Política

JOAN GIRAUT COT

PORTAVEU DEL BLOC NACIONALISTA CATALÀ A CASTELL D’ARO, PLATJA D’ARO I S’AGARÓ, I CAP DE L’OPOSICIÓ

“El pla funcional del passeig s’hauria de debatre més”

Lidera una oposició molt fragmentada al pacte de govern entre el PSC i Junts, les dues formacions majoritàries el maig del 2023

Aposta, però, pel pactisme i per influir per allargar un full de ruta que, en bona part, han anat seguint governs de diferents colors

Em sento molt còmode proposant idees i projectes, sobretot si em sento escoltat

Alcalde durant sis mandats consecutius, llevat dels dos anys (2009-2011) que la socialista Dolors Padilla el va rellevar a través d’una moció de censura, Joan Giraut compagina el seu estatus laboral de jubilat amb una tasca política incessant des de l’oposició, tot i que sense cap estridència i mirant de continuar aportant idees i experiència a l’equip de govern. No seria ben bé el paradigma d’oposició que figura en els manuals de política, però li ha servit perquè després que Junts intentés arraconar-lo, a desgrat seu, tornés a plantar-se a l’actual ple com a cap de la tercera força municipal. No es calla les crítiques, però prefereix mirar cap al futur. I sembla difícil veure’l jubilat de la política.

Enmig d’una oposició molt fragmentada, després del pacte entre els dos grans grups (PSC i Junts) li toca el rol de liderar-la contra els seus antics socis, que han anat tirant endavant molts projectes que ja tenia en agenda, i el seu antic grup.
És el que va manar el resultat electoral, i el PSC va preferir un acord ampli, segurament més còmode. Ja he estat a l’oposició en diferents etapes. Als vuitanta, primer; després de la moció de censura del 2009, fins al 2011, i el mandat anterior, amb Junts. No vaig ser l’única baixa, perquè ja n’hi havia hagut de prèvies. Però els vaig semblar una persona prescindible, m’hi vaig resistir i, entre deu llistes, gràcies a l’oportunitat del Bloc Nacionalista, que podia semblar difícil obtenir representació, vaig liderar la tercera més votada.
Però de moment està sent un mandat tranquil, sense grans punts de conflicte.
L’altre fet diferencial és que nosaltres, sabent que ens tocava fer oposició, en el ple d’investidura ja vam fer confiança a l’alcalde, a la persona de Maurici Jiménez. Acceptàvem el pacte amb Junts, tot i que els havíem mostrat disposició d’entrar al govern.
Volien entrar al govern?
Sí, era la nostra prioritat. Però entenem l’aritmètica.
Què creu que cal millorar, des de fora?
Ja vaig ser molt crític, els quatre anys anteriors, i també hi havia queixes ciutadanes, pel retard en l’estudi i concessió de llicències urbanístiques. S’havia jubilat l’arquitecte municipal, però s’ha recorregut a serveis externs, com despatxos que posa a disposició l’Associació Catalana de Municipis (ACM), i s’ha reforçat l’àrea per posar les coses al dia.
Com veu l’acabat de les obres de clavegueram a la zona comercial? Caldria reurbanitzar ara l’avinguda s’Agaró, limitar-hi el trànsit?
Insistim que, després de diversos processos de participació, no acabava de plasmar-se en el pla funcional. Quan es va optar pel tancament, l’informe policial que el podia avalar, o no, com va passar, no va arribar fins a darrera hora. Sí que veiem bé fer-ho en determinades franges, concentrar els horaris de càrrega i descàrrega als matins, o la pacificació de Doctor Fleming o fer per a vianants els carrers que van cap al mar.
Què n’opina, de l’expansió de la zona blava cap al sud i el sector dels Estanys, criticada sobretot per segons residents de la zona del Ridaura?
En general, hi ha moviments encertats, però l’ús de l’antic aparcament d’autocaravanes al costat del Ridaura no ens sembla la millor opció. Per guanyar places de zona blava, a l’avinguda Onze de Setembre hi ha un carril bici que vam impulsar durant els meus mandats, i que mai ha acabat de fer-se servir. Es podria destinar a places de zona blava, o verda, per a primers i segons residents. També hi ha potencial, sota terra, a la zona de la Masia Bas.
Es pot aprofitar més aigua regenerada en sequera?
Estaria bé pensar en una xarxa paral·lela al servei de regs de jardins i privats, sobretot a les urbanitzacions que encara no estan resoltes.
Veurem algun dia acabat el passeig marítim pel sud?
Esperem i creiem que aquest ha de ser el mandat en què tinguem la passarel·la feta. És una qüestió ben negociada, primer per mi i després per l’actual alcalde. I hi ha el compromís del ministeri de finançar l’obra al 100% .
Com creu que s’està actuant en el pla per reformar el vell passeig marítim?
Estem d’acord que s’impulsi un concurs d’idees per a la reurbanització, perquè sigui atractiu, però crec el pla funcional s’hauria de debatre més a fons en clau local. Escoltar els veïns, els negocis, els segons residents, però també els grups polítics. Veiem necessari algun tram de voladís desmuntable a l’hivern per apropar terrasses al mar, perquè a la tarda alguns edificis fan ombra sobre el passeig.
Veu factible una inversió tan ambiciosa aquest mandat?
Seria urgent començar-hi a fer alguna cosa. Aquest estiu és evident que ja no hi ha marge. I posar terminis és arriscat. Sé com funciona... Però cal posar fil a l’agulla i anar fent, i seria també important pensar a allargar el camí de ronda més enllà de la platja de sa Conca, fins a Punta Prima i el Port d’Aro. I hi hauria l’opció d’aixecar una passarel·la retràctil per als pals dels velers.
Han fet la proposta a l’alcalde?
Sí, i no s’hi ha oposat. Seria una manera de dignificar l’espai natural i donar continuïtat al nostre gran atractiu turístic. Proposem també sol·licitar a la Unesco que el reconegui com a patrimoni de la humanitat. I, de passada, també es podria estudiar convertir la Punta d’en Pau en un espai de record i interpretació de s’Agaró, el centenari, o el passat cinematogràfic.
Via expropiació?
Es podria explorar un acord amb els propietaris o expropiar, com ja es va fer amb el mateix paratge de Punta Prima.
El veig més encara en l’antic rol d’alcalde que en l’actual d’oposició...
Em sento molt còmode proposant idees i projectes, sobretot si em sento escoltat i hi ha predisposició de tirar endavant les aportacions.
I amb l’altre ‘mig govern’ de Junts, després de la seva sortida i de competir-hi amb una nova candidatura, s’hi entén bé?
També els hem fet propostes, com ara pel que fa a l’aparcament a Onze de Setembre. Potser sí que costa més. Però miro de deixar enrere tot plegat i prioritzar bons pactes entre govern i l’oposició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES