Política

guerra a europa

Putin no perdona el “comandant Strelkov”

La justícia russa condemna a quatre anys de presó Igor Guirkin crític amb el cap del Kremlin

L’antic oficial va liderar la revolta armada del Donbass de 2014

L’actual guerra a Ucraïna va començar en realitat el 2014 quan el “comandant Strelkov”, Igor Guirkin, va dirigir la revolta armada en el Donbass. Deu anys després la justícia russa ha condemnat l’antic oficial rus a quatre anys de presó per criticar públicament el president Vladímir Putin.

“El país no suportarà sis anys en el poder d’aquest covard mediocre”, va escriure al canal de missatgeria instantània Telegram el 18 de juliol de 2023. Tres dies després, Guirkin era detingut per extremisme.

Guirkin va criticar durant molts mesos els generals russos per la falta d’avenços en el front de batalla, però el que l’ha condemnat han estat les seves crítiques al cap del Kremlin, explica l’agència Efe, que afegeix que Putin mai li ho ha perdonat.

El “comandant Strelkov”, que havia abandonat un any abans el Servei Federal de Seguretat (FSB), va dirigir el març de 2014 la captura de l’aeroport de la capital de Crimea, Simferòpol, el primer pas en l’annexió de la península ucraïnesa per part de Rússia.

Després, es va desplaçar a Donetsk i va assaltar el 12 d’abril la comissaria de policia de la ciudad de Sloviansk i seguidament van començar els combats en el Donbass entre les milícies prorusses amb el suport de Moscou –tot i que Putin va negar una vegada i una altra la presència de tropes regulars en territori ucraïnès–i l’exèrcit de Kíiv.

A mitjan juliol de 2014, recorda Efe, va ser abatut sobre Donetsk l’avió de passatgers de Malaysia Airlines MH17 amb 298 persones a bord, la majoria dels Països Baixos.

Un mes després de l’incident, a l’agost, Guirkin va rebre una trucada de Moscou perquè abandones immediatament el Donbass.

Tot i que les proves apuntaven que l’avió va ser abatut per un míssil rus, el Kremlin va negar la seva implicació en la catàstrofe, la qual cosa no va impedir que el novembre de 2022 la justícia dels Països Baixos condemnés en absència Guirkin i tres acusats més a cadena perpètua per la seva presumpta relació en aquell tràgic succés. “Rebre una cadena perpètua dels enemics és com una medalla“, va assenyalar aleshores a l’agència Efe l’exoficial rus.

Marginat pels seus antics aliats i davant la impossibilitat de tenir protagonisme en el camp de batalla, Guirkin va crear el Club de Patriotes Indignats i va optar per declarar la guerra al Kremlin a les xarxes socials, explica Efe.

El juny de 2023 va acusar el ministre de Defensa, Sergei Shoigu, i a l’Estat Major de l’Exèrcit de “negligència criminal” qüestionant-se l’èxit de la campanya militar a Ucraïna i va acusar també el cap de Grup Wagner, Ievgueni Prigojin, de tramar una rebel·lió armada.

De poc li va servir encertar en el seu pronòstic en el cas dels mercenaris, ja que un mes després –el juliol de 2023– va ser detingut per criticar Putin i demanar que cedís el poder a algú “autènticament capaç i responsable”.

El “comandant Strelkov”, pel cap del qual Kíiv ha ofert una recompensa de gairebé 100.000 euros, va entendre que l’única manera d’evitar el seu processament era una fugida endavant. Un cop a presó preventiva va demanar als seus seguidors que iniciessin una campanya per registrar-lo com a candidat a la presidència russa. Va recollir els suports necessaris, però mai va ser inscrit en uns comicis que ell mateix qualifica de farsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell