Política

política

Aragonès i Albiach no aconsegueixen desencallar l’acord de pressupostos

Els comuns diuen que no hi ha cap novetat pel Hard Rock i el govern lamenta que no surten de l’enroc tot i haver-los fet propostes

A Palau no llencen la tovallola, però demà els comptes seran rebutjats pel Parlament si no hi ha un gir a última hora

La reunió entre el president Pere Aragonès i la líder d’En Comú Podem Jéssica Albiach, un dels últims cartutxos per intentar salvar els pressupostos del 2024, ha acabat sense acord, segons ha avançat l’ACN i ha pogut confirmar El Punt Avui. Després d’un dimarts ple de trobades, i a menys de 24 hores del debat i votació de les esmenes a la totalitat al Parlament, les dues parts no han aconseguit superar fins ara el gairebé únic obstacle que impedeix segellar l’entesa, la tramitació del projecte del Hard Rock. “Seguim treballant”, es limiten a dir fonts de Presidència consultades per El Punt Avui, que no llencen encara la tovallola. De fet, uns i altres s’han conjurat a mantenir la negociació oberta fins al mateix moment de la votació -que està prevista en principi per a demà a primera hora de la tarda, si bé es podria avançar a abans de dinar en funció de les intervencions del matí-, però ara mateix creixen les opcions que la cambra acabi denegant la tramitació dels comptes, fet que obriria un escenari incert per al que queda de legislatura.

La trobada d’aquesta tarda no ha durat ni 45 minuts i, segons fonts dels comuns, “no ha desencallat res”, ja que asseguren que continuen esperant que el govern els respongui, com a opció per frenar el Hard Rock, sobre la seva proposta de moratòria –que van plantejar i aconseguir aprovar en el ple monogràfic de la sequera— a la tramitació de plantejaments urbanístics mentre no es garanteixi l’aigua a tots els sectors. En tot cas, aquesta és una opció que l’executiu ja ha descartat públicament, sense anar més lluny quan aquest migdia la portaveu, Patrícia Plaja , ha recordat que les comarques tarragonines no se situen ara mateix en situació d’emergència per sequera, i per tant no hi seria aplicable la moció dels comuns. “Parlem-ne de tot, fem-ho fàcil”, ha conclòs, això sí. Les fonts dels comuns, però, assenyalen que no han rebut cap proposta “ferma” alternativa per part de l’executiu sobre Hard Rock, i apunten a El Punt Avui que no hi ha cap més trobada en l’agenda a hores d’ara, si bé segueixen “oberts apropostes”.

Fonts de Presidència citades per l’ACN, en canvi, asseguren que han continuat fent propostes i lamenten que ECP està “enrocat” i no es mou pel que fa al Hard Rock, ja que hi ha un acord “pràcticament total” sobre les partides pròpiament dels pressupostos. “És complicat perquè estan molt enrocats, però seguim”, conclouen també altres fonts a aquest diari.

Al llarg del dia d’avui, govern i comuns han intensificat les trobades. La primera ha tingut lloc poc després de les 11 del matí, amb els equips negociadors habituals, als quals a dos quarts de tres s’ha afegit el portaveu d’En Comú Podem, David Cid, acompanyat del diputat Joan Carles Gallego, en una segona trobada a Palau. A dos quarts de cinc, la reunió ha estat al més alt nivell entre Pere Aragonès i Jéssica Albiach.

Entretant, tot i que la portaveu parlamentària de Junts, Mònica Sales, s’ha tornat a oferir aquest migdia per parlar-ne, fonts de la formació asseguren que no han rebut cap trucada del govern per asseure’s de nou. En aquest cas, el que els allunya és la bonificació de l’impost de successions, en què no sembla que hi hagi opció d’entesa perquè uns i altres l’han situat com a línia vermella en què no pensen cedir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona