Política

guerra a europa

Rússia reconeix ara que està en “estat de guerra” amb Ucraïna

Des de l’inici de la invasió, ja fa dos anys, Moscou s’ha referit al conflicte bèl·lic com “una operació militar especial”

Culpa de la situació a la implicació d’Occident

“Rússia està en estat de guerra”. Així ho ha reconegut per primera vegada el Kremlin més de dos anys després d’envair Ucraïna a gran escala.

En una entrevista amb la revista russa Argumenty i Fakty , el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, ha admès ara que l’“operació militar especial” iniciada al febrer de 2022 s’ha convertit en una “guerra” per la implicació occidental en el conflicte.

“Estem en estat de guerra. Sí, va començar com una operació militar especial, però tan bon punt es va formar aquest grupet, quan Occident es va involucrar al costat d’Ucraïna, per a nosaltres això ja es va convertir en un guerra”, ha dit Peskov. “N’estic convençut. I tothom ho hauria de fer entendre, per a la seva mobilització interna” ha afegit.

Peskov ha matisat més tard les seves declaracions, per precisar que a partir de la implicació cada vegada més directa d’Occident en el conflicte, aquest s’ha convertit “de facto en una guerra”. Però ha subratllat que “això no implica cap canvi legal. És [encara] una operació militar especial de jure”.

Fins ara el govern rus sempre s’havia referit al conflicte amb el país veí amb l’eufemisme d’una “operació militar especial”. És més, al març del 2022 el Parlament rus va aprovar lleis de censura de guerra que criminalitzen la protesta contra i la difusió de “notícies falses” sobre l’activitat de l’exèrcit amb penes de fin s a quinze anys de presó, en els casos més greus.

Aquests nous preceptes introduïts al codi penal (207.3 i 208.3) veten de manera terminant parlar de “guerra” per referir-se als combats a Ucraïna. No la poden fer servir ni el president ni la resta de càrrecs públics ni tampoc la premsa local ni l’estrangera que tingui corresponsalies en territori rus.

Un diputat municipal opositor, Aleksei Gorinov, va ser condemnat a set anys de presó per denunciar que l’“operació militar especial del Kremlin” era una guerra. Millor sort va tenir, el president rus, Vladímir Putin, que a finals de desembre de 2022 se li va escapar la paraula prohibida. “El nostre objectiu no és fer girar més la roda del conflicte militar. Al contrari, acabar aquesta guerra”, va dir textualment. El lapsus no va tenir conseqüències, tot i que un diputat municipal de Sant Petersburg, Nikita Yuferev, va denunciar Putin per aquests fets d’acord amb els citats articles del codi penal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona