Política

REGNE UNIT

Carles III atura la seva agenda pública per un càncer, nou mesos després de la coronació

Quan encara no fa un any i mig del seu accés al tron i nou mesos després d’haver estat coronat, Carles III d’Anglaterra es veu obligat a suspendre la seva activitat pública. El Palau de Buckingham va anunciar ahir que al rei, de 75 anys, li han diagnosticat càncer i que s’haurà de sotmetre a “tractaments regulars”. De fet, ahir va iniciar ja la primera sessió com a pacient extern.

La BBC assegurava ahir que el càncer diagnosticat al rei no és de pròstata, tot i que el càncer se li va descobrir durant la seva recent intervenció per un engrandiment d’aquesta glàndula, fa poc més d’una setmana. La casa reial britànica tampoc ha precisat quina mena de càncer li han diagnosticat. “El rei té ganes de reprendre plenament els seus compromisos públics com més aviat millor”, es limitava a comentar, destacant també l’actitud “positiva” amb què el monarca afronta els tractaments mèdics.

La pausa en l’activitat pública no impedeix que Carles III mantingui el seu paper constitucional de cap d’estat, incloent-hi tasques administratives i reunions privades. Les reaccions a l’inusual anunci no es van fer esperar. El primer ministre britànic, el conservador Rishi Sunak, li va desitjar una “completa i ràpida recuperació”. “Sé que el país li desitja el millor”, hi va afegir en un missatge a X. També el líder de l’oposició, el laborista Keir Starmer, va confiar a veure’l recuperat aviat.

La llei britànica preveu un mecanisme constitucional perquè quan el cap d’estat no pugui dur a terme la seva activitat oficial pugui ser substituït per “consellers d’estat”. Entre aquests figurarien la reina Camil·la; el príncep hereu, Guillem, i els prínceps Anna i Eduard. Es dona la circumstància que Guillem també ha anul·lat de forma temporal l’agenda de compromisos públics per atendre la seva dona, Caterina, que es recupera d’una “cirurgia abdominal” que se li va practicar el mes passat. Amb tot, el mateix Guillem va anunciar ahir al matí que reprendrà les seves activitats ordinàries a final d’aquesta setmana.

Tant Guillem com el seu germà, Enric, van ser informats del diagnòstic pel seu pare, segons va afirmar la BBC. El fill petit de Carles III, que viu als Estats Units des que va renunciar al seu paper de representació dins la monarquia britànica, està en contacte regular amb el seu pare i té previst viatjar a Londres per visitar-lo en els pròxims dies.

En el comunicat que va fer públic ahir, el rei d’Anglaterra explica que va decidir desvelar que té càncer “per evitar especulacions i amb l’esperança que contribueixi a la comprensió cap a tots aquells que arreu del món en tenen”.

Carles III es va convertir en rei d’Anglaterra el 8 de setembre del 2022, a la mort de la seva mare, Elisabet II. Va ser una llarga espera per accedir al tron, després de set dècades de regnat de la seva mare, que va superar el de la seva rebesàvia, la reina Victòria. El maig de l’any passat va ser coronat a l’abadia de Westminster juntament amb Camil·la, en un acte de marcat aire tradicional i colonial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia