Política

Memòria democràtica

La primera exhumació del Berguedà recupera quatre soldats republicans

A la Tomba dels 4, efectivament, hi havia quatre morts. Les fonts orals assenyalaven aquest indret del pla dels Morts a Montmajor com el lloc on van ser executats quatre soldats republicans a mans de les tropes franquistes el 29 de gener de 1939. Vuitanta-cinc anys més tard, han aparegut en la primera exhumació que practica la Generalitat al Berguedà.

A banda de les restes òssies, també s’han rescatat diversos materials associats, com ara una cullera, un tassó, unes sabates de pneumàtic reaprofitat i una bala de 7 mm. Els objectes s’estan analitzant, documentant i catalogant per poder extreure’n la màxima informació possible.

Les despulles s’analitzaran des del punt de vista antropològic i genètic per intentar associar-les amb noms i cognoms de desapareguts durant la guerra i retornar-les a les famílies adherides al Programa d’identificació genètica de la Generalitat. “Els estudis antropològics ens permetran determinar les circumstàncies de la mort d’aquests soldats i si, com afirmen les fonts orals, van ser executats sense judici”, assegura el director general de Memòria Democràtica.

La intervenció arqueològica a la fossa va començar el desembre passat. La Tomba dels 4 està associada a l’ofensiva franquista sobre Catalunya i a l’entrada de les tropes insurrectes a Montmajor. L’exèrcit republicà, ja en retirada, havia emès una ordre per replegar les tropes en aquesta zona i crear una nova línia defensiva.

Segons els testimonis orals, els quatre soldats s’havien rendit i lliurat als franquistes a prop de la Casa Tortra. Segons informa el departament de Justícia, tot i que la memòria oral recull que els van fer despullar i, d’un a un, els van fer córrer i els van disparar, l’evidència arqueològica apunta que els soldats estaven vestits i equipats quan els van afusellar.

El propietari dels terrenys va enterrar els combatents, després d’excavar una fossa individual per a cada cos, que va senyalitzar amb un monument. Des d’aleshores, diverses generacions de la família han vetllat el punt d’inhumació i han evitat que l’espai es malmetés o que es perdés entre el sotabosc.

Per mantenir la memòria dels soldats abatuts, s’ha restituït la coberta original de les fosses i la reconstrucció de la tomba monumental.

Justícia ha programat per enguany altres intervencions a la comarca: a Guardiola de Berguedà, Capolat, la Nou de Berguedà i Sant Julià de Cerdanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona