Política

Meritxell Budó

Alcaldessa de la Garriga (Junts)

“Hem de fer habitatge i que el jovent es quedi al municipi”

“La política municipal és la més dura perquè és el dia a dia amb el ciutadà, però alhora és la més agraïda, perquè és molt més tangible”

“El projecte de Junts per la Garriga va ser molt ben rebut, perquè ens vam quedar a les portes d’una majoria absoluta”

Estem treballant per millorar el sistema porta a porta perquè el ciutadà se l’acabi fent seu

Una de les persones que més van veure els catalans durant la covid va ser Meritxell Budó. En qualitat de portaveu del govern de la Generalitat, apareixia darrere del faristol. Havia de parlar de morts, contagis, de restriccions, mascaretes i vacunes. Poc s’ho podia imaginar, quan la van cridar a Palau. I ara, com si res no hagués passat –mentida, que ha passat molt–, torna a ser alcaldessa de la Garriga.

Roda el món i torna al born. Com li va la tornada al món local?
Tornar a casa sempre és agraït. I és que, a més a més, aquests anys en què he estat a primera línia, al govern de Catalunya, m’han fet adquirir un bagatge i un coneixement del país que em permeten fer la gestió al nostre municipi d’una altra manera. M’agafo aquesta tornada amb molta il·lusió, com una nova etapa. Molt positiu, sí.
La política municipal és dura?
La política municipal és la més dura perquè és el dia a dia amb el ciutadà, però alhora és la més agraïda, perquè és molt més tangible tot allò que fas. Té poder transformador i de seguida el veus. Quan la ciutadania et diu que ja es nota que portem uns mesos al govern, home...! I si tot això ho pots combinar, com jo, amb una activitat com la de presidenta de l’Associació Catalana de Municipis, que et permet sortir i tenir una altra perspectiva, aleshores ja és perfecte. Cal dir una altra cosa, i és que a vegades ens queixem del nostre entorn i fins que no s’agafa distància no ens adonem de com el tenim d’endreçat. I més quan veus com és Barcelona, una ciutat que rebutja el que ve de fora.
I els de dins, tenint en compte els preus de l’habitatge.
Ho posen molt difícil. I no es pot oblidar que és la capital del nostre país, que en un entorn metropolità de segones i terceres corones hi ha molta gent que treballa a Barcelona i s’hi ha de desplaçar. No ho té fàcil. En transport privat tens tancades les portes de la ciutat i en transport públic no tens garantia d’arribar, sobretot a la nostra zona. És una vergonya el que està passant amb l’R3.
Expliqui.
Mentre hem tingut el tall hem disposat de transport alternatiu de busos directes –tot i que l’horari no era l’ideal–. En el moment que s’ha reprès el servei ferroviari, sense tenir-ne gens clar el funcionament, van anul·lar els busos. Cada dia hi ha algun problema al servei ferroviari. La gent triga dues hores a arribar a Barcelona! Tenim problemes dia sí i dia també!
Ho deuen estar ajustant...
Tots podem entendre que unes obres impliquen complexitat. Ara, no es pot improvisar constantment. Són unes obres que haurien d’estar calculades mil·limètricament, però en canvi la percepció és que estan plenes d’improvisació. I ens vindrà un segon tall, per fer el desdoblament, que és del tot necessari. Aquest segon tall s’ha de planificar: tindrem transport alternatiu? De fet, quan començarà? Ho hem de dir, tot això, perquè les administracions hem de poder millorar. Som prestadors de serveis, i ho hem de fer amb excel·lència, d’acord amb el segle XXI, i no és així.
Estan governant amb el PSC, i tenen de cap de l’oposició la persona que va passar la vara d’alcalde i que va abandonar Junts amb dos companys més després.
M’estimo més no parlar del passat, perquè quan hi va haver l’escissió de Junts jo no hi era, va ser a l’època en què era fora. Val a dir que una d’aquestes persones era de la meva màxima confiança.
Per això dic que tampoc deu haver estat fàcil.
No vull parlar del passat, jo parlo de present i futur. Després que moltes persones de la Garriga i de fora de la Garriga em demanessin si volia fer el pas i encapçalar el projecte de Junts per la Garriga m’ho vaig pensar molt bé. En molts sentits era començar de nou, però he tingut la sort de fer un equip fantàstic i crec que s’està fent bona feina. El projecte de Junts per la Garriga va ser molt ben rebut per la ciutadania, perquè ens vam quedar a les portes d’una majoria absoluta.
Més del 40% de vots, en un moment molt complicat.
Exacte. La gent va entendre què passava. Tenien un bon record de la meva gestió i m’han revalidat.
Reptes.
L’habitatge. És una de les prioritats d’aquesta legislatura poder dotar-nos d’habitatge social de lloguer. Hem de començar la construcció de 15 habitatges de titularitat municipal. Mirarem de fer-ne alguns més en aquests solars que tenim i en què podem construir. Hem de fer habitatge i que el jovent es quedi al municipi. En la línia de les infraestructures també tenim el nou tanatori. És una demanda de la ciutadania. Entre el 2024 i el 2025 ja el tindrem. En tenim un de molt petitó, que no presta el servei necessari ni en les condicions necessàries. Molta gent ha d’anar a Granollers.
Un altre repte, la recollida de residus porta a porta. Aquests canvis costa assimilar-los.
De fet, estem treballant per millorar el sistema porta a porta perquè el ciutadà se l’acabi fent seu. Es va implantar de manera homogènia a tot el municipi i no, s’ha de poder servir amb qualitat i eficiència en funció de com és el barri, si hi ha més o menys densitat de població, o si és un barri de cases, amb més espai per acumular les escombraries, per posar dos exemples. Hauria de ser un servei mixt, amb el suport de contenidors intel·ligents. També hem de fer una crida als veïns, perquè siguin responsables. N’hi ha molts que no participen en el servei i això vol dir que fan accions incíviques i llencen on no toca les escombraries o se’n van a altres municipis a llençar-les. Si el servei és més ajustat hi haurà més corresponsabilitat. Treballem en una ordenança de civisme que, entre d’altres, ens ha de dotar d’eines per sancionar les actituds incíviques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries