Política

Europa

Germans d’armes i d’Itàlia

Una festa amb destacats polítics del partit de Meloni acaba amb un ferit per un tret de la pistola d’un diputat

L’extrema dreta italiana està lligada a la indústria armamentista i voldria liberarlitzar-ne la possessió

Rosazza és un petit poble muntanyós de la vall Cerva, a la província de Biella, al Piemont. El 31 de desembre, l’alcaldessa, Francesca Delmastro, germana d’un peix gros de Germans d’Itàlia (GdI) i subsecretari d’estat de Justícia, Andrea Delmastro, va llogar un local per celebrar-hi el Cap d’Any. A més del germà, a la festa hi havia altres exponents del partit d’extrema dreta, com ara el diputat Emanuele Pozzolo. A dos quarts de dues de la matinada, la festa va acabar-se de forma abrupta: un tret procedent d’una pistola del diputat Pozzolo va ferir un dels assistents, Luca Campana, gendre d’un membre de l’escorta de Delmastro.

El 2 d’octubre del 2015, l’endemà de l’enèsima matança en un centre educatiu dels Estats Units, Pozzolo va fer un escrit a Facebook en defensa de les armes per comentar la notícia, en què deia: “No he vist mai una pistola que es dispari tota sola.” Ara, ha esborrat aquell missatge i desenes d’altres de semblants, perquè la seva primera versió dels fets de Cap d’Any ha estat, precisament, que la pistola “es va disparar de manera accidental”. Els experts expliquen que això és tècnicament impossible, i els presents relaten una altra història.

Els assistents, entre ells un agent de la policia penitenciària, han declarat que Pozzolo va arribar a la festa a prop de la una de la nit “molt alegre”, va treure’s de la butxaca una North American Arms LR22, que és un revòlver petitó, i la va mostrar als presents per fanfarronejar. Pozzolo, valent-se de la immunitat parlamentària, s’ha negat a fer la prova d’alcoholèmia i a entregar la roba que duia perquè s’hi puguin analitzar restes de pólvora. La policia l’investiga i el ferit, que ja ha estat donat d’alta però haurà de dur crosses una temporada, l’ha denunciat després que el diputat canviés la versió i l’acusés de disparar-se tot sol a la cuixa. El partit l’ha suspès de militància.

Enrico Maccapani, exresponsable de seguretat de GdI a Vercelli i propietari d’una armeria, ha explicat que va vendre la pistola a Pozzolo, que la va comprar perquè “tenia por després de l’atemptat contra Aleix Vidal-Quadras”, fundador de Vox i amic i “company de batalles” del diputat, segons Maccapani, que opina que “tots els polítics haurien d’anar armats”.

A Itàlia, l’extrema dreta fa campanya des de fa temps a favor de la possessió d’armes i treballa per liberalitzar-ne l’accés. Tant GdI com la Lliga estan vinculats sense pudor al lobby armamentista. Guido Crosetta, braç dret de Meloni i ministre de Defensa, ha estat fins fa poc el president de la patronal d’empreses del sector aeroespacial, defensa i seguretat (AIED), que ara presideix un altre destacat polític de GdI. I fent un volt per la Llombardia o el Piemont és fàcil trobar alguna de les tanques publicitàries gegants en què Pietro Fiocchi, eurodiputat de GdI i expresident i membre del consell d’administració d’una important empresa de municions que duu el seu nom, felicita les festes amb una foto d’ell davant d’un arbre de Nadal decorat amb cartutxos.

1.30
Hora
en què es va produir el tret.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles