Política

orient mitjà

Augmenta l’escalada de violència entre Israel i Hezbol·là

Dos civils israelians moren per un míssil llançat per la milícia libanesa

L’enfrontament entre la milícia xiïta libanesa Hezbol·là i Israel ha escalat aquest diumenge un grau més, en complir-se cent dies de guerra a Gaza. Aquesta matinada, un comando procedent del Líban ha estat descobert per una patrulla israeliana a la zona d’Har Dov o Granges de Shebaa. Els membres del comando han estat abatuts pels soldats israelians, segons ha informat l’exèrcit d’Israel en un comunicat. En la nota, recollida per l’agència Efe, no s’especifica si eren membres de Hezbol·là o de les milícies palestines amb presència al sud del Líban.

D’altra banda, una dona israeliana de 76 anys i el seu fill, de 45, han mort a la petita localitat de Yuval, al nord d’Israel, per l’impacte d’un míssil antitanc disparat per Hezbol·là en un dels almenys nou atacs llançats per la milícia libanesa contra territori israelià aquest diumenge. L’exèrcit d’Israel ha respost amb bombardejos aeris i foc d’artilleria contra posicions del grup patrocinat per l’Iran.

Els atacs israelians han arribat a deu quilòmetres de profunditat de la línia divisòria. Per primera vegada des de l’esclat de la violència a la frontera, el 8 d’octubre passat, els atacs israelians han arribat als afores de la localitat de Siddikine, al sud del Líban.

El nou intercanvi de foc entre Hezbol·là i Israel ha coincidit amb un discurs televisat del líder del partit-milícia libanès, Hassan Nasral·là, que ha parlat del fracàs d’Israel i ha insistit que la continuació de la violència a la frontera entre el Líban i Israel depèn del cessament de la campanya militar israeliana a Gaza. Després de cent dies de guerra, l’ofensiva israeliana continua. L’exèrcit israelià ha atacat aquest diumenge amb tancs i avions de combat el centre i el sud de la Franja.

Milers de morts

Gairebé 24.000 persones han mort a l’enclavament palestí i més de 60.580 han resultat ferides per la campanya militar israeliana en represàlia pels atacs perpetrats per milicians de Hamàs a territori israelià el 7 d’octubre passat, en què van morir 1.200 israelians i prop de 240 van ser fets captius i duts a la Franja.

Precisament, els familiars dels ostatges s’han manifestat aquest cap de setmana a Tel-Aviv per reclamar al govern que faci tot el possible per retornar-los a casa. “El temps s’acaba”, ha estat el missatge més repetit, ja que dels 136 ostatges que quedarien dins de la Franja, s’estima que almenys 25 estan morts.

Pressupost de guerra

Tot i els precs de les famílies dels ostatges, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, es manté ferm amb la guerra. Després que dissabte hagués assegurat que “ni la Haia” ni ningú aturarà Israel en la seva ofensiva contra Hamàs, Netanyahu ha presentat aquest diumenge “un pressupost de guerra” per continuar l’ofensiva durant el 2024. El primer ministre israelià ha advertit que per augmentar el pressupost de guerra caldrà retallar la partida de diversos ministeris.

Tensió al mar Roig

Després de cent dies de guerra a Gaza no hi ha perspectiva d’un cessament de les hostilitats a curt termini. Tot el contrari, la tensió a la regió continua escalant. Per tercer dia consecutiu els Estats Units han atacat els rebels houthis al Iemen i aquest diumenge també han bombardejat posicions de les milícies proiraniana a Síria en resposta a un atac, segons informa l’agència Efe que cita l’Observatori Sirià de Drets Humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona