Política

Maite Tixis

Alcaldessa de Vilablareix (ERC)

“És molt important teixir una banda i l’altra del poble”

“El creixement de Vilablareix és una gran oportunitat. Creix de manera sostinguda i amb els equipaments necessaris”

“Signarem un conveni amb el Girona per fer millores en medi ambient, salut física i respecte a la comunitat i a l’entorn social”

Al costat de la biblioteca hi haurà una sala polivalent. Així el pavelló serà només d’ús esportiu

E stablerta a Vilablareix (Gironès) des de fa tretze anys, Maite Tixis i Padrosa (Sarrià de Ter, 1967) va revalidar per al grup municipal d’ERC l’alcaldia fins al 2027 amb majoria absoluta (set regidors d’onze i el 48,94% dels vots). Tixis feia de batllessa des del juliol del 2022 en substitució de David Mascort, actual conseller d’Acció Climàtica. Treballadora social i mediadora familiar, considera que Vilablareix creix de manera sostinguda i se sent honorada de liderar un grup de persones que treballen “per atendre les necessitats i els problemes de la gent”.

El primer cop que va ser candidata, l’any passat, va revalidar la majoria absoluta. Quina valoració en fa?
La valoració és molt positiva. Des del grup d’Esquerra de Vilablareix fa molts anys que estem treballant per al poble d’una manera molt intensa i vam revalidar la victòria. Seguim treballant per al projecte de Vilablareix com des de fa tants anys, amb tota la il·lusió.
Vostè feia d’alcaldessa des del juliol del 2022, però no havia estat alcaldessa votada. Com és ara el fet de prendre decisions, escollida, i amb tota la responsabilitat?
Bé, jo sempre m’he dedicat a estar al servei de la gent durant molts anys. Abans d’agafar l’alcaldia ja havia estat treballant aquí a l’Ajuntament amb David Mascort per poder fer el relleu. Evidentment, fer d’alcalde és diferent que fer de regidor, però aquí la importància és de l’equip, que evidentment pren les decisions, no només amb els regidors sinó també tot el grup d’Esquerra, que des de fa més de 20 anys estem treballant per l’evolució del poble i que realment hem transformat.
Vilablareix està creixent molt. Hi ha límits? És bo o dolent?
Això és una gran oportunitat per a Vilablareix. Tenim un poble on tothom vol venir a viure. De fet, ara ja som 3.913 habitants. Ens hauríem de preocupar si no creixéssim de manera sostinguda. I realment ho estem fent, perquè ho estem fent també tenint els equipaments necessaris per al poble. Això és una de les idees que hem estat treballant des de molts anys: que puguem fer vida plena al poble. Això està passant i vull trencar aquesta idea que surt de vegades que som un poble dormitori. Això no és així. Tenim una quantitat associativa molt important, tant social i cultural com esportiva. Per tant és una oportunitat per a Vilablareix créixer. Només cal veure aquesta nova zona de Can Gruart, on tenim la nova escola [inaugurada al gener].
Ara s’està fent la biblioteca, també.
Com bé sabeu, nosaltres no treballem només a curt termini, sinó sempre treballem a mitjà i a llarg termini. Aquest [la biblioteca] va ser un equipament molt important que vàrem preveure i aquest any el podrem acabar. Fins ara, teníem sala de lectura al costat de la ludoteca.
A Can Gruart?
Sí, sí, tenim el casal de la gent gran a baix, i a la part superior hi tenim la ludoteca i la sala de lectura. Per tant, farem un salt qualitatiu important, que és una biblioteca que estarà connectada a la xarxa pública. I això significa que qualsevol veí o veïna de Vilablareix o de fora que vulgui venir a la biblioteca podrà tenir tots aquells llibres que vulgui, a banda d’una programació cultural que potenciem, com ara Al Gironès, llegim.
La biblioteca serà a Can Gruart?
Sí, hi ha el casal de la gent gran, i serà just al costat, queda com enllaçat. Es fa tot així, com una línia de continuïtat, això ja estava previst fer-ho, i hi haurà la biblioteca. Al costat de la biblioteca, hi haurà una sala polivalent, que ara tenim un creixement important de totes les entitats esportives. Això permetrà que al pavelló es pugui fer un ús únicament esportiu perquè tenim el bàsquet, perquè tenim el volei, perquè tenim el tennis taula. Hi ha un creixement important de totes aquestes entitats que són al pavelló, i el pavelló l’utilitzarem per a ús exclusiu d’esports, i a la sala polivalent, en diem així, hi farem diferents actes i se’n podran beneficiar les entitats del poble. També podrem programar una oferta cultural diferent, que fins ara no ens podíem plantejar per falta d’equipament.
I la sala polivalent, quan estarà feta?
La sala polivalent està previst que finalitzi abans de l’estiu.
És a prop de Can Gruart?
Sí. Diríem que el que ha passat a Vilablareix és que el poble, com bé saps, està dividit per la carretera Santa Coloma. Llavors, la part dreta del municipi és la zona on majoritàriament hi ha la gent més gran i que fa més temps que hi viu. I a la part esquerra és on hi ha hagut tot el creixement urbanístic. Venen moltes parelles, que comencen a tenir els primers fills, que comencen a anar a l’escola. I nosaltres pensem que és molt important crear en aquest moment aquest teixit entre una banda i l’altra del poble. I per això tenim també aquest espai d’atenció a les persones [al costat de l’Ajuntament], que és una oficina molt important que vam obrir ja fa temps aquí al poble i que fa que es generin projectes intergeneracionals entre gent d’edat diversa.
Ha celebrat l’arribada del Girona Futbol Club al municipi, ara que han començat les obres de la primera fase de la ciutat esportiva. Vol dir que és millor això que segons quin edifici construït o indústria nociva?
Evidentment, nosaltres amb el Girona tenim pendent signar un conveni amb totes les millores per al poble. Pendent d’acabar-lo de dissenyar, hi hauria projectes de medi ambient, de salut física i respecte a la comunitat i a l’entorn social.
Quan se’n va començar a parlar, els naturalistes deien que el projecte s’havia partit per evitar que s’impugnés i que això era un frau. Té constància que hi hagi alguna impugnació als jutjats? [El dia de l’entrevista, dimecres, l’Associació de Naturalistes de Girona (ANG) va demanar a la conselleria de Territori que s’anul·li l’aprovació de la ciutat esportiva]
Com sempre, seguirem tots els procediments legals que toquin. I, com sempre, quan es presenti la documentació aquí a l’Ajuntament, se seguiran els tràmits administratius i s’aprovarà o no en funció del que legalment toqui, evidentment, com hem fet sempre amb el Girona i amb tothom. Els nostres serveis tècnics i la secretaria són els que vetllen per donar els terminis que toquen perquè tothom pugui presentar les al·legacions quan toca i es responguin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona