Política

Estat espanyol

Luis Argüello relleva Joan Josep Omella al capdavant de la Conferència Episcopal

El nou vicepresident serà el cardenal-arquebisbe de Madrid, José Cobo

Un dels principals reptes del mandat és la posada en marxa del pla integral de reparació a les víctimes d’abusos sexuals a l’església

La Conferència Episcopal Espanyola (CEE) ha elegit aquest dimarts l’arquebisbe de Valladolid, Luis Argüello García, per rellevar com Joan Josep Omella com a president de l’organització religiosa. El prelat s’ha imposat amb una majoria de 48 vots d’un total de 78 en primera votació.

Argüello, de perfil moderat, s’ha imposat a altres noms que sonaven com a favorits pel càrrec com el de l’arquebisbe d’Oviedo, Jesús Sanz, o cardenal-arquebisbe de Madrid, José Cobo.

Nascut el 1953 a Meneses de Campos (Palència) i llicenciat en dret civil, el nou president de la CEE és arquebisbe des de l’any 2016. Entre el 2018 i el 2022 va exercir de secretari general de la conferència. En aquesta època es va haver de pronunciar-se sobre assumptes delicats de l’actualitat espanyola, com els indults als condemnats pel referèndum de l’1-O. En aquell moment es va aliniar amb el president de la CEE i els bisbes catalans, favorables a la mesura de gràcia del govern de Pedro Sánchez. No obstant, el 2019 va afirmar en un article a la revista digital Ecclesia que el dret a decidir de Catalunya no era “moralment legítim en ell mateix”.

Els bisbes espanyols han votat avui a bona part del seu organigrama executiu. El purpurat madrileny José Cobo ha estat escollit vicepresident de la CEE amb un marge més estret, de 39 vots. Cobo és un prelat molt jove considerat de perfil progressista i molt proper al papa Francesc.

L’únic càrrec rellevant que no es tria avui és el de portaveu i secretari general, que continuarà ocupat per César García Magán fins al 2027.

Omella es va acomiadar ahir del càrrec en un discurs on va alertar de l’avenç de la “polarització i la desigualtat” i va reiterar el suport dels bisbes espanyols al papa Francesc.

En la primera roda de premsa com a president electe de la CEE, Argüello ha mostrat un perfil conciliador amb el govern espanyol. El religiós ha apostat per col·laborar amb l’administració pel “bé comú” des d’una actitud “lleial, respectuosa” però alhora “crítica”. En aquest sentit, ha reconegut que hi ha diferents sensibilitats dins el clergat.

Argüello ha afirmat que “la societat espanyola té un anhel ocult, però a vegades molt expressat, de trobar fonts per a una regeneració ètica i espais per trobades i reconciliacions”. L’arquebisbe castellà ha apostat per col·laborar amb el govern de l’Estat amb una actitud “lleial, respectuosa” però alhora “crítica”.

Un dels reptes d’Argüello en el seus propers quatre anys de mandat és el de la posada en marxa del pla de reparació integral de les víctimes d’abusos sexuals al si de l’església catòlica.

El nou president de la CEE s’ha estrenat al càrrec volent fer un gest d’acostament amb les víctimes d’aquesta xacra i ha sortit a saludar un grup d’afectats que s’han concentrat a la porta de la seu de la Conferència. No ha concretat, però, quina serà la seva línia d’actuació en la gestió d’aquests casos.

Cobo, el nou vicepresident de l’episcopat espanyol, ha defensat la necessitat d’adoptar una actitud d’escolta amb les víctimes. “Continuarem quedant amb ells perquè hi hagi un diàleg fluid, crec que és la nostra feina ara mateix, el que anem aprenent i el que hem d’inserir als nostres protocols”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles