Política

Política

Un 10% més en educació, 144 milions per a l’atenció primària i 120 en ajuts per la sequera

L’acord entre el govern de la Generalitat i el PSC per aprovar el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat consta de disset pàgines amb disset punts i té com a principals “prioritats”, segons el text, l’educació, l’habitatge, la seguretat i la lluita contra la sequera. En concret, destaca un increment del 10% del pressupostos en educació, fins a un total de 7.425 milions d’euros; destinar 120 milions d’euros en ajuts als ajuntaments per la sequera, augmentar en 144 milions el pressupost per a l’atenció primària i la incorporació de 25 jutjats nous.

L’acord no esmenta el Hard Rock, el macroprojecte que ha estat encallant les negociacions les darreres setmanes, ja que el PSC demanava l’aprovació del pla director urbanístic (PDU), un dels compromisos del passat acord de pressupostos. Al final del pacte, el PSC es compromet a no bloquejar esmenes als pressupostos acordades amb altres formacions i que podran permetre l’aprovació dels comptes al Parlament.

Desgranem el text del pacte:

-EDUCACIÓ. 7.435 milions al departament, un creixement del 10% respecte a 2023. Es reserven 50 milions per desplegar les mesures que proposin el grup d’experts creat arran dels resultats de PISA. Es destinen 35 milions a l’educació inclusiva, amb nous docents i PAS i PAE. S’augmenten a 7 milions el finançament per a les bressol. Es destinen 67,5 milions per a recuperar els sexennis, l’equiparació salarial d’FP i la reducció d’hores als majors de 55 anys (fruit de l’acord de la conselleria amb CCOO i UGT). Dotació de 25 milions per a l’equiparació del personal de l’escola concertada al de l’escola pública. I es destinen 5 milions per a la climatització de 100 centres.

També s’inclouen millores i construcció d’escoles i instituts.

-HABITATGE. La incorporació al parc de lloguer social 4.000 habitatges nous per assolir els 10.000 habitatges nous entre el 2023 i el 2026.

-SEGURETAT. Creació de 25 nous jutjats, condicionat a que el govern de l’Estat adopti les mesures per desenvolupar-los. Entre els òrgans judicials nous n’hi ha a Barcelona, Girona, Lleida, Reus, Tarragona, Cerdanyola, Esplugues de Llobregat, Manresa, Rubí, Cornellà de Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat, entre altres.

.-SEQUERA. Es pacta destinar 120 milions més a subvencions als ajuntaments i 86,3 milions més per a millores de reg.

-SALUT. Increment de 144 milions per a l’atenció primària, que fa que el 25% del total del pressupost del departament es destini a aquest àmbit. També es destinen 320 milions per a del III Acord marc de l’Institut Català de la Salut, acordat recentment, prop de 100 milions dels quals s’invertiran en la millora de les condicions laborals de les infermeres i tècnic de cures. També s’acorda destinar 1,5 milions d’euros a la salut mental per reforçar els CMIJ. A nivell de territori es pacten diversos milions per a l’ampliació de l’Hospital del Vendrell,i l’Hospital del Mar, la redacció del projecte del nou Hospital Josep Trueta i la millora i construcció de nous CAP.

-RECERCA. Incrementar 52 milions el finançament per a les universitat i destinar 20 milions al desplegament de la llei dela ciència, entre d’altres partides.

-INFRAESTRUCTURES. 57 milions per al finançament per millores i renovació de vies, entre d’altres, al metro de Barcelona, així com d’altres actuacions al territori, com millorar el transport públic interurbà a la Costa Brava i millorar les línies de bus entre el Maresme i Barcelona, entre altres.

Seguiment de l’acord

El pacte inclou, com ja es contemplava en els comptes de l’any passat, la creació d’una comissió de seguiment integrada per tres representants del govern i tres del PSC per anar avaluant el compliment de les mesures del document. S’ha de reunir, “com a mínim”, de forma trimestral o quan alguna de les parts ho demani.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona