Política

Estats Units

El fiscal conclou que Biden va retenir intencionadament documents però no l’imputarà

A diferència de l’expresident Trump, imputat també per uns fets semblants, l’actual president va col·laborar amb la justícia des que es van descobrir els documents en el seu poder

El fiscal especial Robert Hur va concloure que el president dels Estats Units, Joe Biden, va retenir intencionadament documents classificats de la seva època com a vicepresident, però va decidir no presentar càrrecs contra el mandatari.

“La nostra recerca va trobar proves que el president Biden va retenir i va divulgar intencionadament materials classificats després de la seva vicepresidència quan era un ciutadà privat”, va expressar Hur en un informe publicat aquest dijous.

No obstant això, el fiscal va concloure que no hi ha justificació suficient per a presentar càrrecs contra el president.

Processar a Biden, va assenyalar Hur, seria “injustificat segons la nostra consideració dels factors agreujants i atenuants” i va explicar que les proves “no estableixen la culpabilitat” del president “més enllà de tot dubte raonable”.

L’equip de Hur va dir que processar a Biden seria “injustificat segons la nostra consideració dels factors agreujants i atenuants” establerts en les polítiques d’enjudiciament del Departament de Justícia.

Biden ha estat objecte de recerca des que fa un any es van trobar en el seu domicili de Delaware i en una oficina privada documents classificats de l’època en la qual va ser vicepresident de Barack Obama (2009-2017).

Problemes de memòria

En el document, el fiscal explica que Biden va mostrar una “memòria significativament limitada” durant els interrogatoris que se li van fer en 2023.

Fins i tot relata que el president no recordava les dates en les quals va ocupar la vicepresidència i va tenir dificultats per a recordar la data de la mort del seu fill Beau en 2015.

En resposta a la publicació de l’informe, Biden va fer públic un comunicat en el qual es va mostrar satisfet per no haver estat imputat, però no va fer cap esment a les al·lusions del fiscal sobre la seva memòria.

“M’alegra veure que han arribat a la conclusió que sempre vaig creure que arribarien: que no es presentarien càrrecs en aquest cas i que l’assumpte ja està tancat”, va afirmar el president en el comunicat.

Col·laboració

Biden, a més, va defensar que “va col·laborar completament (amb els fiscals), no va posar obstacles i no va buscar demores” en la recerca.

Els documents van ser trobats pels advocats de Biden al novembre i desembre de 2022, i lliurats immediatament als Arxius Nacionals, l’organisme que ha de resguardar-los, després de la qual cosa el Departament de Justícia va obrir una recerca.

L’expresident Donald Trump (2017-2021), precandidat republicà a les eleccions del novembre vinent, també va ser investigat per retenir documents oficials en la seva mansió de Florida i va ser imputat de 40 càrrecs, ja que durant mesos es va negar a lliurar-los.

Segons la informació que s’ha fet pública, totes dues recerques són molt diferents: el nombre de documents en qüestió en la recerca de Biden ronda els 20, mentre que Trump suposadament va retenir il·legalment 300 documents, que van haver de ser recuperats per una batuda de l’FBI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona