Política

estat espanyol

La fiscalia denuncia la parella d’Ayuso per frau fiscal

Després d’una investigació de dos anys, l’Agència Tributària va detectar una trama de factures falses i empreses pantalla

La Fiscalia de Madrid ha presentat una denúncia contra l’empresari Alberto González Amador, parella de la dirigent del PP i presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a qui acusa de dos delictes de frau fiscal i un de falsedat mercantil per haver suposadament defraudat 350.951 euros a Hisenda entre el 2020 i el 2021 a través d’una trama de factures falses i societats pantalla. A més de la parella d’Ayuso, el fiscal acusa d’aquests mateixos delictes a quatre persones més i demana que se’ls prengui declaració a tots en qualitat d’investigats. La fiscalia també demana que testifiquin com a perits els inspectors d’Hisenda que han elaborat l’informa de l’Agència Tributària en el qual es basa la denúncia de la fiscalia.

Segons la demanda, avançada pel digital eldiario.es i a la qual ha tingut accés l’agència Efe, la fiscalia va presentar-la el passat 5 de març davant els jutjats de Madrid amb relació a uns moviments sospitosos de les societats de González Amador, parella d’Ayuso des del 2021, pel seu enriquiment durant la pandèmia.

A ell i a les altres quatre persones que figuren en la denúncia se les acusa de dos suposats delictes contra la Hisenda pública per defraudar 350.951 euros en l’impost de societat i un delicte de falsedat en document mercantil per aportar factures que no es corresponien amb els serveis realment prestats, “amb la finalitat de reduir la quota tributària a satisfer”, diu l’escrit de la fiscalia recollit per l’agència Efe.

La fiscalia va rebre el 22 de gener passat un informe de l’Agència Tributària en el qual es detallaven les suposades activitats irregulars de l’empresa Maxwell Cremona Ingeniería i Procesos Sociedad para el Medioambiente, de la qual González Amador era administrador únic durant els exercicis fiscals 2020 i 2021, i l’endemà va obrir diligències penals.

La denuncia encara no ha recaigut en cap jutjat de Madrid i, en el moment que ho faci, serà el magistrat corresponent qui decideixi si admet a tràmit la denúncia, segons han precisat a Efe fonts judicials.

Tant Més Madrid com Sumar i el PSOE han demanat ja explicacions a Ayuso sobre aquest tema.

Visita a Castelldefels

Al seu torn, la presidenta de la Comunitat de Madrid, assegura que se sent perseguida des de fa cinc anys. Ho ha dit en una visita a Castelldefels (Baix Llobregat), durant la qual ha assegurat, a més, que la Moncloa ha pressionat els mitjans per moure el tema. “Aquí no hi ha cap trama ni xarxes paral·leles”, ha defensat la dirigent del PP, tot destacant que la denúncia no té cap relació amb la comunitat que presideix.

Posteriorment, en una entrada en el seu perfil de X, ha afegit: “La Fiscalia Provincial de Madrid la presideix una senyora que va ser directora general en el ministeri de Justícia amb Zapatero”.

Per la seva banda, des del govern espanyol, la seva portaveu, Pilar Alegría, ha demanat a la presidenta madrilenya “més transparència i menys fruita”, i que doni “explicacions urgents” perquè la denúncia “és molt greu”.

Alegría ha considerat a més que “seria fonamental” que Díaz Ayuso participi en la comissió d’investigació del Congrés sobre els contractes de la pandèmia per a donar aquestes explicacions, que també han demandat, des del Congrés, PSOE, Sumar i Podemos.

Així, el ministre de Transports, Óscar Puente, ha utilitzat, per part seva, la mateixa xarxa social empleada per Ayuso per a respondre: “Quan la quota defraudada supera els 120.000 euros, l’Agència Tributària està obligada a donar trasllat a la Fiscalia. A Miguel Ángel Rodríguez se li n’ha anat la mà amb la dosi de populisme en aquest cas”. Des de les files del PSOE han indicat, per contra, que serà la parella de Díaz Ayuso qui haurà de respondre davant Hisenda.

Per contra, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha deixat clar a més que Isabel Díaz Ayuso no està investigada i el portaveu en el Congrés, Miguel Tellado, ha considerat “evident” que hi ha “una cacera” des del govern contra la presidenta de la Comunitat de Madrid per a difuminar el cas Koldo.

Més dura amb Ayuso i amb la resposta de Feijóo ha estat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que ha dit que el líder del PP ha estat “tebi” i ha parlat “amb la boca petita” perquè té “por” de denunciar la corrupció en el seu partit. “El que està fent és intentar evitar que el seu destí sigui el del senyor Casado”, ha advertit.

En un missatge a la xarxa X publicat aquesta nit, la ministra de Sanitat, Mónica García, ha dit que “la qüestió és si és comprensible que, quan morien a Espanya 700 persones al dia, es pot cobrar 2 milions d’euros en comissions i després defraudar més de 300.000 euros a Hisenda, per vendre mascaretes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

Swinney, més a prop de liderar l’SNP escocès

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona
estats units

La Fiscalia vol més multes per a Trump per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
política

Vergés: “Apostem per un turisme de qualitat i desestacionalitzat”

capmany
GIRONA

El PSC proposa desencallar “infraestructures bàsiques” a la demarcació

GIRONA
GIRONA

La CUP defensa “passar a l’ofensiva” pels drets lingüístics

GIRONA
guerra a europa

Els EUA acusen Rússia d’usar armes químiques contra les forces ucraïneses

barcelona

Fins a 200.000 euros per a inversions a decidir entre la ciutadania

CASTELLAR DEL VALLÈS