el referèndum i Junts li pica el crostó

barcelona
amèrica del nord

Mèxic arriba a les urnes després d’una campanya amb 34 candidats assassinats

barcelona
política

L’ANC culmina la renovació de la seva cúpula, que presdirà Lluís Llarch

barcelona
ESTATS UNITS

Una condemna de conseqüències incertes

Los Angeles (Estats Units)