Política

Tots x L’Empordà demana unitat per defensar el territori

La coalició de candidatures independents TOTS x L’EMPORDÀ va celebrar dissabte passat una jornada municipalista a Palau-saverdera per reivindicar la gestió local i denunciar les imposicions constants que reben els ajuntaments des d’altres administracions. Sota el títol general “Es respecta prou, el món local?” es van debatre 3 blocs: la sequera, la normativa sobre els apartaments d’ús turístic, i l’estatut del municipi rural.

La jornada va començar amb la taula rodona “La sequera: una gestió comptant amb el territori?”, amb una ponència a càrrec de Joan Gaya, enginyer consultor en gestió d’abastaments d’aigua. Gaya va fer una complerta explicació de la gestió de l’aigua i el punt on ens trobem avui, per acabar assegurant que “l’ACA ha tardat quinze anys a reaccionar i amb la caixa plena, no ha fet cap esforç per millorar la situació general”. L’enginyer va continuar recordant que “els que són antitransvasament quan van a l’Ebre, callen quan venen al Ter” i va criticar el paper de l’ACA a l’Ebre: “l’ACA no pot decidir, però pot fer propostes i no en fa ni una”.

Els representants dels tres sectors presents al col·loqui posterior, ajuntaments, turisme i món rural, van coincidir amb les valoracions de Joan Gaya. En aquest sentit, Miquel Serra, alcalde de Palau-saverdera, va lamentar el paper de l’ACA sancionant municipis en comptes d’acompanyar-los en la millora i va lamentar que la Generalitat no assumeixi la seva responsabilitat en aquesta crisi: “l’ACA ens multa a nosaltres perquè diu que no fem la feina que hem de fer, però i la feina que havia de fer l’ACA i no ha fet? Qui multa a l’ACA?”. Segons l’alcalde, “els ajuntaments hem de fer els deures però no assumir una culpa que no tenim, i per això hem recorregut la sanció que ens han imposat”.

Miquel Gotanegra, president de la Federació Catalana de Càmpings, va considerar que “la sequera s’ha gestionat de forma nefasta” i va definir el pla de sequera com a “un pla arbitrari i sense cap fonament”.

Va contraposar la feina feta pel sector del càmping pel que fa la sostenibilitat i l’aprofitament de l’agua amb la feina que no havia fet l’administració. Finalment, Josep Colls, pagès i arrossaire de Riumors, va defensar obertament el transvasament de l’Ebre i va alertar del perill de salinització que pot comportar una extracció d’aigua dels nous pous de l’Alt Empordà: “el 1986 es va salinitzar fins a la carretera de Sant Pere i ara es podria passar de la carretera cap enfora”.

Els tres conferenciants van reclamar la constitució de taules sectorials, tant municipals com supramunicipals, per tractar el problema de la sequera i defensar el territori de les imposicions externes. Van descartar que això provoqués un enfrontament entre sectors sinó que ho consideren un marc ideal per debatre i proposar solucions compartides.

També van coincidir en la falta de lideratge polític al territori sobre aquesta qüestió i van demanar als alcaldes i a les institucions del territori unitat més enllà de sigles de partit.

A continuació, tant la ponència “Nova llei HUT: una imposició als municipis i al sector?”, que compartiren Fèlix Llorens (regidor de Turisme de Roses) i Ester Torrent (presidenta de l’Associació Turística d’Apartaments), com la de l’“Estatut dels municipis rurals: una oportunitat perduda?”, a càrrec d’Àlex Serrahima, advocat i secretari de País Rural, van coincidir en la denúncia d’una administració de la Generalitat que no dialoga ni amb sectors econòmics ni amb ajuntaments, que imposa i legisla de cara a la galeria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona