Política

estats units

La Cambra de Representants aprova obrir judici polític contra el secretari de Seguretat Nacional

Els republicans inicien un ‘impeachment’ contra Mayorkas per la seva gestió a la frontera amb Mèxic

La històrica iniciativa no té possibilitats de prosperar en el Senat, on els demòcrates tenen majoria

En segona votació i per només un vot de diferència, la Cambra de Representants dels Estats Units va aprovar dimarts al vespre (aquesta matinada hora catalana) sotmetre a judici polític el secretari de Seguretat Nacional, Alejandro Mayorkas, per deixadesa de funcions en la seva gestió de la frontera amb Mèxic. Després del vot fallit del 6 de febrer passat, la cambra baixa del Congrés dels EUA, de majoria republicana, va donar, aquest cop sí, el seu vistiplau a l’impeachment per 214 vots a favor i 213 en contra.

La històrica votació converteix Mayorkas en el primer membre d’un gabinet presidencial que s’enfronta a un procés de destitució en gairebé 150 anys. El judici polític es trasllada ara en el Senat, sent improbable que s’aprovi la destitució de Mayorkas si es té en compte que en aquesta cambra són els demòcrates els que tenen la majoria.

Els republicans acusen el secretari de Seguretat Nacional de no fer complir les lleis migratòries nord-americanes, la qual cosa, segons ells, ha provocat una arribada rècord de migrants a través de la frontera entre els Estats Units i Mèxic.

Els demòcrates rebutgen les acusacions i qualifiquen el procés de maniobra política. Immediatament després de saber-se el resultat de la votació, el president dels Estats Units, el demòcrata Joe Biden, va condemnar la iniciativa contra el membre del seu gabinet. “Lamentablement, els mateixos republicans que impulsen aquest judici polític sense fonament estan rebutjant els plans bipartidistes en els quals Mayorkas i altres membres de la meva administració han treballat durament per reforçar la seguretat fronterera”, ha declarat Biden en un comunicat difós per la Casa Blanca i recollit per l’agència Efe. “La Història no jutjarà amb amabilitat els republicans per aquest “flagrant acte de partidisme inconstitucional contra un servidor públic honorable”, assegura el mandatari en la nota.

El procés d’impeachment que avala la Constitució dels Estats Units és el primer pas per destituir un funcionari federal per delictes greus o faltes. Perquè prosperi, es requereix una majoria simple a la Cambra de Representants, formada per 435 legisladors, i una majoria de dos terços en el Senat, amb 100 membres.

És poc probable que el Senat, on els demòcrates tenen majoria aprovi la destitució de Mayorkas.

Explica l’agència Efe que l’últim membre d’un gabinet presidencial dels Estats Units sotmès a un judici polític va ser el secretari de Guerra William Belknap el 1876, tot i que va dimitir i va abandonar el càrrec poc abans de la votació. Va ser jutjat pel Senat, però la votació no va assolir els dos terços requerits i va ser absolt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries